StoryEditor

Poisťovne chcú peniaze od Poliakov

02.12.2013, 00:19
Schránkové firmy v zdravotníctve/Problém zneužívania nášho systému poistenia má medzinárodnú dohru. Poliaci by nám mali vrátiť desaťtisíce.

Zdravotné poisťovne žiadajú od poľských orgánov, aby im vrátili desiatky tisíc eur za starostlivosť, ktorú preplatili ich občanom. Poliaci si totiž začali na Slovensku zakladať schránkové firmy, ktoré odvádzajú len symbolické odvody. Ich zamestnanci však čerpajú zdravotnú starostlivosť v plnej výške a dokonca v zahraničí. V lete na tento problém upozornili aj HN.

Rozdielne čísla osôb

Poisťovne sa situáciu snažili riešiť najskôr samé, teraz iniciatívu prebral Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Ten kontaktoval poľské orgány, konkrétne Národný zdravotný fond. „Poľská strana predbežne odmieta refundáciu,“ povedala hovorkyňa úradu Soňa Valašíková.

HN sa v piatok s poľským Národným fondom zdravia nepodarilo spojiť. Podľa informácií od súkromnej poisťovne Dôvera sa ale mali vyjadriť, že to nespadá do ich kompetencie a preto by sa to malo riešiť priamo s poľským ministerstvom zdravotníctva.

Definitívna suma, koľko chcú naše poisťovne preplatiť od Poliakov, zatiaľ nie je známa. Dôvodom je podľa Valašíkovej, že boli zistené rozdiely pri porovnávaní zoznamov poľských poistencov Sociálnej poisťovne a zdravotných poisťovní, ktoré sa tak teraz musia spresniť. „Nepoužívame rovnaké informačné systémy a evidujeme rozdielne identifikačné čísla osôb,“ vysvetlil hovorca Dôvery Branislav Cehlárik. V prvom kole zatiaľ podľa neho žiadajú od poľských orgánov preplatiť desiatky tisíc eur. Presnejšiu

sumu či počty poľských poistencov, ktorých evidujú, nevyčíslil.

Neurobila tak ani Všeobecná zdravotná poisťovňa. „Niektoré firmy zanikajú, iné vznikajú, niektorí zamestnanci prechádzajú z jednej firmy do druhej, situácia sa neustále

mení,“ zdôvodnila hovorkyňa Petra Balážová. Iba Union vedela presne, že má evidovaných len deviatich Poliakov a tí si doteraz nečerpali zdravotnú starostlivosť. Nevznikli im teda zatiaľ žiadne náklady.

 

Kto sem vpustil špekulantov?

V lete poisťovne uvádzali, že majú dokopy evidovaných 3675 Poliakov a výdavky za nich vyše milión eur. Väčšinou išlo o pracovníkov reklamných agentúr, ktoré na internete na seba neuvádzajú žiaden telefonický či e-mailový kontakt. Preverovať ich začal tak Národný inšpektorát práce, ako aj Sociálna poisťovňa. Práve tá sa podľa Dôvery pričinila o tento problém, keď špekulantov vpustila na náš pracovný trh. Na otázku HN, či si budú žiadať od Sociálnej poisťovne refundáciu nákladov Cehlárik povedal, že sa rozhodnú po rokovaniach s poľskými orgánmi. „Je v našom záujme vrátiť vzácne zdroje do systému slovenského zdravotníctva,“ dodal Cehlárik.

Diera v zákone

Poľskí špekulanti môžu zneužívať náš systém a za minimálne odvody dostávať starostlivosť aj za tisíce eur kvôli diere v našej legislatíva. Tá totiž nepozná minimálny vymeriavací základ. Ministerstvo práce sa to rozhodlo riešiť novelou zákona, ktorá zaviedla, že živnostníci s trvalým pobytom v zahraničí musia oznamovať Sociálnej poisťovni príjem, ktorý dosahujú v cudzine. Na základe toho by sa mala dať presnejšie určiť výška ich odvodov. „To znamená, že takáto osoba bude musieť platiť vyššie poistné na sociálne a zdravotné poistenie, než by platila, ak by príjmy zo zahraničia nepriznávala. Nesplnenie tejto povinnosti sa bude sankcionovať,“ povedal Veronika Husárová z rezortu práce. Advokát Radovan Pala nepovažuje toto riešenie za veľmi optimálne. „Nie je totiž jasné, či poisťovňa bude mať možnosť preverenia príjmu v zahraničí.“ Podľa neho by ale mohli zdravotné poisťovne samé odmietnuť preplácať starostlivosť, keď zistia, že tento nárok je založený na fiktívnom pracovnom pomere. Poistenec by sa síce mohol súdiť, ale podľa Palu by tak spravilo len malé percento Poliakov, ak by svoje odmietnutie poisťovňa riadne odôvodnila. „V súdnom spore by poisťovňa mohla argumentovať, že ide o obchádzanie zákona. „Aj náklady poisťovne na súdny spor by boli podstatne nižšie, než náklady na poistne plnenie,“ dodal advokát z kancelárie TaylorWessing e|n|w|c.

Ako zneužívajú Poliaci náš systém

založia si na Slovensku schránkové firmy a na ne prihlásia do Sociálnej poisťovne, a tým automaticky aj do zdravotnej poisťovne, svojich zamestnancov

ide zväčša o Poliakov, ktorí by podľa pracovných zmlúv mali chodiť na Slovensko napríklad roznášať letáky do poštových schránok. Pracovný úväzok je len na pár hodín do mesiaca za mzdu za desiatky eur odvody do zdravotnej poisťovne na základe toho platia zväčša len niekoľko centov, no starostlivosť (aj v zahraničí) im poisťovne musia preplácať v plnej výške.

01 - Modified: 2005-10-05 15:44:00 - Feat.: 0 - Title: Vláda schválila zvýšenie vkladu ŽSR do DDP Stabilita maximálne o 30,4 mil. Sk
01 - Modified: 2024-04-28 07:03:36 - Feat.: - Title: Mirka Fabušová v slzách. Prosí o pomoc, nemá peniaze a nechce sa sťahovať! 02 - Modified: 2024-04-27 12:00:00 - Feat.: - Title: Po Slovensku anonymne ukrývajú peniaze na verejných miestach. Jeden fanúšik nás sledoval, hovorí dvojica z projektu Cash catch 03 - Modified: 2024-04-18 09:00:00 - Feat.: - Title: Instagramový trend Cash Catch dorazil aj k nám. Kde na Slovensku môžeš nájsť ukryté peniaze? 04 - Modified: 2024-04-14 20:37:28 - Feat.: - Title: Slováci sa pustili do investícií smelšie. V tomto držíme peniaze 05 - Modified: 2024-04-08 07:47:30 - Feat.: - Title: Žena vyhrala v lotérii 1,3 milióna, okamžite sa rozviedla s manželom. Ten to zistil a daj ju na súd, pripravil ju o celú sumu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 17:02