Monika PažinkováTASR/Miroslav Košírer
StoryEditor

Obviňovali ju, že je v Paškovej zdravotníckej chobotnici, vo významnej funkcii končí

30.03.2016, 14:31
Autor:
TASRTASRchocho
Dnes rezignovala šéfka Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou Pažinková, ktorú ostro kritizovala opozícia.

Šéfka Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) Monika Pažinková končí vo funkcii. Na čele úradu bola od júla 2012, keď ju na návrh vtedajšej ministerky zdravotníctva Zuzany Zvolenskej (nominantka Smeru-SD) vymenovala vláda.

Poisťovňu by mal viesť človek mimo sektora

"Dnešným dňom podala predsedníčka ÚDZS rezignáciu vláde, to znamená, že jej funkcia zaniká 30. aprílom v zmysle zákona. V priebehu nasledujúcich týždňov predstavím návrh kandidáta na predsedu úradu," povedal po dnešnom rokovaní kabinetu minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD). O akých kandidátoch konkrétne uvažuje, nespresnil.

Štátnu Všeobecnú zdravotnú poisťovňu (VšZP) by mal podľa Druckera viesť človek mimo sektora zdravotníctva. Ako avizoval po dnešnom rokovaní vlády, otázka VšZP sa vyrieši v krátkom čase.

Najväčšiu poisťovňu na slovenskom trhu od minulého roka vedie Miroslav Vaďura, ktorý nahradil Marcela Foraia. Ten odišiel z riaditeľského kresla pre kauzu zmlúv s jeho tetou Annou Sučkovou, vo VšZP však naďalej pôsobí na referentskej pozícii. S Vaďurom sa už Drucker stretol, Forai je momentálne na dovolenke. Podľa Druckera by však mal ukončiť spoluprácu s VšZP.

Drucker včera avizoval čistky vo Všeobecnej zdravotnej poisťovni. Zmeny nevylúčil ani na ÚDZS. Vyjadril sa, že s Pažinkovou v utorok hovoril. "Dohodli sme sa na nejakom riešení a budem o ňom informovať pravdepodobne zajtra po vláde," povedal.

Práve ÚDZS na čele s Pažinkovou mal preveriť výhodnosť zmlúv, ktoré uzavrela Všeobecná zdravotná poisťovňa s firmami, v ktorých figurovala teta šéfa poisťovne Foraia Anka. Ide o kauzu, kvôli ktorej musel Forai rezignovať.

Súčasť chobotnice

Ešte v októbri minulého roka Miroslav Beblavý upozornil na podľa neho úspešné podnikanie rodiny Pažinkovcov v zdravotníctve. Tým sa podľa Beblavého podarilo za päť rokov premeniť päťtisíc eur na osem miliónov.

Úspech si podľa Beblavého nezískali vlastnou drinou, ale vďaka kontaktom v Smere. Tri mesiace po spustení získala poliklinika od ministerstva zdravotníctva, vtedy pod vedením Richarda Rašiho zo Smeru, investíciu dva a pol milióna eur. Za tie nakúpili moderné prístroje v obstarávaní.

Verejné obstarávanie riadil spolužiak Richarda Rašiho Peter Hložný z firmy PRO-TENDER, ktorého neskôr polícia obvinila z manipulácie vyše 23-miliónového tendra v košickej fakultnej nemocnici,“ dodáva Beblavý.  Polikliniku potom predali finančnej skupine Penta, podľa týždenníka Trend za osem miliónov eur.

Vo februári Beblavý vyhlásil, že vyšetrovanie kauzy Kostka kryjú ľudia okolo Pavla Pašku z ÚDZS.

Ani sa tomu nečudujem, že kryjú kauzu maséra Kostku. Dvaja najvyšší predstavitelia úradu Monika Pažinková a Martin Senčák sú nominanti Smeru a sú napojení na Pavla Pašku. Dokonca sú najvyšší predstavitelia Paškovcov po samotnom Paškovi a Richardovi Rašim,“ doplnil Beblavý. Beblavý hovoril o Pažinkovej, ako o súčasti takzvanej zdravotníckej chobotnice, ktorá má systematicky rozkrádať zdravotníctvo.

01 - Modified: 2024-02-14 14:36:07 - Feat.: - Title: Zdravotné poisťovne dosiahli zisk, najviac peňazí na účte má Dôvera 02 - Modified: 2024-02-22 14:57:02 - Feat.: - Title: Názor: Kto dohliadne na kvalitu poskytovania zdravotnej starostlivosti 03 - Modified: 2024-02-06 13:54:13 - Feat.: - Title: Bláhová tvrdí, že za jej odvolaním z pozície šéfky Úradu pre dohľad môže byť spor s poisťovňou Penty 04 - Modified: 2024-02-06 13:35:37 - Feat.: - Title: KDH a PS kritizujú odvolanie Bláhovej, Cigániková zmenu na čele Úradu pre dohľad víta 05 - Modified: 2024-02-06 10:21:18 - Feat.: - Title: Vo funkcii predsedníčky Úradu pre dohľad končí Bláhová, nahradí ju exminister Palkovič
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 20:40