StoryEditor

KDH zatiaľ podporu Smeru nezískalo

05.09.2014, 13:01
Autor:
tasr, stltasr, stl

Opozičné KDH zatiaľ nezískalo podporu vládneho Smeru-SD pre svoju trojicu kľúčových návrhov zákonov, ktoré predložili do Národnej rady SR na septembrovú schôdzu. Líder hnutia Ján Figeľ dnes novinárom potvrdil, že so stranou Roberta Fica (Smer-SD) ešte nerokovali.

KDH presadzuje jednu ústavnú zmenu a dva obyčajné zákony. V prvom prípade sa vracia k svojej dlhodobej téme "jeden mandát stačí". Kresťanskí demokrati chcú novelou Ústavy SR zakázať starostom, primátorom a šéfom krajov byť poslancami NR SR a europarlamentu. V súčasnosti totiž môžu sedieť na viacerých stoličkách. "Sme presvedčení, že tak funkcie v samosprávnych orgánoch, ako aj funkcia poslanca parlamentu a EP sú mimoriadne náročné a nie je možné ich vykonávať súbežne bez ujmy na profesionálnej úrovni," uvádzajú v dôvodovej správe. Argumentujú aj negatívnym postojom ľudí voči politikom, ktorí kumulujú funkcie a tak nevykonávajú ani jednu stopercentne.

Na schválenie ústavnej zmeny treba 90 poslaneckých hlasov. Aby novela prešla, musel by ju podporiť Smer-SD, ktorý nedávno schválil spolu s KDH ústavnú ochranu manželstva a zmeny v justícii. Teraz má prísť Smer-SD s ústavnou ochranou vody, ktorá má zabrániť vývozu vody do zahraničia. Či sa zopakuje situácia ako pri manželstve a justícii zatiaľ ostáva otvorené. Obe strany avizovali pripravenosť rokovať.

KDH chce ďalej zmenou zákona o advokácii dosiahnuť, aby verejní funkcionári počas výkonu ich funkcie nemohli vykonávať advokátsku prax. Toto sa nemá vzťahovať na poslancov mestského zastupiteľstva, zastupiteľstva mestskej časti v Bratislave a v Košiciach a poslanca zastupiteľstva vyššieho územného celku. "Cieľom novely je zamedziť rozporu medzi osobným záujmom advokáta a záujmom klienta pri výkone advokácie na jednej strane a verejným záujmom pri výkone funkcie verejného funkcionára na strane druhej," vysvetľujú kresťanskí demokrati.

Do tretice hnutie oprášilo starší návrh zákona, ktorým chce dať lobingu jasné pravidlá. KDH s právnou normou naposledy vlani nepochodilo. Zákon má zadefinovať pojem lobing, stanoviť podmienky, za akých sa môže uskutočniť a zároveň určiť práva a povinnosti lobistov a verejných funkcionárov. Zaviesť by mal tiež sankcie za porušenie pravidiel, tak finančné, ako aj zákaz činnosti. Pravidlá lobingu chce vlastným návrhom upraviť aj hnutie NOVA Daniela Lipšica.

01 - Modified: 2006-10-08 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Rozhlas a televíziu treba zachraňovať ináč
01 - Modified: 2024-05-02 10:44:54 - Feat.: - Title: KDH kritizuje odvolanie dvoch členov Súdnej rady 02 - Modified: 2024-04-30 13:30:27 - Feat.: - Title: Najnovší prieskum: Koalícia by bola ešte silnejšia, klesli Smer aj PS 03 - Modified: 2024-04-30 13:56:36 - Feat.: - Title: Zmeny v Súdnej rade: Smer čaká, že Harabina potopí Hlas. Opozícia sa búri 04 - Modified: 2024-04-26 20:14:00 - Feat.: - Title: Dolinková rozhodla, že z Rázsoch bude detská nemocnica, ružinovskú prestavajú. KDH ju chce odvolávať 05 - Modified: 2024-04-29 17:59:43 - Feat.: - Title: Ak prídeme o eurofondy, Fico to zneužije na politický boj, píše KDH v liste Bruselu (+ celé znenie listu)
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
05. máj 2024 22:00