Eudard AdamčíkTASR
StoryEditor

Chce sa stať lídrom Siete: nikto neuvažuje o vylúčení Procházku

03.08.2016, 19:20
Podpredseda strany Sieť a kandidát na predsedu Eduard Adamčík pre Hospodárske noviny.

V Sieti začínal ako človek, ktorého predseda strany Radoslav Procházka považoval za svojho. Dnes je súčasťou pätice poslancov búriacich sa proti Procházkovi. Nikto mu neupiera jeho zásluhy na tom, že vytvoril stranu Sieť a že sme ju spolu vybudovali, hovorí podpredseda Siete Eduard Adamčík, ktorý v polovici augusta zabojuje o funkciu predsedu strany.

Radoslav Procházka sa pred voľbami o vás vyjadril ako o svojom človeku. Aké sú vaše vzťahy dnes?
Zdieľali sme v KDH a pri odchode z KDH spoločné hodnoty. To nás spájalo. Časom sa možno zmenil náš názor na presadzovanie týchto hodnôt. Ja by som chcel viac komunikovať s členmi strany, počúvať ich, riešiť ich problémy a snažiť sa tie hodnoty strany opäť vrátiť.

Radoslav Procházka prestal komunikovať s členmi strany?
To nehovorím. Ale moja predstava je komunikovať s členmi strany viac.

Cítite z jeho strany deficit komunikácie?
Niekedy sa stalo, že pri tých povinnostiach, čo predseda má možno nie všetci mali potrebné informácie a možno aj preto je taká nepokojná situácia.

Ako vnímate krok súčasného predsedu, keď zosadil Andreja Hrnčiara a Martina Fedora z predsedníctva strany?
Navonok to vyzerá legitímne, využil článok zo stanov. Otázkou je, či skutočne tá podstata v článku bola naplnená, že my piati poslanci ohrozujeme Sieť, či to my destabilizujeme pomery, alebo je to nejako inak. Ale myslím si, že to bude predmetom snemu. Našou ambíciou, keďže si uvedomujeme, že konflikty nikomu nepomáhajú, je dosiahnuť primeranú dohodu a na sneme odprezentovať svoje názory.

V prípade, že by ste sa stali predsedom, podnikli by ste aj pre výmeny v predsedníctve disciplinárne kroky proti Radoslavovi Procházkovi?
Vôbec nie. Náš vzťah je normálny, komunikujeme, voláme si, úplne normálne reagujeme, vyjasňujeme si pozície a snažíme sa o dosiahnutie dohody.

Keby ste sa stali predsedom, nebudete sa Radoslava Procházku snažiť vylúčiť zo strany?
Nikto z nás piatich poslancov takto neuvažoval. Čo bolo povedané, to platí, ale nikto Radoslavovi Procházkovi neupiera jeho zásluhy na tom, že vytvoril stranu Sieť a že sme ju spolu vybudovali.

Nie ste teda na nože?
Určite nie. Aspoň ja to tak vnímam.

Prieskumy v súčasnosti ukazujú Sieti podporu na úrovni jedného percenta voličov. Veríte tomu, že keby ste sa stali predsedom, tak má strana šancu opäť získať nad päť percent?
Čísla nepustia, ale aj napriek nízkym preferenciám sa o to chceme pokúsiť. Myslím si, že v strane je kapitál a určite je tu relevantná skupina členov, ktorí túžia po obnove strany a majú ambíciu zabojovať o túto značku.

Nebude to z vašej strany len také dosluhovanie?
Určite nie. Na budúci rok sú župné voľby, ambíciou mňa aj mojich kolegov je stabilizovať stranu a vytvoriť predpoklad na to, aby sme sa mohli zúčastniť na župných aj ďalších voľbách a aby sme vrátili tejto značke meno.

Čo v prípade, že by predsedom zostal Radoslav Procházka? Ako by na to reagovala vaša platforma?
Naša platforma vyhlásila, že sa pokúsime o spoločnú dohodu a v prípade, že sa nedohodneme, nevylučujeme, že sa na sneme nezúčastníme.

Keby teda ostal predsedom, vystúpite zo strany alebo zostanete?
V tejto chvíli je táto otázka predčasná. Budem sa snažiť o upokojenie situácie. Nerozmýšľam o tom, či bude predseda Radoslav Procházka, alebo niekto iný.

