StoryEditor

Fico: O referende sme rokovali s SNS, Republikou a stranou Hlas. Chceme predčasné voľby v roku 2023

08.06.2022, 14:02
Autor:
TASRTASRjfjf

Šéf Smeru Robert Fico tiež avizoval, že poslanci strany podajú vo štvrtok deviateho júna návrh na vyslovenie nedôvery ministrovi hospodárstva Richardovi Sulíkovi (SaS).

Opozícia má v piatok 10. júna predstaviť definitívne znenie referendovej otázky a začať zber podpisov za vyhlásenie referenda, ktoré by malo viesť k predčasným parlamentným voľbám.

Vyhlásil to líder Smeru-SD Robert Fico. V stredu rokovali predstavitelia Smeru-SD s mimoparlamentnými stranami Hlas-SD, SNS a Republika.

"Všetky tri opozičné strany s referendom súhlasili," doplnil Fico s tým, že Smer ešte čakajú aj ďalšie rokovania s ostatnými stranami.

"Oslovíme všetkých, pri ktorých sa bude dať očakávať podpora pri zbere podpisov," povedal. Dodal, že sa chystajú osloviť aj mimoparlamentné hnutie Progresívne Slovensko (PS), ktoré už predtým avizovalo, že s podporou vlády končí.

Diskusie o podobe otázky

Smer-SD ešte s opozičnými stranami diskutuje o precizovaní petičného hárku. Diskutujú o podobe otázky vzhľadom na to, že má viesť k zmene Ústavy.

image

Pri povalení vlády sa musí Fico spoliehať na niekoho mocnejšieho ako Soros

Strana chce ešte rokovať aj s odbormi, zväzom protifašistických bojovníkov či Jednotou dôchodcov Slovenska. Fico zároveň oznámil, že pošle všetkým primátorom a starostom list, v ktorom im chce vysvetliť podstatu referenda. Na petičnom hárku nechcú dávať logá politických strán.

Referendom chcú podľa Fica dosiahnuť pád vlády aj zmenu Ústavy, ktorá by mala umožniť, aby bolo možné o konaní predčasných parlamentných volieb konať referendum alebo aby mohli byť schválené rozhodnutím parlamentu.

"Výsledkom referenda musí byť pád vlády, aby sa predčasné parlamentné voľby konali najneskôr v roku 2023," povedal Fico. Podpisy chcú vyzbierať do konca júla. Potrebných je minimálne 350-tisíc podpisov. Fico by chcel, aby prezidentka Zuzana Čaputová vyhlásila referendum na deň konania regionálnych volieb, ktoré majú byť 29. októbra.

Odvolávanie Sulíka

Fico zároveň zopakoval, že poslanci Smeru-SD podajú vo štvrtok deviateho júna návrh na vyslovenie nedôvery ministrovi hospodárstva Richardovi Sulíkovi (SaS).

Dôvodom má byť blamáž s ruskou ropou a poškodenie záujmov obyvateľov Slovenska. Okrem Sulíka sú zodpovední podľa Fica aj šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok (nominant SaS) a premiér Eduard Heger (OĽANO).

image

Viskupič: Vylúčiť sa nedá nič, ani rozpad koalície

Fico hovorí o takzvanej ekonomickej vlastizrade, všetci traja podľa neho úmyselne poškodili ekonomické záujmy Slovákov. Smer-SD si myslí, že najväčšiu mieru zodpovednosti má Sulík. Strana tiež kritizuje to, že Sulík neriešil zvyšovanie cien.

01 - Modified: 2022-06-06 13:53:36 - Feat.: 0 - Title: Pri povalení vlády sa musí Fico spoliehať na niekoho mocnejšieho ako Soros 02 - Modified: 2022-06-02 14:46:51 - Feat.: 1 - Title: Smer ide do petičnej akcie, chce referendum s jedinou otázkou. Spojil by ho s komunálnymi voľbami
01 - Modified: 2024-04-15 08:27:47 - Feat.: - Title: Ako ukončiť vojnu na Ukrajine? Turci predložili nový návrh: zmrazenie hraníc na súčasnej frontovej línii 02 - Modified: 2024-04-12 08:09:51 - Feat.: - Title: Richard Sulík: Elektrinu z jadra najviac podporila SaS 03 - Modified: 2024-04-11 15:04:03 - Feat.: - Title: SaS aj KDH kritizujú tzv. migračný pakt: Nerieši zásadné tlaky na vonkajších hraniciach Únie 04 - Modified: 2024-04-09 07:48:07 - Feat.: - Title: Volvo: Posledná veľká prekážka odstránená (komentár Richarda Sulíka) 05 - Modified: 2024-04-08 10:15:03 - Feat.: - Title: Danko je pripravený rokovať o zmenách v koalícii. Politická mapa sa zásadne mení, hovorí šéf SNS
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 00:06