StoryEditor

Gašparovič zožal ovácie, Kisku vítal piskot

07.05.2015, 23:43
Premiér Robert Fico začal svoj trojdňový spomienkový program na 70. výročie ukončenia 2. svetovej vojny. My sme pri tom.

- V Gdansku sa zúčastní na oficiálnej večeri podávanej poľským prezidentom Bronislawom Komorowským

- Pri pamätníku na polostrove Westerplatte sa pokloní pamiatke obetí vojny (Westerplatte je lokalitou neďaleko Gdanska, kde došlo 1. septembra 1939 k prvým zrážkam počas nemeckej invázie do Poľska. Neveľká poľská posádka tu odrážala útoky nacistov prichádzajúce zo zeme, mora a vzduchu až do 7. septembra)

- V piatok 8. mája si Fico pripomenie udalosti spred 70 rokov na slovenských celonárodných oslavách v Liptovskom Mikuláši

- Odtiaľ sa presunie do Moskvy, kde sa v sobotu 9. mája spoločne s ďalšími štátnikmi pokloní pamiatke obetí pri Pamätníku neznámeho vojaka v Alexandrovskej záhrade.

- V ruskej metropole bude bilaterálne rokovať s českým prezidentom Milošom Zemanom.

- V Kremeľskom paláci si spolu s ďalšími účastníkmi osláv zasadne k slávnostnému obedu.

>>>Čo viete o 2. svetovej vojne? Otestujte sa

Ani náš premiér, ani český prezident nepôjdu na vojenskú prehliadku na Červenom námestí, ktorá bude jednou z najväčších v dejinách osláv Dňa víťazstva. V sobotu sa na nej predvedie vyše 16.000 vojakov, 194 kusov pozemnej vojenskej techniky, 143 lietadiel a vrtuľníkov vrátane najmodernejších typov. Po námestí budú pochodovať aj pozvané jednotky z Arménska, Azerbajdžanu, Bieloruska, Číny, Indie, Kazachstanu, Kirgizska, Mongolska, Srbska a Tadžikistanu.

Prehliadku bude priamo sledovať 2300 hostí, medzi nimi aj veteráni Veľkej vlasteneckej vojny z Ruska a ďalších republík bývalého Sovietskeho zväzu a zo zahraničia. Zúčastní sa na nej asi 30 šéfov štátov, vlád a lídrov medzinárodných organizácií.

Väčšina vrcholných politikov EÚ na ňu pre konflikt na východe Ukrajiny pozvanie neprijala. Účasť na oslavách v Moskve okrem slovenského prezidenta Andreja Kisku odmietli aj rakúsky najvyšší predstaviteľ Heinz Fischer, maďarský prezident János Áder a poľský prezident Komorowski. Nemecká kancelárka Angela Merkelová napríklad do Ruska zavíta, ale až 10. mája, keď položí kvety k Hrobu neznámeho vojaka pri kremeľských hradbách.

od vyslaného redaktora Pavla Novotného

 

