StoryEditor

Slovensko nechce byť účastníkom konfliktu v Sýrii. Pomáhame v humanitárnej oblasti, uviedol tajomník

09.04.2017, 14:58
Autor:
TASRTASR

Slovensko nechce byť účastníkom vojenského konfliktu v Sýrii, nie je to jeho ambícia, verí v politické riešenie na medzinárodnej úrovni. Povedal to štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Lukáš Parízek (nominant SNS) na margo útoku USA na sýrsku leteckú základňu Šajrát. Tá prišla ako odveta za chemický útok na mesto Chán Šajchún, pri ktorom zahynuli civilisti.

USA týmto krokom postavili podľa neho medzinárodné spoločenstvo pred hotovú vec. "Ukázali rozhodnosť a asertivitu, ktorú si osvojil americký prezident Donald Trump," uviedol Parízek v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12. Slovensko podľa neho v sýrskom konflikte aktívne koná. "Naša ruka je viditeľná v humanitárnej pomoci," uviedol.

Vojenský útok USA nesignalizuje otvorenú americkú intervenciu do sýrskeho konfliktu, myslí si šéf parlamentného zahraničného výboru František Šebej (Most-Híd). "Vedia, že tam nie je čo získať masívnym vojenským angažmánom," povedal. Nový americký prezident sa podľa neho rozhodol konať v určitej situácii, kde predtým americká administratíva nekonala dlhé roky.

Šebej si myslí, že existuje šanca, aby bola v Sýrii raz nastolená demokracia. "Nie však vyvezená zo Západu, vznikne z vnútorných síl Sýrčanov, čo nájdu odvahu vrátiť sa do svojej krajiny," povedal.

So Šebejom súhlasí aj europoslanec Branislav Škripek (OĽaNO). Demokracia nebude podľa neho "vopred zabalená a predpripravená". Bude navrhnutá tamojšími kresťanmi, myslí si. Sýriu však podľa neho v tomto čaká ešte dlhá cesta. Od uzavretia politických dohôd je totiž ešte ďaleko, povedal.


Sekcia Globálne vznikla v rámci projektu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Projekt spolufinancuje SlovakAid.
01 - Modified: 2024-04-18 08:41:13 - Feat.: - Title: Na Slovensko mieri slávny fast food. McDonald´s a Burger King dostanú ďalšieho veľkého konkurenta 02 - Modified: 2024-04-18 09:00:00 - Feat.: - Title: Instagramový trend Cash Catch dorazil aj k nám. Kde na Slovensku môžeš nájsť ukryté peniaze? 03 - Modified: 2024-04-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Urastené rodinné SUV aj pre siedmich je na Slovensku. Hyundai prezradil oficiálne ceny 04 - Modified: 2024-04-17 12:26:34 - Feat.: - Title: KOMENTÁR: Koniec temnoty sa blíži, z Nemecka sa šíria dobré správy 05 - Modified: 2024-04-16 11:19:42 - Feat.: - Title: Za urovnanie vzťahov s Českom je 70 percent Slovákov, ukazuje prieskum
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 11:25