Richard SulíkTASR/Andrej Galica
StoryEditor

Nie je fešák a nehrá fér, SaS je ako Ukrajina. Politici reagujú na Sulíkov prekvapivý ťah

18.05.2016, 11:30
Autor:
chocho
Sulík včera oznámil, že odstúpi, aby tak urýchlil voľbu predsedu SaS. Prečítajte si reakcie viacerých slovenských politikov na tento jeho prekvapujúci krok.

"Nie som fešák a ani nehrám fér." Takto na Facebooku okomentoval včerajší počin šéfa SaS Richarda Sulíka Juraj Miškov, predseda strany Skok a bývalý saskár.

Sulík totiž včera oznámil, že odstúpi z postu predsedu liberálov, aby na kongrese zvolanom na 11. jún opäť kandidoval. Pôvodne mali byť stranícke voľby až o rok. K tomuto kroku Sulík pristúpil po tom, ako minulý mesiac oznámil svoj záujem o kandidatúru podpredseda SaS Jozef Mihál.

"Znížil šance na to, že raz bude premiérom"

Tento Sulíkov počin skritizovali viacerí jeho stranícki kolegovia. Martin Poliačik ho označil za nešťastný a nedemokratický. Podľa Lucii Nicholsonovej to je nefér a nespokojný je aj adept na Sulíkovho protikandidáta Jozef Mihál. Reagovali však aj viacerí politici mimo SaS.

Na Slovensku panuje dojem, že čím má strana viac osobností a viac názorových prúdov, tým je slabšia, povedal pre HNonline nezaradený poslanec Miroslav Beblavý. Zároveň však dodáva, že to nie je pravda.

Spomínanej ilúzii mal podľa neho podľahnúť aj Sulík. „Týmto krokom zvýšil svoje šance, že bude predsedom a znížil šance na to, že raz bude premiérom,“ uzatvára Beblavý.

K téme sa na svojom facebookovom profile vyjadril aj poslanec OĽaNO-NOVA Daniel Lipšic. "Opatrne", ako prízvukuje, keďže ide o partnerskú stranu.

Lipšic na jednej strane chápe motiváciu posunúť voľby na skorší termín. Časť elity liberálov podľa neho vidí v Sulíkovi väčšie ohrozenie, ako v "kleptomanoch zo Smeru a SNS". Zároveň uznáva, že zostávajúci čas do volieb šéfa SaS je pre vyzývateľov Sulíka krátka doba.

"Zo vzájomných odkazov na tlačovkách, či sociálnych sieťach, má však radosť len R. Fico a jeho vládne prívesky," odkázal Lipšic liberálom.

SaS ako Ukrajina

SaS je tradičným terčom v statusoch poslanca Smeru Ľuboša Blahu. Ani túto príležitosť si nenechal ujsť a liberálom venoval pomerne obsiahli a veľmi ironický príspevok. 

Nechcem byť škodoradostný, ale SaS je v riadnej šlamastike. Tá strana je rozčesnutá ako Ukrajina,“ napísal poslanec Smeru.

Podľa Blahu Sulík takto trestá Mihála za to, že si dovolil kandidovať na post šéfa SaS. „Je to asi tak liberálne ako celý Sulík - homofób, euroskeptik a xenofóbna konzerva.“

Sulík má podľa Miškova veľmi svojskú predstavu o liberalizme. "Teraz však dokázal, že má rovnako svojskú predstavu aj o demokracii," dodal. Sulíkov ťah šéf Skoku označil za takticky a mocensky dobrý, ale neférový.

Sulíkom deklarovaný dôvod pre urýchlenie voľby predsedu strany je, že chce predísť neblahej diskusii, ktorá sa vedie v médiách a SaS podľa neho škodí. Zároveň vraj ide aj o to, aby nenastal v strane žiadny rozkol. Kritikom prekáža najmä to, že tým výrazne zúžil priestor na prezentáciu jeho potenciálnych protikandidátov.

Pozrite si video, v ktorom Mihál hovoril o záujme kandidovať na post predsedu SaS:

01 - Modified: 2024-04-16 13:32:21 - Feat.: - Title: Poslanec SaS kritizuje, že rezort zahraničia riadi Fico a nie Blanár: Zaujíma ho len právo veta krajín EÚ 02 - Modified: 2024-04-16 10:42:29 - Feat.: - Title: Ako zlacniť benzín o 20 centov? SaS apeluje na Fica, predstavila návrh 03 - Modified: 2024-04-15 15:39:49 - Feat.: - Title: PS a SaS nepodporia schôdzu k odvolávaniu ministerky Dolinkovej. Zvolať ju chcelo Matovičovo hnutie 04 - Modified: 2024-04-15 11:47:28 - Feat.: - Title: SaS kritizuje Dolinkovej rezort za nečinnosť, niektoré zámery Fica však víta 05 - Modified: 2024-04-15 11:13:16 - Feat.: - Title: SaS a PS žiadajú odchod Kuffu z funkcie, minister Taraba jeho odvolanie neavizuje
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 17:20