StoryEditor

Prestaňte ignorovať sestry, odkazuje Figeľ premiérovi

16.01.2016, 15:31
Autor:
TASRTASR

Rada Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) dnes v Poprade schválila volebný program a zároveň odštartovala kampaň. „Je to dôležitý deň nielen pre KDH, ale verím, že aj pre Slovensko, pretože Slovensko potrebuje pozitívnu zmenu, hlásime sa k nej. Volebný program je dôležitým východiskom nielen pre tento deň, ale aj pre volebnú kampaň a pre budúcu slovenskú politiku,“ uviedol na tlačovej konferencii predseda hnutia Ján Figeľ.

Rada okrem toho schválila aj stanovisko k dvom aktuálnym a podľa Figeľa vleklým problémom na Slovensku, ktoré sa týkajú situácie v zdravotníctve a školstve. „Rada vyjadrila porozumenie pre požiadavky zdravotných sestier vzhľadom na situáciu, ktorá je v zdravotníctve kolabujúca, neprijateľná a v niektorých súvislostiach až trestuhodná. Vyzývame všetky zúčastnené strany, aby kroky a ďalšie rozhodnutia prijímali s ohľadom na pacienta. Rada KDH vyzýva premiéra a ministra zdravotníctva, aby prestali ignorovať požiadavky sestier a začali s nimi seriózny, partnerský dialóg,“ dodal Figeľ.

V súvislosti so školstvom podľa Figeľa premiér Robert Fico a vláda strany SMER–SD skôr mení ministrov ako prístup. „K tomuto tiež zaujímame kritické stanovisko, ktoré smeruje k voľbám. Vo svojom volebnom programe i v dlhodobej politike ponúka KDH riešenia situácie v školstve, ktorá je neudržateľná. Školstvo stagnuje, výsledky klesajú, perspektíva slabne. Vzhľadom na súčasné zloženie národnej rady, na atmosféru v parlamente a zároveň končiaci sa mandát vlády sa dá povedať, že SMER nedokázal účinne riešiť problémy slovenského školstva. Sme presvedčení, že tieto problémy dokáže KDH riešiť po úspešných voľbách, Rada KDH dáva k tomuto postoju verejný prísľub,“ zdôraznil predseda hnutia.

Volebný program, ktorý dnes KDH predstavilo, vyjadruje víziu pre Slovensko ako bezpečný domov. Podľa Figeľa je súborom konkrétnych krokov vo vnútroštátnom i medzinárodnom spoločenskom živote, rozdelených do štyroch rokov. Tie sú rozpracované do jednotlivých opatrení, pričom prednostné a prioritné sa týkajú sociálnej aj ekonomickej oblasti. „Niektoré z nich chcem zvýrazniť, napríklad ide o nižšie dane pre pracujúcich v rodine, pretože na rodine nám záleží. Chceme podporiť viac nájomných bytov pre mladé rodiny za výhodné ceny, vytvoriť tiež možnosť skoršieho odchodu žien-matiek do dôchodku. Je známe naše pravidlo o podpore viacgeneračného spolužitia. Rodinné podnikanie je jednou z vlajkových lodí KDH, považujeme to za tradíciu, ktorá je hodná obnovy,“ priblížil program Figeľ.

Súčasťou volebného programu je aj podpora domáceho turizmu a staršej generácie, teda slabších príjmových skupín dôchodcov a invalidov, prostredníctvom poukážok na cestovný ruch. „Zamestnaj jedného, pomôžeme ti zamestnať aj druhého, je prístup štátu k slabším okresom a regiónom, ktorých je, žiaľ, na Slovensku veľa. Máme na to odpovede a systémové opatrenia,“ doplnil predseda hnutia. Ďalšou časťou volebného programu je napr. doplatok za lieky na úrovni maximálne jedno euro pre dôchodcov a osoby zdravotne ťažko postihnuté.

Súčasná vláda má podľa Figeľa deficit kontroly, spravodlivosti i zodpovednosti. „Síce máme stabilnú vládu, ale stabilita je pre perspektívu málo. Ja len pripomeniem, že za komunizmu tu bola veľká stabilita, ale ľudia utekali a tešili sa na slobodu,“ konštatoval Figeľ, ktorý verí, že KDH má potenciál získať väčší počet mandátov, rozhodujúca je však podľa neho kvalita. Akcieschopnosť a jednota KDH dokázala podľa neho z opozície za posledné roky zmeniť ústavu v dvoch dôležitých veciach. „Keby nebolo odvahy KDH, nemali by sme nielen definíciu a ochranu manželstva a rodiny v ústave a asi by nezačal proces deharabinizácie,“ uzavrel Figeľ.

 

01 - Modified: 2008-01-09 12:16:00 - Feat.: 0 - Title: Rast spotrebiteľských cien sa vlani v Rusku zrýchlil na 11,9 %
01 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Na školách chýbajú kľúčoví odborníci. Druckerov rezort chce problém uhasiť stovkami miliónov 02 - Modified: 2024-04-12 12:35:05 - Feat.: - Title: KDH podporí odvolávanie Dolinkovej, ak sa potvrdia problémy s plánom obnovy 03 - Modified: 2024-04-12 16:05:06 - Feat.: - Title: Na očkovanie v lekárňach si ešte počkáme, hoci to už zákon umožňuje, hovorí pre HN riaditeľ siete lekární 04 - Modified: 2024-04-11 16:20:27 - Feat.: - Title: KDH a Kresťanská únia odsúdili považovať "právo na potrat" za základné ľudské právo 05 - Modified: 2024-04-16 07:15:46 - Feat.: - Title: Analytici odhalili dôvody vyššej úmrtnosti Sloveniek na karcinóm prsníka
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 13:33