StoryEditor

Štát odstrelí prvú vysokú školu. Nedal jej ani tri roky (zistenie HN)

12.02.2015, 23:00
Minister školstva chce do konca roka zatvoriť súkromnú vysokú školu. Tá medzi najhoršie nepatrí.

Má za sebou ešte len prvých absolventov a už ju minister školstva Juraj Draxler chce zavrieť. Ani nie trojročná Vysoká škola Goethe Uni Bratislava má totiž podľa neho zásadné nedostatky. „Predpokladám, že do konca tohto roka zanikne,“ tvrdí Draxler. Dôvodom jej zrušenia má byť najmä to, že škola si nesplnila povinnosti, ktoré podľa ministra pri akreditácii sľúbila. „Väčšina predmetov mala byť vyučovaná v nemeckom jazyku. To ale nikdy nesplnili,“ povedal šéf ministerstva školstva.

Zaujímavosťou je, že rektor súkromnej Vysokej školy Goethe Uni Ľubomír Šlahor o rušení jeho akademickej pôdy počul vôbec prvýkrát práve od nás. „Minister vidí asi veľmi ďaleko dopredu,“ povedal. V súčasnosti totiž škola podľa Šlahora pripravuje spisy pre akreditačnú komisiu, ktorá má rozhodnúť o tom, či navrhne ministrovi schválenie akreditácie pre študijné programy alebo nie. Výsledky komisie však majú byť známe až na prelome júna a júla.


Vysoká škola Goethe Uni. Snímka: HN/Pavol Funtál

Vysoká škola Goethe Uni Bratislava je prvá škola „na odstrel“ v rámci čistenia akademického trhu. Odborníci totiž už dlhodobo upozorňujú, že u nás študuje mnoho ľudí iba preto, aby mali diplom, aj keď často na štúdium na vysokej škole nemajú vlohy.

Tie v niektorých prípadoch podľa nich nahrádzajú peniaze študentov, ktoré im zabezpečia titul. „Nemôžeme sa uspokojiť len s tým, že budú zanikať iba malé súkromné školy. Musíme zároveň vytvoriť tlak na veľké verejné univerzity, ktoré majú tradíciu a mali by mať ambíciu poskytovať kvalitu,“ povedal Draxler.

Rektor vysokej školy Šlahor pre HN vyhlásil, že vyjadrenia ministra sú nepravdivé, neetické a neprofesionálne. „Netušíme, odkiaľ čerpá informácie, pretože žiadny z ministerských úradníkov našu školu nikdy nenavštívil. Naši pedagógovia vyučujú v nemeckom jazyku, garanti študijných programov pochádzajú z nemecky hovoriacich krajín, čo napokon môžu potvrdiť aj naši samotní študenti,“ povedal Šlahor.

Dve pravdy

Goethe Uni má v súčasnosti podľa ministerstva školstva akreditované dva denné a dva externé študijné programy. Akreditácie však majú platiť iba do konca augusta tohto roka a ministerstvo ich škole neplánuje opätovne schváliť či predĺžiť. Škola však tvrdí niečo iné. Okrem programov, ktorým vyprší akreditácia v auguste (škola na ne aktuálne žiada o reakreditáciu) majú mať aj udelenú akreditáciu na druhý, teda magisterský stupeň štúdia z novembra 2014. To pre HN povedala odborná asistentka tejto vysokej školy Lýdia Kokavcová. Z ministerstva školstva nás však informovali, že túto akreditáciu škole neudelili.

Aj napriek chaosu, čo-kto schválil, a či vôbec, je však isté to, že škola podľa zákona môže otvoriť svoje brány v nasledujúcom roku svojim študentom iba v tom prípade, že bude mať schválený okrem druhého stupňa štúdia aj minimálne jeden študijný program v rámci prvého stupňa štúdia-teda bakalársky, povedal šéf Akreditačnej komisie Ľubor Fišera. „Nepodpísal som im ďalšie študijné programy, čiže na konci augusta nebudú mať prakticky s čím pokračovať,“ povedal minister Draxler.

Kameň úrazu: nemčina

Spolu 64 súčasných študentov vysokej školy tak podľa riaditeľa tlačového odboru ministerstva školstva Martina Dorčáka nemá v septembri do školy nastúpiťa dokončiť ju. Podľa zákona by mala škola ponúknuť svojim študentom alterantívu štúdia v spolupráci s inými vysokými školami. Ak sa jej to nepodarí, pri hľadaní možností, kde by študenti doštudovali sa musí pustiť ministerstvo.

01 - Modified: 2007-03-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: AKCIE
01 - Modified: 2024-03-05 09:26:20 - Feat.: - Title: Rozbehli veľtrh, lákajú na tisícové štipendiá. Ako sa snažia naše vysoké školy získať maturantov? 02 - Modified: 2024-02-26 18:34:38 - Feat.: - Title: Šéf akreditačnej agentúry: V zahraničí sa stretávame aj s tým, že stačí zaplatiť a pošlú diplom 03 - Modified: 2024-02-09 19:12:15 - Feat.: - Title: Skvelá správa pre FIIT STU. Fakulta získala prestížnu britskú IET akreditáciu aj pre doktorandské programy 04 - Modified: 2024-01-16 10:02:01 - Feat.: - Title: Žilinská univerzita pre vyššiu bezpečnosť opäť aktivovala kontroly vstupov, má aj kamery 05 - Modified: 2024-01-03 19:49:49 - Feat.: - Title: Česká polícia preveruje všetky okolnosti zásahu na univerzite, vláda chce novelizovať zákony o zbraniach
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 06:04