StoryEditor

Agentúry: Strany si chceli kúpiť výsledky prieskumov

02.06.2013, 14:45
Autor:
TASRTASR
Šéfovia troch najväčších agentúr tvrdia, že výsledky nikdy nepredali.

Šéfovia agentúr Polis, MVK a Focus, ktoré robia prieskumy verejnej mienky, priznali, že sa politické strany pokúsili kúpiť si výsledky prieskumov. Tvrdia, že výsledky nepredali. Podľa politológa Michala Horského si výsledky potrebujú kupovať predovšetkým nové strany. Osvojuje si tiež názor Winstona Churchilla, že agentúry falšujú výsledky. "Už Churchill o tom hovoril, aj Miloš Zeman o tom hovorí," povedal v diskusnej relácii televízie TA3 V politike Horský, ktorý neverí, že agentúry sú čisté.

Ján Baránek z Polisu priznal, že pred voľbami v roku 2012 zaznamenal tri pokusy o kúpenie výsledkov. Boli za tým podľa jeho slov nové aj etablované strany. Vyhlásil, že jeho agentúra však výsledky nepredala. "V Polise nenájdete žiadne čudné čísla," vyhlásil s tým, že on má čisté svedomie. "Nič som nepredal," zdôraznil. Nemieni totiž vraj pokaziť meno ani sebe, ani svojim deťom. Zároveň dodal, že "uletené čísla" škodia biznisu.

"Zásadne nepripúšťam ovplyvňovanie," povedal Pavel Haulík z MVK. Dodal, že prieskumy si strany objednávajú, avšak nie je to to isté, ako objednať si výsledky. Objednať prieskum podľa neho znamená zadať otázky, na ktoré by chcel zadávateľ poznať odpovede. Pokiaľ ide o pokusy o kúpenie výsledkov Hulík tvrdí, že keď to príde, treba to zastaviť na začiatku. Potom sa o to už vraj ďalej nepokúšajú.

"Za našu agentúru môžem povedať, že sa nikdy nestalo, že by Focus prilepšil alebo pohoršil komukoľvek, čo i len o jedinú desatinu percenta," vyhlásil Martin Slosiarik z Focusu. Priznal, že ho o prilepšenie výsledku žiadali. Tvrdí, že to odmietol so slovami, že sa to nedá.

Poslanec Ľuboš Blaha zo Smeru-SD nevie o tom, že by si vládna strana potrebovala objednávať prieskumy. Sám ich považuje za orientačné, nazdáva sa však, že agentúry rovnako ako aj médiá dokážu manipulovať verejnú mienku.
K prieskumom sa vyjadril aj podpredseda KDH Pavol Abrhan. Poukázal na niektoré výsledky, ktoré sa pri reálnych voľbách ukázali ako absolútne nepravdivé. Ako príklad uviedol niekdajšie vysoké preferencie pre Slobodné fórum Zuzany Martinákovej, či pre stranu 99 percent Ivana Weissa. Prieskumy ich posielali do parlamentu, skutočnosť však bola iná.

01 - Modified: 2024-04-16 07:53:30 - Feat.: - Title: Prieskum: Najdôveryhodnejším politikom je Pellegrini, porazil aj Čaputovú. Najmenej ľudí verí Matovičovi 02 - Modified: 2024-04-08 06:57:08 - Feat.: - Title: Aliancia v parlamente výrazné mení pomer síl, Ficova vláda by s ňou mala ústavnú väčšinu (najnovší prieskum) 03 - Modified: 2023-12-10 13:33:46 - Feat.: - Title: Prieskum dôveryhodnosti ministrov: Vedie Drucker. Komu veria ľudia najmenej? 04 - Modified: 2023-12-01 10:04:32 - Feat.: - Title: Sviatky sú za rohom. Koľko plánujú minúť slovenské domácnosti na Vianoce? 05 - Modified: 2023-09-26 17:56:54 - Feat.: - Title: Prieskum Focusu: Progresívne Slovensko sa doťahuje na Smer, OĽANO je najväčším skokanom
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 21:34