StoryEditor

Imunológ pre HN: Pri vyššej očkovanosti má Covid-19 skôr charakter ako chrípka

23.07.2021, 00:00
Počas prípadnej ďalšej vlny pandémie koronavírusu by sme mali omnoho menej vážnych prípadov, hospitalizácií a úmrtí, tvrdí pre HN český molekulárny imunológ Václav Hořejší.

Začiatkom tohto týždňa vyšla správa, že v Česku už dominuje delta variant koronavírusu, ktorý objavili v 80 percentách vzoriek. Prekvapila vás rýchlosť, akou sa rozšíril?

Táto rýchlosť ma ani veľmi neprekvapila. Bolo totiž jasné, že hneď, ako sa tu objaví a nebudeme dostatočne dôsledne brániť jeho príchodu, tak sa rozšíri veľmi rýchlo. Úplne rovnaké to bolo aj v iných krajinách, hlavne vo Veľkej Británii, kde to takisto išlo rýchlym tempom.

Dá sa už dnes povedať, či je delta variant nebezpečnejší než predchádzajúce varianty?

S týmto variantom je hlavný problém ten, že je oveľa infekčnejší než všetci jeho doterajší predchodcovia. Epidemickú situáciu zhoršuje tým, že sa v populácii šíri podstatne rýchlejšie. Ak sa však pýtate na to, či vyvoláva závažnejšie ochorenie, toto zatiaľ nie je úplne isté.

Čo hovoria doteraz zaznamenané prípady?

V tejto chvíli sa naozaj zdá, že delta variant častejšie vyvoláva vážnejší priebeh ochorenia. Existujú určité údaje, ktoré naznačujú, že ho vyvoláva dvakrát častejšie. A to aj u mladších skupín, ktoré boli predtým považované za menej rizikové. Takže jednoznačne máme do činenia s horším variantom.

V západnej Európe opäť stúpa počet nových infekcií, najmä v Nemecku, vo Francúzsku či v Británii. Dá sa hovoriť o štartujúcej tretej vlne pandémie?

Asi áno, charakter tejto novej vlny je však úplne iný, než mali tie predchádzajúce. Vývoj situácie totiž pozitívne ovplyvnilo práve očkovanie. Stačí sa pozrieť na fakt, že hoci sa infekcia rýchlo šíri vo Veľkej Británii, táto krajina od pondelka tohto týždňa úplne zrušila všetky obmedzenia. Zámerne nechala koronavírusu voľný priebeh. Počet hospitalizácií je tam napriek tomu výrazne nižší než pri predchádzajúcich vlnách.

Čísla nových prípadov však v Británii rastú veľmi rýchlo...

Áno, skutočne tam zažívajú takmer doslova rekordné prírastky, konkrétne viac ako ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-03-15 14:43:29 - Feat.: - Title: Slovenskí pacienti si ešte počkajú. Na jeden z respiračných vírusov u nás vakcínu ešte nemáme 02 - Modified: 2024-03-14 06:08:33 - Feat.: - Title: Záškrt po dekádach zabíja, čierneho kašľu pribúda. Antivaxeri sú ako sekta, tvrdí pediatrička 03 - Modified: 2024-03-17 14:00:00 - Feat.: - Title: Vedci preskúmali muža, ktorý absolvoval 217 očkovaní 04 - Modified: 2024-03-15 11:44:09 - Feat.: - Title: Čierny kašeľ je tu, nevylučuje sa ani vznik lokálnych epidémií 05 - Modified: 2024-03-06 21:55:37 - Feat.: - Title: Vedci v Nemecku skúmali muža, ktorý sa dal 217-krát očkovať proti covidu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 12:18