Viete si predstaviť, že by ste pôsobili pod predsedom, proti ktorému ste sa vzbúrili?
Myslím si, že otázka tak nestojí. Cítim, že aj druhá strana má snahu, aby sme spoločným úsilím dosiahli dohodu.

Hovoríte, že ak nedosiahnete dohodu, na sneme sa nezúčastníte. Čo si treba predstaviť pod tou dohodou?
Je to dosť ťažká technická otázka. Predseda vyhlásil, že určite nebude zasahovať do krajských a okresných štruktúr, nebude menovať nových predsedov miestnych centier, ale treba priznať, že situácia v strane nie je jasná v niektorých regiónoch a otázkou je uznášaniaschopnosť snemu, delegáti snemu. Ak budeme mať pocit, že všetko toto spĺňa predpoklady pre férovú súťaž, zúčastníme sa na sneme a zabojujeme.

Na sociálnej sieti Facebook hovoríte aj o tom, že sa chcete dohodnúť na spoločnom postupe. Čo tým myslíte?
Spoločný postup by mal byť jednak personálny, jednak vízia strany, jednak technická záležitosť vedenia snemu, otázka delegátov, zloženia predsedníctva. Je tam mnoho tém, na ktorých by sme sa mali dohodnúť vopred vzhľadom na to, aby mal snem hladký priebeh.

Darí sa vám túto dohodu dosahovať?
Snažíme sa o to a nie je to uzavreté.

Ako na to reaguje druhá strana? Tiež je ochotná sa dohodnúť?
Snažíme sa obojstranne si vychádzať v ústrety.

Zatiaľ to teda vyzerá tak, že sa na sneme zúčastníte?
Áno.

Dlhšie sa hovorí o tom, že za Sieťou stojí podnikateľ Radoslav Baran. Aké máte vzťahy?
Pána Barana poznám. Spoznal som ho pred niekoľkými rokmi, keď môj syn spolupracoval s jeho firmou. Je východniar. Na mňa nemá taký vplyv, aby som bol od neho závislý a aby určoval pomery v strane.

V súčasnosti ich určuje?
Nemám také informácie.

Denník N priniesol reportáž o jeho penzióne, na ktorý dostal milión eur z európskych fondov. Ako vnímate túto situáciu? Dostala to firma s nulovými ziskami.
Týmto sa nezaoberám. Momentálne sa v plnej miere zaoberám pomermi v strane, chcem ju stabilizovať a snažím sa robiť všetko pre to, aby sme sa pripravili na snem a aby značka Siete zostala zachovaná na politickej mape.

Čiže vás vôbec nezaujali medializované informácie? Ani ste to nečítali?
Čítal som o tom, ale je to jeho vec. Je to vecou príslušných orgánov, ktoré to schvaľujú, a je to jeho osobná záležitosť. Nie som pod vplyvom pána Barana, aby som nemohol kandidovať.

Kto je Eduard Adamčík
Absolvent strojníckej fakulty v odbore ekonomika a riadenie pôsobil do roku 1990 na ekonomických úsekoch viacerých štátnych firiem. Neskôr si vyskúšal funkciu riaditeľa daňového úradu v Košiciach a riadil aj Dopravný podnik mesta Košice či Ústav srdcových a cievnych chorôb v Košiciach. S Radoslavom Procházkom sa poznali ešte z čias pôsobenia v KDH, neskôr mu pomáhal v prezidentskej kampani. Od roku 2014 je podpredsedom Siete.

01 - Modified: 2022-08-31 15:00:00 - Feat.: - Title: Google, AOL či Yahoo. Pozri sa, ktorí giganti vládli internetu v minulosti a kto im kraľuje teraz 02 - Modified: 2021-02-23 08:30:13 - Feat.: - Title: Nielen stále nižšie emisie. Odborníci volajú po výraznom rozšírení nabíjacej infraštruktúry 03 - Modified: 2020-12-22 08:22:31 - Feat.: - Title: Výfuk majú v elektrárni a často horia. Toto sú najväčšie mýty o elektromobiloch 04 - Modified: 2018-08-03 11:36:09 - Feat.: - Title: Mobilná sieť nahlási autu červenú na semafore a pomôže mu vidieť za roh 05 - Modified: 2017-02-04 23:31:04 - Feat.: - Title: Tesla sa správa ako Apple. Elon Musk predstavil nové plány
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 14:32