StoryEditor

SDKÚ hrozí strata ďalších členov

Odchody zo strany

SDKÚ-DS ešte momentálne držia pohromade blížiace sa eurovoľby a voľby starostov a primátorov. Nespokojnosť s vedením strany v členskej základni však podľa informácií HN rastie. Napätá situácia je najmä v Bratislavskom a Banskobystrickom kraji. Stranícku knižku tak vrátila bývalá šéfka miestneho zväzu v meste Banská Bystrica Miroslava Valková. „Moje dôvody sú totožné s dôvodmi poslankyne Lucie Žitňanskej,“ dôvodí. V SDKÚ-DS bola od roku 2003.

Odchod vraj zvažovala dlhšie, postoj strany pred druhým kolom župných volieb bol posledným klincom do rakvy. Miestna SDKÚ totiž odmietla vyjadriť oficiálnu podporu Vladimírovi Maňkovi zo Smeru-SD, ktorý nakoniec prehral s Marianom Kotlebom. V prvom kole navyše pohorel kandidát SDKÚ-DS Ľudovít Kaník. V Banskobystrickom kraji možno podľa našich zistení medzi členmi očakávať aj ďalšie odchody. „V marci, keď máme platiť členstvo strane, ho proste viacerí nezaplatia,“ hovorí jeden zo straníkov.

Zo strany minulý týždeň odišla trojica poslancov – Lucia Žitňanská, Miroslav Beblavý a Magdaléna Vášáryová, ktorí patrili do bratislavského krídla. „Chápem dôvody poslancov, ktorí odišli z SDKÚ-DS a do značnej miery sa stotožňujem s ich kritickým videním situácie v strane. S čím sa však nestotožňujem, je spôsob, akým tento problém vyriešili,“ zopakoval svoje stanovisko exminister financií Ivan Mikloš aj dnes.

Podľa predsedu regionálneho zväzu v Bratislavskom kraji Milana Trstenského to fungovanie základne neovplyvnilo. „V bratislavskej organizácii panuje nadšenie z vyhratých župných volieb a predsedovia miestnych zväzov hľadia dopredu a zaujímajú sa o najbližšie komunálne voľby,“ reagoval pre HN. Ambíciu kandidovať majú podľa neho viacerí členovia ich zväzu. Samotný Trstenský je poslancom mestského zastupiteľstva v bratislavskej Dúbravke. O ďalších odchodoch zo strany v rámci Bratislavy vraj nevie.

01 - Modified: 2005-10-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Guvernér NBS rokoval s najvyššími predstaviteľmi komerčných bánk
01 - Modified: 2024-03-30 15:07:23 - Feat.: - Title: Keď tu nebudem, moje dieťa do zajtra neprežije, hovorí Zora Frešová, matka chorého Alanka. Štát im nepomáha 02 - Modified: 2023-03-27 17:15:06 - Feat.: - Title: Politika je teraz ako reality show. Smer po víťazstve nebude chcieť vystúpiť z EÚ a NATO, hovorí Frešo 03 - Modified: 2022-09-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Droba a Vallo očami svojich predchodcov. Stroskotávajú na doprave 04 - Modified: 2017-11-05 00:38:19 - Feat.: - Title: Frešo priznal porážku: Každá faktúra je zaplatená, neostanú po nás žiadne čierne diery 05 - Modified: 2017-11-04 20:58:45 - Feat.: - Title: Voľby do VÚC: Sledujte naživo atmosféru v štábe Pavla Freša
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
30. apríl 2024 00:56