Gašparovič zožal ovácie, Kisku vítal piskot 14:34 Fico odlieta do Moskvy Premiér Robert Fico má po Gdansku za sebou aj druhú zástavku na turné po miestach konania osláv 70. výročia konca druhej svetovej vojny. V Liptovskom Mikuláši zdôraznil úlohu Červenej armády pri porážke fašizmu. Krátko popoludní odletí na tretiu a poslednú zástavku do Moskvy, kde sa zajtra zúčastní na slávnostnej recepcii s Vladimirom Putinom a ďalšími troma desiatkami štátnikov. 12:51 Fico sa s Putinom medzi štyrmi očami nestretne Bilaterálne stretnutie s Vladimirom Putinom premiér Robert Fico v Moskve neplánuje. "Pôjde o multilaterálnu schôdzku aj s ostatnými lídrami," povedal Fico novinárom po skončení spomienkovej slávnosti. 12:37 Veteráni dostali medaily Minister obrany Martin Glváč odovzdal 11 veteránom, ktorí sa v roku 1945 priamo podieľali na oslobodení od nacizmu, pamätné medaily vydané pri príležitosti 70. výročia porážky nacizmu. Ako pripomenuli predstavitelia Zväzu protifašistických bojovníkov, týchto veteránov je z roka na rok menej. Preto je na mladej generácii, aby prevzala štafetu a neustále si pripomínala udalosti spred siedmich desaťročí. 12:05 Fico: Spolitizovanie osláv je nedôstojné Po prezidentovi Kiskovi vystúpil šéf parlamentu Peter Pellegrini a teraz sa slova ujal najočakávanejší hosť, premiér Robert Fico. "Zdá sa mi nedôstojné, keď sa z osláv výročia konca vojny stala politická vec... Je nespochybniteľné, že najväčší podiel na oslobodení mala Červená armáda," povedal Fico, ktorý si za svoje slová vyslúžil medzi ľuďmi veľký potlesk. 12:01 Kiska: Ďakujeme všetkým spojencom Národná slovenská spomienka v Háji-Nicovô za účasti najvyšších štátnych predstaviteľov sa koná na mieste, kde našlo svoj hrob v roku 1945 spolu 1 369 bojovníkov proti fašizmu. Pamätník leží nad Liptovským Mikulášom a priehradou Liptovská Mara. V diaľke vidno Kriváň a ďalšie končiare Nízkych Tatier s poslednými zvyškami snehu. "Naša vďaka patrí vojakom sovietskej armády, Rusom, Ukrajincom a ďalším, ale i spojencom z USA i Británie, Rumunom, Francúzom a mnohým iným, ktorí sa podieľali na oslobodení," uviedol vo svojom prejave Andrej Kiska. Ešte predtým zazneli pietnym miestom salvy z diel a ponad účastníkmi preleteli dve stíhačky. S príhovorom po krátkej prestávke vyplnenej hymnickou skladbou "Aká si mi krásna, ty rodná zem moja," vystúpi premiér Robert Fico.
Traja najvyšší ústavní činitelia Slovenska. Snímka: TASR/Martin Baumann
 
