Minister financií Igor Matovič a minister hospodárstva Richard Sulík. FOTO: TASR/Dano Veselský
StoryEditor

Matovič sa ostro pustil do Sulíka. Tvrdí, že jeho konanie hraničí s vlastizradou

18.05.2022, 12:16
Autor:
TASRTASR

Minister financií povedal, že nie je príjemné vládnuť s človekom, ktorý všetky návrhy hodí zo stola.

Minister financií Igor Matovič sa pred rokovaním vlády ostro pustil do svojho koaličného partnera Richarda Sulíka.

Matovič vyhlásil, že jeho konanie ohľadne dane z ruskej ropy hraničí s vlastizradou.

image

Matovič chce zdaniť Slovnaft, SaS je proti. Zdraželo by to palivá, varujú liberáli

"Slovnaft zarába viac ako sto miliónov eur na diskonte. Po prijatí návrhu môžeme mať jeden milión eur. Sulík hovorí, že nie, my budeme platiť a skladať sa jeden milión eur maďarským oligarchom, majiteľom rafinérie Slovnaft a urobíme to dobrovoľne ako blázni," povedal Matovič.

image

Világi pre HN: S cenami benzínu už nevieme ísť príliš dole. Porušili by sme predpisy

A zašiel ešte ďalej. "Ja sa pýtam, za čo to robí, lebo takéto veci sa nerobia zadarmo. Toto hraničí s vlastizradou a už aj takí hrdinovia ako Slota, Počiatek a Danko už slintajú závisťou," povedal minister financií. Tvrdí, že so šéfom SaS je ťažké vládnuť.

"Nie je to príjemné vládnuť s človekom, ktorý vám každý jeden návrh hodí zo stola. Nedá sa s takýmto človekom zmysluplne vládnuť."

Vicepremiér v utorok oznámil, že plánuje predložiť návrh na zavedenie novej dane, ktorá by sa mala týkať zvýšeného rozdielu medzi cenami ruskej ropy a ropy typu Brent.

Slovnaft podľa ministra mesačne zarába iba na tomto rozdiele mesačne okolo 100 miliónov eur. Od novej dane si minister sľubuje prínos do štátneho rozpočtu vo výške okolo 300 miliónov eur ročne.

Sulík oznámil, že zvyšovanie akýchkoľvek daní je pre SaS "červenou čiarou" a bude návrh vetovať. Nová daň by sa podľa neho automaticky premietla do zvýšenej ceny motorových palív, čo však Matovič odmieta a odvoláva sa na ústnu dohodu s vedením rafinérie.

Ak sa mimoriadnu daň nepodarí zaviesť, Matovič avizuje regulovanie cien palív.

 

01 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému 02 - Modified: 2024-04-17 13:04:48 - Feat.: - Title: Drucker: Školy by mali mať od septembra o štyritisíc ľudí viac v pomocných profesiách 03 - Modified: 2024-04-17 09:01:20 - Feat.: - Title: Kaliňák pred rokovaním vlády: Nová nemocnica v Prešove bude spojením nového i súčasného komplexu 04 - Modified: 2024-04-16 10:42:29 - Feat.: - Title: Ako zlacniť benzín o 20 centov? SaS apeluje na Fica, predstavila návrh 05 - Modified: 2024-04-14 14:51:50 - Feat.: - Title: Hlasy z koalície k rekonštrukcii vlády: Blaha hovorí o hoaxoch. Opozícia pri jednej téme pochválila Fica
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 08:41