StoryEditor

Poslankyňa Smeru popiera kontroverzný výrok. Mala by vážiť slová, oponuje Češka

11.02.2016, 09:33
Autor:
chocho

Predvolebná kampaň na Slovensku je v plnom prúde a každé zviditeľnenie politickej strany sa počíta. Z toho, ako sa to podarilo poslankyni vládneho Smeru Márii Janíkovej, však zrejme predseda strany Robert Fico nadšený nebude.

Českej poslankyni vyrazila dych

Česká poslankyňa zo strany TOP 09 Markéta Adamová zverejnila na svojom facebookovom profile status končiaci slovami: "No nezávidím Slovákom".

Adamová v statuse opisuje oficiálne stretnutie so slovenskými poslancami z Výboru pre sociálnu politiku. "Všetci, čo nás navštívili, boli z vládnuceho Smeru," vysvetľuje.

Podľa Adamovej sa pri obede slovenská poslankyňa Janíková vyznala, že by sa chcela inšpirovať v Bielorusku.

"Zalapala som po dychu," opisuje svoje prvé pocity česká poslankyňa. Podľa nej Bielorusko nie je zrovna inšpiratívna krajina.

Janíkovej vraj imponuje najmä čisto na uliciach a jednopercentná nezamestnanosť, čo mala poslankyňa Smeru aj patrične okomentovať: "To je predsa úžasné."

Adamová sa snažila oponovať a so slovami "tam trochu chýba sloboda" jemne skúšala naznačiť, čo jej na Bielorusku nesedí. Janíková vraj však bez váhania odpovedala: "Načo vám je sloboda?!"

"Stojím si za každým slovom"

"Áno, bolo stretnutie, boli sme aj na obede," tvrdí poslankyňa Mária Janíková. Podľa jej slov bolo Bielorusko spomenuté, poslankyňa oceňuje čistotu a novovybudované športoviská v tejto krajine, páči sa jej aj školský systém. Od výroku o slobode, ktorý jej Adamová v statuse pripisuje, sa dištancuje. "Ja si slobodu hlboko vážim," tvrdí pre HNonline Janíková. 

Kontaktovali sme aj českú poslankyňu Adamovú. "Stojím si za každým slovom," vyhlásila. Podľa jej tvrdenia debatu o Bielorusku pri obede začala Janíková. "Veľmi hrdo," dokresľuje situáciu česká poslankyňa. Keď sa ostatní prísediaci voči Janíkovej názorom ohradili, stala sa podľa Adamovej pre slovenskú poslankyňu diskusia nepríjemná a ukončila ju s už citovanou výčitkou o slobode.  

Na sociálnej sieti zverejnila Adamová svoje stanovisko k tomu, že sa Janíková od kontroverzného výroku dištancuje: "Nebola som pri tom sama, ale aj s ďalšími kolegami ... Odmietam, že by som si to vymyslela". Podľa českej poslankyne by si Janíková mala stáť za tým, čo verejne povie, "alebo predtým vážiť slová".

Bielorusko je často označované za poslednú diktatúru Európy. Prezident krajiny Alexander Lukašenko bol v roku 2015 do úradu zvolený už piatykrát v rade. Pôvodne bieloruská ústava zakazovala, aby ktokoľvek obsadil prezidentský post viac ako dvakrát za sebou. Aktivisti, ktorí protestujú proti autoritárskemu režimu, končia v rukách polície a štát má pod kontrolou aj miestne médiá.

 

Dneska jsme měli oficiální setkání se slovenskými poslanci z výboru pro sociální politiku, všichni kdo nás navštívili...

Posted by Markéta Adamová on 10. február 2016

01 - Modified: 2008-02-05 18:14:23 - Feat.: 0 - Title: Moravcovej solídny nástup v pekinskom olympijskom bazéne
01 - Modified: 2024-04-19 22:00:30 - Feat.: - Title: Bieloruskí hackeri útočili na závod na výrobu hnojív, aby vyvinuli tlak na vládu 02 - Modified: 2024-04-17 19:24:34 - Feat.: - Title: Migranti sa snažili prejsť do Poľska. Z Bieloruska ich prišlo dvesto 03 - Modified: 2024-04-16 14:00:00 - Feat.: - Title: Prekvapivé výhody z „bratskej“ pomoci Putinovi. Bielorusi podľa expertov žijú vo falošnej ilúzii prosperity 04 - Modified: 2024-04-11 14:39:53 - Feat.: - Title: Vo vyšetrovacej väzbe zomrel muž, ktorý čakal na súd za kritiku Lukašenka 05 - Modified: 2024-04-05 19:30:17 - Feat.: - Title: Väznená líderka bieloruskej opozície akoby sa prepadla pod zem. Už rok o nej nie sú žiadne správy
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 17:47