TASR/Henrich Mišovič
StoryEditor

Starosta Podhájskej reaguje na situáciu okolo kúpaliska: Niekomu prekáža, že je v rukách obce

19.07.2021, 14:27
Autor:
TASRTASR
Ministerstvo životného prostredia uviedlo, že vo vode z vrtu v Podhájskej sú prítomné niektoré rádioaktívne prvky v takom rozsahu, ktorý viacnásobne prekračuje zdravotné limity.

Vyšetrovanie podvodov okolo geotermálnych vôd na Termálnom kúpalisku v Podhájskej predbežne odhalilo manipulácie s výsledkami zloženia vody, tvrdí Ministerstvo životného prostredia.

Podľa vyjadrenia ministerstva sú vo vode z vrtu v Podhájskej prítomné niektoré rádioaktívne prvky v takom rozsahu, ktorý viacnásobne prekračuje zdravotné limity.

​Analýzu zloženia termálnej vody predložil koncom roka 2020 prevádzkovateľ vrtu, spoločnosť GEO TERMÁL Podhájska, v záverečnej správe, na základe ktorej mala odborná komisia pre schvaľovanie množstiev podzemných vôd na ministerstve povoliť ďalšie čerpanie z geotermálneho vrtu.

„Vďaka vyšetrovaniu Polície sa odhalilo, že expert predkladajúci analýzu termálnej vody v Podhájskej zatajil prítomnosť rádioaktívnych prvkov. Vec je o to závažnejšia, že niektoré rádioaktívne prvky sú vo vode z vrtu v Podhájskej prítomné v takom rozsahu, ktorý viacnásobne prekračuje zdravotné limity,“ uviedlo ministerstvo.

Starosta hovorí o pokuse o likvidáciu 

Vlastníkom termálneho kúpaliska je obec. Starosta Podhájskej Roman Ivan je presvedčený, že súčasná situácia okolo termálneho kúpaliska je cieleným pokusom o jeho likvidáciu. „Niekomu prekáža, že kúpalisko je v rukách obce,“ tvrdí Ivan.

„Každá geotermálna voda, nielen tá v Podhájskej, je rádioaktívna, potvrdili nám to odborníci nielen zo Slovenska, aj z Českej republiky. Výsledky testov ministerstvo nepredložilo. Prečo nezverejnilo konkrétne prvky, ktoré údajne prekračujú povolené normy?“ reagoval Ivan.

Vyhlásenie ministerstva o prítomnosti rádioaktívnych prvkov vo vode prišlo podľa jeho slov presne v deň, keď miestni podnikatelia protestovali proti tomu, že bazény s termálnou vodou zostávajú už rok zatvorené, čo ohrozuje ich existenciu.

„Najskôr ministerstvo argumentovalo neukončeným vyšetrovaním, potom tvrdilo, že nemáme potrebné technické zariadenia, teraz prišlo s rádioaktivitou. Od apríla opakovane žiadame o stretnutie s ministrom, doteraz nám nevedeli odpovedať,“ povedal starosta.

Nemali platné oprávnenie

Podľa zistení Slovenskej inšpekcie životného prostredia kúpalisko Podhájska čerpalo vodu z geotermálneho vrtu a využívalo ju v bazénoch bez platného oprávnenia.

Jedno z predložených rozhodnutí o oprávnení čerpať vodu z geotermálneho prameňa bolo pozmenené, jeho platnosť vypršala v roku 1994.

Kúpalisko podľa inšpekcie vypúšťalo dlhé roky znečistenú vodu z bazénov odpadovými rúrami do miestneho potoka Liska a odtiaľ do rieky Žitava nelegálne.

Čakajú na výsledky vyšetrovania

Inšpektori navyše počas preventívnej kontroly na vodnom toku Liska v katastrálnom území Podhájska objavili systém rúr, z ktorých do rieky vytekala ďalšia, hnedo zafarbená odpadová teplá voda. Stotožnenie subjektov zodpovedných za toto ďalšie nelegálne odstraňovanie odpadu je vecou ďalšieho vyšetrovania inšpekcie.

Ministerstvo čaká na úplné výsledky vyšetrovania polície, súčasne však vníma, že podvody a dlhoročné nezákonné postupy dosiaľ presne neurčených osôb spôsobili v Podhájskej straty podnikateľom.

„Robíme všetko na čo najskoršie zosúladenie využívania geotermálneho vrtu v Podhájskej so zákonmi a vykonáme všetky možné kroky k obnoveniu čerpania termálnych vôd,“ uviedlo ministerstvo.

Rezort a Inšpekcia životného prostredia sa do konca júla vyjadria aj k zosúladeniu čerpania geotermálnych vôd a odvádzania odpadových vôd so zákonmi či k posúdeniu kapacít geotermálneho vrtu, potvrdilo ministerstvo.

01 - Modified: 2024-04-13 10:02:40 - Feat.: - Title: Ministerstvo životného prostredia tvrdí, že nebrzdí delimitáciu pozemkov v národných parkoch 02 - Modified: 2024-04-12 11:15:18 - Feat.: - Title: VIDEO Ochranári vložili do kmeňa GPS lokátor. Drevo z Tatranského národného parku má končiť v zahraničí 03 - Modified: 2024-04-12 12:02:20 - Feat.: - Title: Košický U. S. Steel prišiel o 600 miliónov. Taraba peniaze presúva inde, zdôvodňuje to situáciou v USA 04 - Modified: 2024-04-04 12:57:42 - Feat.: - Title: Envirorezort pripravuje novú, komplexnú stratégiu odpadového hospodárstva 05 - Modified: 2024-03-29 09:28:08 - Feat.: - Title: Rekonštrukcia kúpaliska v Pezinku pokračuje podľa plánu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
15. apríl 2024 06:50