11:11 Gašparovičovi tlieskali, Kisku vítal aj piskot Zostava sa pomaly kompletizuje. Veľké ovácie najmä u starších ľudí so sovietskymi vlajkami vyvolal exprezident Ivan Gašparovič, ktorý s nimi prehodil pár slov vo východoslovenskom nárečí. Naopak, mierny piskot sa ozval pri príchode súčasnej hlavy štátu Andreja Kisku. Ma mieste sú ministri Ján Richter, Peter Kažimír, Ľubomír Vážny a Martin Glváč, šéf parlamentu Peter Pellegrini aj vicepremiéri Ľubomír Vážny či Miroslav Lajčák. 10:45 Fico zožal aplauz Veľký aplauz zožal u zhromaždených divákov už pri príchode premiér Robert Fico. Ten sa zastavil u členov Zväzu protifašistických bojovníkov a prehodil s nimi pár slov. "Čakáme tu už od rána, prišli sme sem z Košíc," hovorí pre HN Jolana Bitová z protifašistického zväzu v Čani pri Košiciach.
Snímka: TASR/Martin Baumann
10:33 Stovky ľudí z celého Slovenska, členovia oblastných zväzov protifašistických bojovníkov, ale i veteráni, ktorí krutosti druhej svetovej vojny zažili na vlastnej koži. Tí všetci sa dnes zišli pri Háji-Nicovom nad Liptovským Mikulášom, aby si pripomenuli 70. výročie 2. svetovej vojny. Na mieste sú aj veľvyslanci, čaká sa už len na premiéra Roberta Fica, ktorý už o pár minút vystúpi so slávnostným príhovorom. 09:12 Putina vymenil za Zemana Fico už vopred avizoval, že sa nezúčastní na vojenskej prehliadke ruskej armády na Červenom námestí, ktorá je považovaná za demonštráciu sily Vladimira Putina. V jej čase bude mať Fico stretnutie s českým prezidentom Milošom Zemanom. Predpoludní, položí vence k pamätníku neznámeho vojaka v Alexandrovskej záhrade a presne o dvanástej sa v Kremli zúčastní na slávnostnom obede pre zhruba tri desiatky lídrov. 09:10 Fica čaká náročný program Dobré ráno z Liptovského Mikuláša. Premiér Robert Fico dnes práve tu pokračuje vo svojom turné, ktorého počas troch dní zavedie na oslavy 70. výročia konca druhej svetovej vojny postupne do Gdanska, Liptovského Mikuláša a Moskvy. Po veľmi krátkej noci, keď premiér pricestoval z poľského Gdanska do Liptovského Mikuláša len niečo pred štvrtou hodinou ráno, čaká dnes Fica ďalší náročný program. Už dopoludnia vystúpi s príhovorom v Háji-Nicovô, kde sa bude konať slovenská časť oficiálnej spomienky. Napoludnie poletí vládnym špeciálom do Moskvy, kde sa zajtra bude konať najostrejšie sledovaná etapa cesty. Do ruskej metropoly totiž zavíta viac ako 6 300 hostí a tisícky novinárov. 00:22 Vypuknutie vojny umožnila dohoda dvoch diktatúr: hitlerovskej a stalinskej. Povedal to v emotívnom príhovore poľský prezident Bronislaw Komorowski. Spomienku na obete vojny sprevádzalo 21 sálv z diel, hymna Európskej únie a ohňostroj v červenobielych poľských národných farbách. Ceremónia sa tým skončila. 23:18 Už sa čaká len na lídrov Teraz sa čaká už len na príchod lídrov. Premiér Fico v týchto chvíľach konči v meštianskom dome Dvor Artus večeru organizovanú poľským prezidentom Bronislawom Komorowským. Na večeri je i český prezident Miloš Zeman, šéf eurokomisie Donald Tusk, ukrajinský líder Petro Porošenko, šéf OSN Pan Ki-mun či ďalší. 23:07 Monumentálny pamätník vo Westerplatte Poliaci sú na svoju úlohu v 2. svetovej vojne mimoriadne hrdí. Monumentálny pamätník vo Westerplatte zdobí obrovská poľská vlajka, účastníci ceremoniálu majú červenobiele stužky. Na mieste sa schádzajú študenti aj vojnoví veteráni, slávnosť, ktorá sa začne o 23.30 bude naživo vysielať poľská televízia. 21:49 Štart v Poľsku Maratón osláv 70. výročia konca 2. svetovej vojny štartuje premiér Robert Fico v poľskom Gdansku, kam priletel dnes podvečer. Spolu s ďalšími európskymi lídrami sa krátko pred polnocou zúčastní na ceremoniáli pri pamätníku na výbežku Westerplatte, kde nacisti v septembri 1939 udreli na Poľsko.
01 - Modified: 2007-05-28 06:44:21 - Feat.: 0 - Title: Fico nechce zmeny v Zákonníku
01 - Modified: 2024-05-01 21:01:18 - Feat.: - Title: Slovensko by malo prispievať k formovaniu spoločných európskych stanovísk, vyhlásil Fico v prejave 02 - Modified: 2024-05-01 12:38:21 - Feat.: - Title: Fico na otázku HN: Druhý pilier neotvoríme, hovoríme niečo iné. Dáme na použitie miliárd konkrétnu ponuku 03 - Modified: 2024-05-01 09:17:14 - Feat.: - Title: V noci pracujeme najviac, Fico volá po zmene. Na večer chystá zásadný príhovor 04 - Modified: 2024-05-01 06:28:58 - Feat.: - Title: Fico odpracoval nočnú zmenu v závode pri Topoľčanoch: Chceme zvýšiť minimálnu mzdu na tisíc eur 05 - Modified: 2024-04-30 13:30:27 - Feat.: - Title: Najnovší prieskum: Koalícia by bola ešte silnejšia, klesli Smer aj PS
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
02. máj 2024 02:22