Minister financií Igor Matovič. FOTO: TASR/Jakub Kotian 
StoryEditor

Beluský? Jeden z najinteligentnejších poslancov, tvrdí Matovič. Koalícia sa podľa neho rozpadne v októbri

30.05.2022, 22:40
Autor:
redred

Podľa neho sa ministerstvu financií nepodarí zostaviť štátny rozpočet bez toho, aby SaS schválila aspoň nejaké zvýšenie daní

Vládna koalícia sa na jeseň prirodzene rozpadne, povedal na pondelkovej debate Denníka N minister financií Igor Matovič. Malo by tak podľa neho prísť pri schvaľovaní rozpočtu pre tento rok, ak strana SaS neustúpi z blokovania zvýšenia daní.

Podľa neho sa ministerstvu financií nepodarí zostaviť štátny rozpočet bez toho, aby SaS schválila nejaké zvýšenie daní. Zákon o štátnom rozpočte by mal minister Matovič predložiť v jeseni, konkrétne 15. októbra. Práve na tento deň predpovedá Matovič rozpad koalície. V dnešný deň navyše opozičné strany Smer-SD a Hlas opäť vyhlásili, že sa pokúsia vyvolať referendum o predčasných voľbách, Smer by ho chcel spojiť s komunálnymi voľbami, ktoré sa majú konať v októbri alebo novembri tohto roka.

Na Matovičove vyjadrenie reagovala predsedníčka Za ľudí a podpredsedníčka vlády Veronika Remišová tak, že ju už v tejto koalícii nič nestresuje a podľa nej koalícia dovládne.

image

Matovičova pomoc rodinám je populistická. Od Rusov som chcel prístup k najlacnejšej rope, hovorí Danko

„Nerád ľuďom beriem nádej, ale ja si myslím, že táto koalícia je zrelá na rozpad. A myslím to úplne úprimne,“povedal Matovič a dodal, že ako minister financií je zodpovedný za rozpočet a bez podpory SaS podľa neho nemôže byť schválený. SaS sa opakovane vyjadrila, že nepodporí zvýšenie dane na alkohol. Matovič chce okrem iného zvýšiť dane z hazardu, daň pre regulované subjekty či daň z ropy. Podľa neho by sa z týchto poplatkov mohli financovať zvýšené platy pre zdravotné sestry či učiteľov. 

Opäť zaútočil na ministra hospodárstva Richarda Sulíka, ktorý podľa neho chráni bohaté firmy či výrobcov alkoholu a hazardu.„Keď z toho Richard Sulík neustúpi a bude trucovať, táto koalícia sa prirodzene rozpadne, lebo sa to nedá urobiť,“ dodal.

Matovič sa vyjadril aj k svojmu návrhu regulácii priestoru jednotlivým politickým stranám v televíznych diskusiách. Podľa neho napriek tomu, že OĽANO vyhralo v roku 2020 voľby, do diskusií volajú častejšie ako jeho predsedu opozičnej strany Hlas Petra Pellegriniho. 

image

Gyimesi krátkozrako naletel Tarabovi na lep​

V diskusii zaznela aj otázka, či je v poriadku, že sa o protiinflačnom rodinnom balíku rozprával aj s Martinom Beluským zo strany ĽSNS. Matovič povedal, že mu len odpovedal na jeho otázky a vzápätí označil Beluského za jedného z desiatich najinteligetnejších poslancov v parlamente.Minister financií pritom dlhodobo označoval stranu ĽSNS ako fašistickú a pred niekoľkými rokmi odmietol podať ruku v debate Marianovi Kotlebovi, predsedovi strany ĽSNS.

Diskusia sa dotkla aj najnovšieho návrhu poslanca klubu OĽANO Györgya Gyimesiho, ktorý na júnovú parlamentnú schôdzu predložil návrh zákona, ktorým chce zakázať vyvesovanie dúhových vlajok na verejných budovách. Podľa ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej je SaS pripravená tento zákon vetovať. Zároveň dodala, že sa za tento návrh hanbí. „Ja sa hanbím, že taký návrh od koaličného poslanca zaznel. Hanbím sa, že som súčasťou koalície, kde sa toto stalo.,“ povedala.

Matovič sa Gyimesiho zastal, naopak, premiér Eduard Heger poslanca vyzval, aby návrh stiahol. „Na vládne budovy to nepatrí, v prapodstate návrhu má poslanec Gyimesi pravdu, aj keď to mohol urobiť šťastnejšie,“ dodal Matovič s tým, že nemusel zákon predkladať s poslancom Tarabom.

 

01 - Modified: 2022-05-30 18:55:24 - Feat.: 1 - Title: Beňová: Nepotrebujem niekoho presviedčať, že som nadávky na prezidentku nepočula. Ospravedlnenie Smeru malo byť jednoznačnejšie 02 - Modified: 2022-05-30 10:37:07 - Feat.: 1 - Title: Matovič označil Gyimesiho návrh za správny, Šipoš hovorí o porušení pravidiel 03 - Modified: 2022-05-30 07:36:12 - Feat.: 0 - Title: Čo môže urobiť prezidentka s balíčkami? Ak zákon vráti, Matovič sa bez kotlebovcov zrejme nezaobíde 04 - Modified: 2022-05-29 13:29:45 - Feat.: 1 - Title: Protikorupčnú vládu nahradila koalícia s fašistami. Matovič už premrhal stovky miliónov, hovorí Cigániková
01 - Modified: 2024-04-23 12:21:55 - Feat.: - Title: Gašpar považuje Harabina za odborníka. Tvrdí však, že zhoda v koalícii bude problematická 02 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Taraba sa zahral na Fica. Šimečka vyzýva premiéra ohľadne eurofondov 03 - Modified: 2024-04-11 14:04:03 - Feat.: - Title: Matovič chce odvolávať ministerku Dolinkovú: Za pol roka urobila všetko v prospech Haščáka a Penty 04 - Modified: 2024-04-08 11:52:40 - Feat.: - Title: Deficit štátneho rozpočtu sa medziročne zvýšil o takmer 40 percent, hlási rezort financií 05 - Modified: 2024-04-08 10:15:03 - Feat.: - Title: Danko je pripravený rokovať o zmenách v koalícii. Politická mapa sa zásadne mení, hovorí šéf SNS
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 10:16