StoryEditor

Ku Košiciam sa pridala aj Trnava, výpoveď podalo vyše sto sestier

30.11.2015, 14:22
Autor:
TASRTASR

Po 64 sestrách z Univerzitnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach dnes podalo výpoveď aj 106 sestier a pôrodných asistentiek vo Fakultnej nemocnici v Trnave.

"Do dnešného rána sú podané výpovede v Žiline, Prešove, Košiciach, Bojniciach a Trnave," informovala TASR šéfka sesterských odborov Monika Kavecká. K 76 sestrám v bojnickej nemocnici, ktoré k výpovediam pristúpili minulý týždeň, sa dnes ráno pridalo ďalších 12. V Žiline chce pracovný pomer ukončiť viac ako 200 a v Prešove viac ako 380 sestier.

"Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) ako zriaďovateľ Nemocnice s poliklinikou Prievidza so sídlom v Bojniciach spolu s vedením nemocnice hľadajú také riešenia, aby pacient nepocítil obmedzenie poskytovania zdravotnej starostlivosti," reagovala na margo výpovedí vedúca oddelenia komunikácie a medzinárodných vzťahov Úradu TSK Jana Paulínyová. V nemocnici pracuje dovedna 356 sestier a pôrodných asistentiek.

Minister zdravotníctva Viliam Čislák (nominant Smeru-SD) podľa Kaveckej podcenil situáciu a sestry nedôverujú jeho deklarovaným garanciám. Nie sú spokojné so zákonom, ktorý zdravotníkom upravuje mzdy.

Sestry trvajú na troch požiadavkách. Zákon o odmeňovaní musí platiť pre všetkých zdravotníkov, chcú tiež zvýšiť koeficienty pre výpočet základnej zložky mzdy a taktiež zvyšovať základnú zložku mzdy každé tri roky praxe.

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR podľa jeho hovorcu Petra Bublu situáciu sleduje. "Počkáme si na záver tohto dňa a potom to vyhodnotíme," povedal pre TASR. Minister je v kontakte s riaditeľmi dotknutých nemocníc. "Stále platí, že v nemocniciach majú postupovať tak, aby nebolo ohrozené poskytovanie zdravotnej starostlivosti," podotkol Bubla.

Výpovede začnú platiť vo februári tohto roka. Čislák chce dovtedy pracovať na tom, aby ich sestry stiahli. V extrémnych prípadoch môže podľa neho dôjsť k spájaniu oddelení či presunu personálu. Verí, že bude dosť času na to, aby sa "veci dali do poriadku". "Ak majú sestry pochybnosti o výške mzdy, mali by sa riaditeľov spýtať na svoje nové platobné dekréty," povedal v piatok (27.11.) na tlačovej konferencii

Čislák označil akciu hromadných výpovedí za politicky motivovanú. Šéfka sesterských odborov potvrdila, že chce kandidovať do parlamentu. Ubezpečila však, že v tejto veci nejde o politické záležitosti. "Je to iba vyústenie dlhodobej ignorácie požiadaviek sestier," dodala.

01 - Modified: 2024-04-18 15:00:32 - Feat.: - Title: Druhá fáza zatvárania pohotovostí sa blíži. V hre je stále aj skrátenie ordinačných hodín 02 - Modified: 2024-04-18 09:04:52 - Feat.: - Title: Poliklinika Břeclav s. r. o. 03 - Modified: 2024-04-18 07:08:26 - Feat.: - Title: Pacientom hrozia poplatky. "Zajacovky" by obmedzili návštevy lekára, v ich počte sme lídrom v únii 04 - Modified: 2024-04-16 13:30:05 - Feat.: - Title: Zdaňovať sa budú aj elektronické cigarety. Analytik to víta, jednu kategóriu by však zdanil výraznejšie 05 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Identifikácia zdravotníckych pomôcok UDI – časté chyby pri implementácii
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 20:04