Policajtov v Moldave nad Bodvou prišli v roku 2014 povzbudiť aj vtedajší premiér Robert Fico a minister vnútra Robert Kaliňák. FOTO: TASR/M. Kapusta
StoryEditor

Mentálne retardovaného muža policajti väznili 10 týždňov neprávom. Od štátu vysúdil tisíce eur

03.06.2022, 00:00
  • Mentálne retardovaného muža zatkli, keď hádzal kamene na policajtov.
  • Strávil 10 týždňov vo väzení. Vyšetrovateľ ignoroval, že je mentálne retardovaný.
  • Žalované ministerstvo spravodlivosti sa proti rozsudku neodvolalo, rozhodnutie je právoplatné.

Boli dve hodiny po polnoci, keď policajné auto prechádzalo po udupanej zemi, ktorá tvorí provizórnu cestu v rómskej osade na periférii Moldavy nad Bodvou. Zapnuté svetlá pretínali nočnú tmu a smerovali k pódiu v strede osady, na ktorom sa konala zábava. Hliadku na ulicu Budulovská, ako sa miesto oficiálne nazýva, vyslali po sťažnostiach obyvateľov mesta, pretože sa odtiaľ šírila hlučná hudba.

Keď vozidlo s majákmi míňalo budovu miestneho komunitného centra pri vstupe do osady, zasiahla ho spŕška kameňov. Najskôr poškodili zadnú časť auta a následne aj dvoch policajtov. Jedného z nich letiaci kameň trafil do záhlavia, ďalšiemu spôsobili úraz na pravej ruke. „Na uvedenom služobnom motorovom vozidle údajne rozbil sklo na piatych dverách,“ opísala polícia incident v hlásení. Škodu vyčíslili na tisíc eur, ani jeden z policajtov neskončil ako práceneschopný. 

Rozsudok po rokoch

Skupinu útočníkov vtedy tvorilo niekoľko malých detí, tínedžer a jeden 32-ročný muž. Polícia zadržala mladíka a mentálne retardovaného Rybára. Zatiaľ čo tínedžera z väzby pustili na druhý deň, duševne chorý muž za mrežami chybou polície strávil desať týždňov. Vyšetrovateľ, ktorý mal prípad na starosti, totiž ignoroval, že Rybár trpí duševnou poruchou.

Minulý mesiac súd po siedmich rokoch priznal, že tento postup bola chyba, a Slovenská republika, ktorú zastupovali právnici ministerstva spravodlivosti, musí muža odškodniť. „Žalovaný je povinný zaplatiť žalobcovi sumu štyritisíc eur do troch dní od právoplatnosti rozsudku,“ rozhodol po siedmich rokoch sporu sudca Okresného súdu Bratislava I Róbert Bardač. Rozsudok majú HN k dispozícii.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 79% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-08 09:00:00 - Feat.: - Title: Oslavujeme Svetový deň Rómov. Ako dobre poznáš ich kultúru a históriu? Otestuj sa v našom kvíze 02 - Modified: 2024-04-07 07:36:35 - Feat.: - Title: Slovenskí Rómovia v Bruseli vystúpili pri príležitosti Medzinárodného dňa Rómov 03 - Modified: 2024-03-27 06:56:32 - Feat.: - Title: Máme ich viac ako Česi, ich výsledky sú katastrofou. V práci exekútorov by mali nastať zmeny, tvrdia experti 04 - Modified: 2024-03-19 16:04:48 - Feat.: - Title: Ohrozené milióny a amaterizmus predchádzajúcich vlád 05 - Modified: 2024-03-12 12:00:00 - Feat.: - Title: Načo sa snažiť, pre nich budeme stále len Cigáni. Ženy vo vlaku slovne napadli rómske deti, zastala si ich len sprievodkyňa
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
22. apríl 2024 23:48