StoryEditor

Sulík pre HN: Keď prekročia našu červenú čiaru, koalícia stráca zmysel

15.05.2022, 19:53

Minister hospodárstva a predseda SaS v rozhovore vysvetľuje:

  • čo by znamenalo, ak by koalícia liberálov pri rodinných balíčkoch obišla, 
  • kde by štát mohol zobrať peniaze na inflačnú pomoc, 
  • prečo podpísal program vlády, ktorý hovorí o zvyšovaní daní, 
  • že strana Za ľudí by v koalícii nemala mať tie isté práva,
  • či je v poriadku, keď minister hospodárstva sprevádza Geissenovcov po krajine. 

Koalícii sa nepodarilo odhlasovať vydanie Roberta Fica na väzobné stíhanie ani nájsť zhodu na rodinných príspevkoch. Nevyjasnené zostávajú aj nájomné byty či personálne nominácie do dôležitých úradov. Povedzte úprimne, aká je nálada v koalícii?

Lepšia, ako to zvonku vyzerá. To, že sa na niektorých veciach nedohodneme, neznamená, že sa nedohodneme na ničom. Myslím si, že to médiá dosť nafukujú, lebo zásadne píšu o konfliktoch a takmer nikdy nie o tom, keď sa dohodneme.

Vy ste nevydanie Fica označili za najväčšiu prehru Igora Matoviča. V minulosti ste hovorili, že sa vyvarujete osobných útokov voči nemu. Zmenili ste názor?

Toto nebol osobný útok, bolo to konštatovanie.

Napísali ste, že je to jeho najväčšia politická prehra, že ho porazil obľúbený partner aj vlastné poslankyne a OĽaNO už nikdy nebude môcť hovoriť o boji proti korupcii.

A čo je na tom osobný útok?

Nestúpili ste mu tým na otlak?

Nie je to osobný útok. Osobný útok je, keď o niekom verejne poviem, že je idiot.

Igor Matovič sa za svoje poslankyne ospravedlnil aj priznal, že mu to je ľúto. Bolo nevyhnutné ešte to verejne pranierovať?

Niektoré veci treba pomenovať jasným menom. Nejde ani tak o tie dve poslankyne OĽaNO ako o to, že celý poslanecký klub Sme rodina nehlasoval za a on to prešiel pomaly mlčaním. Ale keď si pozriem, s akou razanciou postupuje voči SaS, keď sa mu niečo nepáči, a tu s takou zhovievavosťou toleruje kľúčové momenty, ktoré sú v príkrom rozpore s tým, ako má koalícia fungovať, tak ja tam vidím obrovský dvojitý meter. A to treba jasne pomenovať.

Ako si vysvetľujete, že voči vám je Igor Matovič kritickejší ako voči Borisovi Kollárovi, ktorý nepodporil vydanie Fica, blokuje reformy a napríklad aj zmenu paragrafu 363?

Treba sa opýtať jeho, mne sa to vôbec nechce riešiť. Ale SaS je tá, ktorá ho v rozhodujúcich chvíľach podržala. Sme najspoľahlivejší v koalícii.

Po hlasovaní sa hovorilo, že koalícia si výsledok bude musieť vydiskutovať. Stalo sa?

Pokiaľ viem, tak nie, ale ja nechodím na všetky koaličné rady a väčšinou tam netrávim ani celý čas. Koaličné rady fungujú extrémne časovo neefektívne, často sa začínajú neskoro. Idem tam vtedy, keď je to potrebné.

Niektorí vaši poslanci hovorili o vládnutí bez hnutia Sme rodina. Bez nich však fungovať neviete, čo je jasné aj z počtov. Bolo to teda na stole?

OĽaNO už stratilo päť poslancov a v čase, keď sme o tom hovorili, sme ešte mohli mať väčšinu, teraz už nie. Táto otázka už teda dnes nie je relevantná.

Na posledné rokovanie vlády sa nedostal balík opatrení na zvýšenie daňového bonusu a prídavkov na deti. Minister financií povedal, že dáva SaS týždeň na to, aby ste si svoju podporu ešte premysleli. Ako ten týždeň využijete?

Už máme pevné stanovisko a ak sa na tom balíku nič nezmení, bude to tak, že sme proti daňovému bonusu na deti, lebo chudobným berie a bohatým dáva. Nie sme proti prídavkom na deti a voľnočasovým poukazom, ale treba to doladiť. To je výdavková stránka. Príjmová je taká, že pri daňovom bonuse sa tie peniaze majú komplet zobrať obciam, čo považujem za fatálnu politickú chybu pár mesiacov pred voľbami. Tie ďalšie dve opatrenia majú byť úplne financované z nových alebo vyšších daní, a to vetujeme. Na tejto pozícii nevidím d...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému 02 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 03 - Modified: 2024-04-18 17:48:37 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 04 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 05 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 13:15