StoryEditor

Karty sú rozdané. Smer opäť ovládne župy

30.09.2013, 14:58
Autor:
tptp
Koalície do VÚC sú známe, očakáva sa jednoznačný triumf kandidátov vládneho Smeru-SD.

Niekoľkomesačný maratón rokovaní, sľubov, spájania a rozdeľovania pravicových strán sa dnes skončil a politické strany odovzdali zoznam svojich kandidátov do VÚC. Najzaujímavejší súboj o predsednícku stoličku zvedie v Bratislave šéf SDKÚ-DS a Monika Flašíková-Beňová (Smer-SD). Bratislava dlho predstavovala „baštu pravice“, no šance Flašíkovej-Beňovej posilňuje, že dnes z primaciálneho paláca vedie ľavicový primátor Milan Ftáčnik a Smer-SD tu naposledy vyhral aj parlamentné voľby.

Vo väčšine zvyšných krajov sa očakáva presvedčivé víťazstvo kandidátov Smeru-SD. Bez väčších problémov zrejme uspeje Tibor Mikuš v Tranave, proti ktorému stojí Ivan Uhliarik (KDH) a dvojica kandidátov maďarských strán. Málokto tiež pochybuje o víťazstve obľúbeného Juraja Blanára (Smer-SD) v Žiline nad málo známym europoslancom Miroslavom Mikolášikom (KDH).

Zdenkovi Trebuľovi (Smer-SD) v Košiciach na poslednú chvíľu zjednodušila situáciu opozičná kandidátka Mária Sabolová (KDH), ktorá sa boja vzdala. Nepáčilo sa jej totiž, že Trebuľu podporil aj opozičný Most-Híd. Podobne suverénne víťazstvo môže Smer-SD čakať v Banskej Bystrici, kde opozičné KDH nepodporilo Ľudovíta Kaníka z SDKÚ-DS, ale priklonilo sa k ľavicovému europoslancovi Vladimírovi Maňkovi.

Nádej na úspech tak môže pravica živiť len v Nitre a Trenčíne, kde sa dokázali strany zjednotiť. V Nitre postaví proti kandidátovi Smeru-SD Milanovi Belicovi Tomáša Galbavého (SDKÚ-DS) a v Trenčíne bude poslancovi a exministrovi obrany Jaroslavovi Baškovi (Smer-SD) čeliť bývalý zápasník Jozefa Lohyňa. Ľudová platforma strán SDKÚ-DS, KDH a Most-Híd sa v Prešove síce zhodla na Jánovi Hudackom, no ten už zápas proti Petrovi Chudíkovi prehral pred štyrmi rokmi a neočakáva sa, že by tentoraz dosiahol lepší výsledok.

Najvážnejší kandidáti na županov v jednotlivých krajoch:

Bratislava
Pavol Frešo (SDKÚ-DS s podporou KDH, Most-Híd, SMK, SaS, OKS, SZ)
Monika Beňová (Smer-SD)

Trnava
Tibor Mikuš (Nová demokracia s podporou Smer-SD, SNS, KSS, SMS)
Ivan Uhliarik (KDH s podporou SDKÚ-DS)

Trenčín
Jaroslav Baška (Smer-SD)
Jozef Lohyňa (nezávislý s podporou SDKÚ-DS, KDH, SaS, Most-Híd, OKS, NOVA)

Nitra
Milan Belica (podporuje ho Smer-SD)
Tomáš Galbavý (SDKÚ-DS s podporou Most-Híd, SaS, NOVA, SMK, OKS)

Banská Bystrica
Vladimír Maňka (Smer-SD s podporou KDH, SMK, SMS, ĽS-HZDS, HZD, SZ)
Ľudovít Kaník (SDKÚ-DS s podporou Most-Híd, SaS)

Žilina
Juraj Blanár (Smer-SD)
Miroslav Mikolášik (KDH s podporou SDKÚ-DS, Most-Híd)

Prešov
Peter Chudík (podporuje ho Smer-SD)
Jan Hudacký (KDH s podporou SDKÚ-DS, Most-Híd)

Košice
Zdenko Trebuľa (podporuje ho Smer-SD, Most-Híd, SMK)
Rastislav Masnyk (SaS s podporou SDKÚ-DS)

01 - Modified: 2005-06-29 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Kráľ vínnych octov z Modeny
01 - Modified: 2024-04-18 09:46:02 - Feat.: - Title: Samosprávy dostanú v máji celoročný podiel na dani z príjmu firiem, rozhodla Národná rada 02 - Modified: 2024-03-18 15:18:39 - Feat.: - Title: NKÚ zhodnotil ako kraje zvládli transformáciu nemocníc + reakcie z krajov 03 - Modified: 2024-02-06 09:24:32 - Feat.: - Title: Zdravotníctvo očami samosprávnych krajov: Problémy ambulancií už naozaj treba riešiť 04 - Modified: 2023-08-02 12:24:45 - Feat.: - Title: VÚC by mali mať kompetenciu regulovať ceny služieb autobusových staníc, tvrdí rezort financií 05 - Modified: 2023-06-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Zmodernizujme prístup k rozvojovým územiam
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 21:14