StoryEditor

Prichádza kalamita. Platí najväčšia výstraha

14.03.2013, 15:38
Autor:
TASR, redTASR, red
Aktualizované | Meteorológovia varujú pred extrémnym vetrom. Doprava sa komplikuje.

Polícia v Košickom kraji dnes pred 16.00 h vyzvala vodičov, aby pre dnešok radšej odložili jazdu vozidlom a šoférovali len v nevyhnutných prípadoch. Dôvodom je silný nárazový vietor a nepriaznivé počasie, a hlavne veľký počet dopravných nehôd a uzávierok ciest na území Košíc a Košického kraja.

Dopravné komplikácie
"Žiadame vodičov, aby pre dnešok odložili jazdu vozidlom iba na nevyhnutné prípady a hlavne, aby rešpektovali výzvy a pokyny príslušníkov Policajného zboru,"
vyzvalo košické krajské policajné riaditeľstvo.

Na celom území východného Slovenska komplikuje sneh a vietor dopravu, hasiči majú plné ruky práce. Polícia upozorňuje vodičov, že v celom okrese Bardejov a Svidník je poľadovica. Z operačného strediska Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) v Prešove informovali, že nepriaznivé poveternostné podmienky však pretrvávajú v celom Prešovskom kraji.

Na celom území je veľké množstvo kolízií v cestnej premávke, polícia preto apeluje na vodičov, aby zvýšili opatrnosť a boli trpezliví a tolerantní na ceste. Niektoré úseky ciest v kraji sú momentálne neprejazdné pre nákladnú dopravu. "Cesta medzi Svidníkom a hraničným priechodom Vyšný Komárnik je pre kamiónovú dopravu momentálne neprejazdná, blokujú ju dva kamióny. Pre osobné motorové vozidlá je cesta prejazdná v jednom jazdnom pruhu pre oba smery," informovali z operačného strediska KR PZ. Ku skríženiu kamiónov došlo aj pri obci Sačurov v smere na Trebišov. Tvoria sa tam kolóny. Úsek je však priechodný v jednom jazdnom pruhu pre oba smery. Dopravu tu riadi polícia.

Problémy sú aj na západe Slovensko. Na diaľnici D1 došlo k dopravnej nehode v 39. km smerom do Bratislavy. Cestná komunikácia je neprejazdná. Cez všetky tri pruhy sa nachádza skrížený náves nákladného motorového vozidla.

Hrozí kalamita
Meteorológovia varujú, že východné oblasti Slovenska zasiahne dnes snehová kalamita. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) očakáva, že oddnes od 15.00 h do piatka (15.3.) spadne na východe miestami 15 až 35 centimetrov snehu.

"Keďže sneženie bude sprevádzať veľmi silný nárazový vietor a teplota vzduchu zostane pod bodom mrazu, budú sa na niektorých miestach východného Slovenska tvoriť snehové záveje," upozornil meteorológ zo SHMÚ Pavol Beránek. Počasie by sa v tejto oblasti podľa jeho slov malo začať výraznejšie zlepšovať v piatok popoludní, kedy bude sneženie ustávať a vietor postupne zoslabne.

SHMÚ vydal pre východ Slovenska pre sneženie výstrahu druhého stupňa. Pre stredné Slovensko platí výstraha prvého stupňa. Tam sa očakáva od desať do 25 centimetrov nového snehu. Na celom území SR môže fúkať aj silný vietor. Na strednom Slovensku vydali meteorológovia vydali najväčšiu výstrahu tretieho stupňa.

01 - Modified: 2004-10-20 08:15:53 - Feat.: 0 - Title: Projekt Phare podporil komunitné centrá
01 - Modified: 2024-04-22 13:21:18 - Feat.: - Title: Toyota prezrádza, aké chyby robia mladí vodiči najčastejšie. Zadarmo im pomôže 02 - Modified: 2024-04-12 05:56:16 - Feat.: - Title: Vodiči sa zdržia na viacerých úsekoch v Bratislave 03 - Modified: 2024-04-01 14:32:00 - Feat.: - Title: Silný vietor v Poľsku vyvracal stromy, zomreli najmenej štyria ľudia 04 - Modified: 2024-04-01 13:01:00 - Feat.: - Title: Výstraha prvého stupňa pred vetrom pribudla v ďalších okresoch 05 - Modified: 2024-03-26 18:15:53 - Feat.: - Title: V stredu bude veterno na západe a severe Slovenska i na horách, hlásia meteorológovia
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 13:19