TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

V Nitre pri ceste našli na zemi tajné armádne spisy. Obsahovali citlivé informácie o raketách

25.04.2017, 10:38
Autor:
chocho
Dokumenty majú obsahovať plány objektov a tiež v nich majú byť popísané aj rozmiestnenia rakiet a techniky na ich odpálenie.

Kráčate si po ulici venčiac svojho psa a zrazu na zemi nájdete tajné vojenské dokumenty. Síce to vyzerá ako scénka zo špiónskeho filmu, no niečo podobné sa malo stať nedávno v Nitre.

Muž, ktorý takto objavil vyše 70 strán dokumentov, ich poslal anonymne do televízie Markíza, ktorá o tom spravila reportáž. Pri kruhovom objazde pod Zoborom neďaleko kasární ich mala stratiť vojačka. Muž tvrdí, že sa ju na to snažil upozorniť, ale ona ho nepočula, nasadla do starej striebornej Oktávie a z miesta odišla.

Anonym ďalej tvrdí, že ako bývalý vojak po nahliadnutí do materiálov zistil, že obsahujú citlivé vojenské informácie. Má ísť o plány objektov a tiež v nich majú byť popísané aj rozmiestnenia rakiet a techniky na ich odpálenie, informácie sa týkajú vojenského útvaru v Alekšinciach pri Nitre. Ako tajná je vedená len časť záznamov.

Citlivosť dokumentov potvrdil aj reportér Markízy, ktorý do nich taktiež nahliadol.

Skôr, ako ich poslal do Markízy, sa ich muž podľa jeho tvrdenia snažil odovzdať na vojenskej polícii. Tam bol vraj odbitý konkrétnym vojakom s tým, že dokumenty mohla stratiť osoba blízka vysokopostavenému dôstojníkovi a preto sa do toho on nechce zapliesť.

Dokumenty na ministerstvo vnútra doručila teda televízia Markíza. „Uvedený dokument si dnes prevzali odborné zložky, ktoré posúdia jeho originalitu. V súčasnosti sa už vyšetruje, či bol porušený zákon o ochrane utajovaných skutočností alebo ide o falzifikát,“ uviedla k tomu hovorkyňa rezortu Petra Gajdoša. Zároveň by mal byť preverený aj vojak, ktorý dokumenty odmietol prevziať.

01 - Modified: 2024-04-13 17:52:43 - Feat.: - Title: Mesto Nitra uvažuje o inštalácii fotovoltických zariadení na svojich budovách za viac ako tri milióny eur 02 - Modified: 2024-03-23 16:06:46 - Feat.: - Title: Ako volí Nitra? HN sa tam boli pozrieť, vyzerá to na vysokú účasť 03 - Modified: 2024-03-19 11:54:39 - Feat.: - Title: Nitriansky samosprávny kraj založí spoločnosť, ktorá má pripraviť integrovaný dopravný systém 04 - Modified: 2024-03-11 17:30:00 - Feat.: - Title: Zlaté časy zažíval za socializmu. V Nitre idú rekonštruovať starý hotel, vyťažia z toho študenti 05 - Modified: 2024-03-08 10:03:51 - Feat.: - Title: Nitriansky Jaguar pripravuje výstavbu novej haly na výrobu batérií. Vzniknú desiatky pracovných miest
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 16:55