Tomáš Horváth, riaditeľ firmy, ktorá vyrába bezpečnostné systémy pre vlaky. FOTO: HN/Pavol Funtál
StoryEditor

Požiadavky na vlaky sú vysoké. Nad nimi sú len lietadlá a kozmické lode (rozhovor)

15.05.2022, 00:00
  • Tomáš Horváth šéfuje firme HMH, ktorá vyrába bezpečnostné zariadenia pre rušne už takmer tridsať rokov.
  • Je možné, aby sa závory spustili, napríklad keď sa pasie koza pri koľajniciach?
  • Za zmodernizovanie tratí bez priecestí štát zaplatil viac, ale oproti Česku sme zvolili lepšiu stratégiu.

Vaša firma vyrába technológie, ktoré podporujú bezpečnosť na tratiach. Vedeli by ste na úvod priblížiť, o aké prístroje ide?

Dodávame elektronické systémy pre hnacie vozidlá, teda do lokomotív a osobných súprav. Naším najúspešnejším produktom je vlakový zabezpečovač národného typu. Dodávame aj riadiace a záznamové systémy. Vyrábame ich pod značkou MIREL. Venujeme sa celému životnému cyklu týchto produktov. Robíme vývoj hardvéru aj softvéru. Poskytujeme záručný a pozáručný servis, ako aj plánovanú údržbu.

Na čo presne slúžia tieto systémy?

Vlakový zabezpečovač je zariadenie, ktoré pomáha a preberá kontrolu nad riadením vozidla s cieľom zabrániť nebezpečným situáciám. Ich príčinou môže byť buď indispozícia rušňovodiča, alebo aj jeho nepozornosť. Systém vyhodnocuje návestné znaky na trati a adekvátne na ne reaguje. V krajnom prípade aktivuje núdzovú brzdu. Ak rušňovodič nie je dostatočne aktívny, systém zastaví vlak.   

Ako funguje riadiaci systém?

Má bližšie k priemyselnej automatizácii. Ide o srdce lokomotívy, ktoré riadi trakciu, motory, zberače, svetlá, teda všetky agregáty na vozidle. Je to podobné ako v aute či lietadle.

Dodávate produkty aj pre štátne firmy. Vedeli by ste priblížiť, čo presne?

Naši slovenskí zákazníci sú primárne veľkí dopravcovia ako Železničná spoločnosť Slovensko a Železničná spoločnosť Cargo Slovakia. Samozrejme, systémy majú vo svojich vlakoch aj súkromní dopravcovia. Treba povedať, že v súčasnosti viac ako tri štvrtiny svojich produktov a služieb vyvážame do zahraničia.

Prevažne smerujeme export do Nemecka a do ďalších štátov v regióne strednej Európy. Vzhľadom na požiadavky interoperability vozidiel v Európe musia byť rušne spôsobilé prevádzky v krajinách vyšehradskej štvorky vybavené systémami, ktoré im to umožňujú. 

Ako sa za posledné obdobie zmenila bezpečnosť na slovenských tratiach?

Na trhu pôsobíme už 29 rokov. Za toto obdobie sa bezpečnosť v slovenskej železničnej sieti markantne zlepšila. Je to dané technológiami. Za bývalého Československa bola bezpečnosť na tratiach ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-11 22:12:57 - Feat.: - Title: Do tratí pri Bratislave pôjdu milióny. Vlaky na východ ušetria minúty a bude ich viac 02 - Modified: 2024-04-03 13:15:01 - Feat.: - Title: ZSSK a odborári sa dohodli. Kolektívnu zmluvu predĺžia do roku 2028, priniesť má lepšie pracovné podmienky 03 - Modified: 2024-03-28 21:44:44 - Feat.: - Title: Grécky parlament zamietol návrh na vyslovenie nedôvery vláde po vlakovej nehode. Mala manipulovať vyšetrovanie 04 - Modified: 2024-03-13 13:30:50 - Feat.: - Title: Vlaky v úseku Kúty a Břeclav budú od soboty premávať odklonom 05 - Modified: 2024-03-13 09:53:52 - Feat.: - Title: Si študent a nemáš peniaze? Pozreli sme sa, či môžeš na Slovensku žiť vo vlaku. Stáť ťa to bude menej ako najhorší intrák
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 23:34