StoryEditor

Koniec predraženým CT-čkám. Nemocnice dostanú strop

18.12.2014, 23:00

Situácie, keď jedna štátna nemocnica nakúpi CT-čko za jeden milión eur a druhá ten istý prístroj za podstatne viac, mali by sa stať minulosťou. Minister zdravotníctva Viliam Čislák (Smer-SD, na snímke) totiž prisľúbil, že nákupy v nemocniciach dostanú cenové stropy. Tie vzídu z pravidelného porovnávania cien rovnakých výrobkov a služieb. Bude teda platiť, že skôr než štátne nemocnice vyhlásia tender, už dopredu budú vedieť, akú maximálnu sumu môžu zaplatiť za vybrané nákupy.

A limity by sa mali vzťahovať na všetko – od nákupov zdravotníckej techniky až po nákup energií či stravovacích služieb. Minister tak vypočul požiadavku neziskových organizácií, podľa ktorých môže porovnávanie a zverejňovanie cien nákupov obmedziť priestor pre nevýhodné a netransparentné obchody. K tomuto kroku pristúpil rezort aj z dôvodu kontroverzných nákupov CT-čiek a stravovacích služieb v našich nemocniciach, ktoré zarezonovali na Slovensku prednedávnom. „Dôležité je, aby to začal rezort robiť čo najskôr,“ hovorí analytička Transparency International Zuzana Dančíková.

Termín si neurčili

Za porovnávanie a určovanie cien nákupov bude zodpovedné ministerstvo zdravotníctva, konkrétne jeho analytici. Analytik inštitútu INEKO Dušan Zachar v tom vidí riziko:„Ceny už nebude nastavovať trh, ale človek pod rôznymi vplyvmi.“ Na vysvetlenie – ak by tí nastavili limity príliš vysoko, tak hrozí, že sa tomu dodávatelia prispôsobia a nákupy v nemocniciach zdražejú. Príliš nízke ceny zas môžu odradiť niektorých dodávateľov od zapájania sa do súťaží. Ministerstvo zdravotníctva nevie, kedy bude toto porovnanie hotové a či ho ešte vôbec stihne zrealizovať súčasná vláda.

Tendre sa sprísnia

Ceny nákupov má znížiť aj rozšírenie komodít, ktoré sa majú nakupovať centrálne, teda ministerstvom. Medzi takéto tovary by sa mohli v budúcnosti zaradiť cytostatiká. Rezort si od tohto opatrenia sľubuje zníženie ich nakupovanej ceny o desiatky percent. Sprísňovať sa majú aj podmienky verejného obstarávania. Čislák chce stanoviť minimálny počet ponúk v jednej súťaži na dve.

Podľa analýzy Transparency International a inštitútu INEKO sa dnes takmer vôbec nesúťaží pri nákupoch zdravotníckeho spotrebného materiálu, nákupe zobrazovacej techniky či kardiostimulátorov. Do tendrov sa totiž väčšinou zapojí jediná firma. Novinka by mohla tento stav zmeniť.

01 - Modified: 2007-01-26 16:49:00 - Feat.: 0 - Title: KP v Košiciach musí znovu preskúmať sterilizácie Rómok
01 - Modified: 2024-04-23 19:17:45 - Feat.: - Title: Izraelská armáda poprela, že pochovala v nemocnici v Pásme Gazy Palestínčanov. Vojaci mali telá len preskúmať 02 - Modified: 2024-04-04 11:27:27 - Feat.: - Title: Pri zámene pacientiek pochybil zdravotník, tvrdí pražská nemocnica. Lekári spôsobili potrat 03 - Modified: 2024-03-28 13:33:11 - Feat.: - Title: Fatálna zámena pacientiek: V Prahe spravili tehotnej žene zákrok, kvôli ktorému potratila. Stalo sa to pri bežnej kontrole 04 - Modified: 2024-03-28 13:34:48 - Feat.: - Title: Potrat namiesto bežnej kontroly. V Česku nastala fatálna zámena 05 - Modified: 2024-03-20 12:14:35 - Feat.: - Title: Lekári prehovorili o veľkom požiari v košickej nemocnici: Boja sa chodiť do práce, mohli zhorieť novorodenci
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 06:21