Minister financií Igor Matovič. FOTO: TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Matovičov balík má viacero problémov. Koalícia na ňom nie je dohodnutá

17.05.2022, 15:10
Autor:
TASRTASR

Liberáli namietajú, že doteraz nevideli finálny návrh protiinflačného balíka. Strana SaS tvrdí, že v tomto prípade v parlamente nezahlasuje.

Koalícia naďalej nemá finálnu dohodu na inflačnom balíku na pomoc rodinám z dielne ministra financií Igora Matoviča (OĽANO). Diskutovať ešte mali SaS s Matovičom. Z vyjadrení zástupcov koalície pre TASR vyplýva, že liberáli návrh nevetujú, no ani ho nepodporia v Národnej rade.

Predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš uviedol, že návrh má ísť v stredu 18. mája na vládu a vo štvrtok 19. mája do parlamentu.

image

Sulík: Ak Matovič predloží svoj návrh na vládu, koaličná zmluva pre nás stratí zmysel

"Naďalej je podpora troch strán, Sme rodina, Za ľudí a OĽANO, pre inflačnú pomoc rodinám 200 eur na dieťa v týchto ťažkých časoch," uviedol Šipoš pre TASR. Dodal, že podľa posledných vyjadrení by SaS nemala za návrh hlasovať, no nebude ho blokovať.

Hlasovať nebudú

SaS namieta, že doteraz nevidela finálny návrh. "Nesúhlasíme, aby sa takéto vážne zákony prijímali v skrátenom legislatívnom konaní bez riadneho medzirezortného pripomienkového konania. Nebudeme hlasovať o niečom, čo sme si nemohli ani pozrieť, je to nepredstaviteľné," uviedla pre TASR predsedníčka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová.

Na otázku o odchode SaS z koalície odpovedala, že to aktuálne nie je predmetom diskusie. Ak sa však podobným spôsobom bude "znásilňovať" legislatívny proces, aj partneri by si podľa nej mali byť vedomí toho, čo je ich priorita.

Podpredseda Za ľudí Juraj Šeliga hovorí, že finálne paragrafové znenie by mali dostať od rezortu financií počas utorka. SaS by podľa jeho informácií mala vetovať jedine zvyšovanie daní.

Alkohol a hazard

Diskutovať sa pritom malo napríklad o zvyšovaní daní z tvrdého alkoholu či hazardu. Šeliga ozrejmil, že pri alkohole by sa mohla zvýšiť aspoň o toľko, koľko je inflácia, keďže alkohol nie je vec bežnej spotreby.

image

Zistenie HN: Matovič zvažuje novú 6-percentnú daň z obratu pre hazard. Biznis varuje pred dosahmi

Dodal, že SaS mala predstaviť svoj plán pomoci a ďalej rokovať s rezortom financií. Strana Za ľudí podmieňuje prijatie Matovičovho balíka kompenzáciami pre samosprávy. Zároveň požaduje, aby z pomoci nevypadli rodiny starajúce sa o deti so zdravotným postihnutím.

Koalícia diskutuje ďalej aj o voľbe komisára pre deti. Podľa slov Šipoša a Šeligu budú mať v prvom kole voľby v NR SR zelenú kartu. Šeliga očakáva, že do druhého kola by mohli postúpiť Janette Motlová a Jozef Mikloško. SaS má o postupe ešte rokovať.

01 - Modified: 2022-05-17 12:59:49 - Feat.: 1 - Title: Sulík: Ak Matovič predloží svoj návrh na vládu, koaličná zmluva pre nás stratí zmysel 02 - Modified: 2022-05-17 11:11:56 - Feat.: 1 - Title: Zistenie HN: Matovič zvažuje novú 6-percentnú daň z obratu pre hazard. Biznis varuje pred dosahmi
01 - Modified: 2024-04-11 14:04:03 - Feat.: - Title: Matovič chce odvolávať ministerku Dolinkovú: Za pol roka urobila všetko v prospech Haščáka a Penty 02 - Modified: 2024-04-08 10:15:03 - Feat.: - Title: Danko je pripravený rokovať o zmenách v koalícii. Politická mapa sa zásadne mení, hovorí šéf SNS 03 - Modified: 2024-04-05 13:11:22 - Feat.: - Title: Keď má prezident slabé právomoci, tak prečo je toľko napätia okolo jeho voľby? (komentár) 04 - Modified: 2024-03-27 12:27:44 - Feat.: - Title: Nielen vláda, do Galanty prišiel aj Matovič. Pohŕdal Maďarmi rovnako ako Slota, burcuje proti Pellegrinimu 05 - Modified: 2024-03-24 16:32:42 - Feat.: - Title: Korčok má bašty ľavice, Pellegrini žiaril u Fica aj Huliaka. Matovič bez 500-euroviek zažil na východe fiasko
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
17. apríl 2024 22:48