StoryEditor

Osmička krajov pre HN. Toto žiadajú v pandémii od štátu (anketa)

08.09.2021, 00:00
Vlaňajšie opatrenia, ktoré boli vypracované bez komunikácie so zástupcami žúp, sa stretli s vlnou kritiky. Dnes sa kraje ozývajú opäť a vyzývajú štát, aby im udelil viac právomocí v procese očkovania.

Plošné testovanie počas druhej vlny rozdelilo krajinu. Jedni si museli robiť výtery opakovane, iní mali pokoj. Kritika sa ozývala od opozície, ale aj od koaličných partnerov a odborníkov. Tí hovorili, že za sumu takmer pol miliardy eur by sme mohli postaviť desať nových nemocníc.

Kontroverzný projekt expremiéra Igora Matoviča spochybňovala aj prezidentka Zuzana Čaputová. Župy žiadali zrozumiteľnejšie a efektívnejšie opatrenia a viac kompetencií. Rovnako je to aj teraz.

Kraje volajú po väčších právomociach. A tentoraz vzhľadom na vakcináciu treťou dávkou, ktorú rezort zdravotníctva stále vyhodnocuje. Práve skúsenosti s prvými dvoma dávkami látky proti covidu a nefunkčnosť systémov – s generovaním certifikátov či covid pasov, nefungujúcim call centrom alebo so „zabudnutými“ SMS, boli podľa bratislavskej župy najnepríjemnejšími v rámci očkovania.

Domnievame sa, že je to nereformovateľné a systém objednávania a rezervácie termínov treba založiť na zelenej lúke,“ povedal lekár Bratislavského kraja a riaditeľ odboru zdravotníctva Tomáš Szalay.

Slovensko sa potrebuje dostať na 85-percentnú zaočkovanosť, zatiaľ je však len na 41 percentách. Je to výrazne menej ako napríklad v susednom Česku, kde je úplne vakcinovaných takmer 54 percent obyvateľstva.

Okrem toho kraje žiadajú vládu aj o lepšiu a zrozumiteľnejšiu informovanosť obyvateľstva, otvorenú komunikáciu s odborníkmi a autoritami z oblasti zdravotníctva.


1. Mali by mať kraje väčšie kompetencie počas pandémie koronavírusu?

2. Je komunikácia s vládou jednoduchšia a pravidlá zrozumiteľnejšie než v minulosti?

Trnavský kraj – Lucia Šmidovičová, riaditeľka odboru zdravotníctva na úrade Trnavského samo...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-19 08:54:12 - Feat.: - Title: Obávaný vírus sa nebezpečne priblížil k človeku. Vedcov z WHO najnovší vývoj prekvapil 02 - Modified: 2024-04-18 09:46:02 - Feat.: - Title: Samosprávy dostanú v máji celoročný podiel na dani z príjmu firiem, rozhodla Národná rada 03 - Modified: 2024-04-11 19:32:41 - Feat.: - Title: Vláda schválila novelu zákona: Samosprávy majú v máji dostať celoročný podiel na dani z príjmu firiem 04 - Modified: 2024-04-16 09:11:46 - Feat.: - Title: Mapa odhalila covidovú „oponu smrti“ naprieč Európou, Slovensko je na chvoste 05 - Modified: 2024-04-05 10:12:35 - Feat.: - Title: Rezort vnútra má samosprávam za výdavky počas prílevu cudzincov preplatiť takmer stotisíc eur
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 20:26