StoryEditor

Lajčák: Rusi asi vedia, že Fico zvažuje oslavy v Moskve. Bola by to hanba, reaguje Šebej

22.03.2015, 11:35
Autor:
TASRTASR
Podľa ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka musí vláda nájsť balans medzi podielom Sovietov na porážke fašizmu a ilegálnou anexiou Krymu.

Predseda vlády SR sa stále nerozhodol, či pôjde na moskovské oslavy pri príležitosti 70. výročia ukončenia druhej svetovej vojny. Výrok ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova o očakávaní Fica v Moskve zrejme súvisí s tým, že vedia o úvahách nášho premiéra. V dnešnej relácii televízie TA3 V politike to pripustil minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD).

Porážka fašizmu vs. anexia Krymu

"SR je súčasťou diskusie v EÚ. Máme záujem na čo najširšej platforme. Debata prebieha a musíme nájsť balans medzi podielom sovietskej armády na porážke fašizmu a ilegálnou anexiou Krymu," vysvetlil minister s tým, že oslavy sú vnímané inak v každej členskej krajine EÚ. "Niekto bol na strane víťazov, niekto na strane porazených," podotkol Lajčák. Podľa jeho slov je z hľadiska prípadnej slovenskej účasti v Moskve stále v hre viacero možností.

Predseda Zahraničného výboru NR SR František Šebej (Most-Híd) je presvedčený, že sovietskych vojakov, ktorí porazili fašizmus a padli u nás za našu slobodu, je potrebné si uctiť. "Ale tu u nás, kde padli a bojovali. Je pravda, že niet veľkého rozdielu, či niekto padol v Normandii, alebo pri Dukle. Ale tie oslavy boli na normandských plážach, nebola to vojenská prehliadka vo Washingtone ani v Londýne," poznamenal na margo premiérovho porovnania.

Fico na tribúne s Kim Čong-unom?

Šebej zároveň pripomenul, že sovietska armáda sa okrem boja proti fašizmu neskôr stala nástrojom niečoho iného. "Všade tam, kde vstúpila, presadila komunistické režimy, ktoré potlačili slobodu a demokraciu. Je to tá istá armáda, ktorá okupovala Československo od roku 1968. Na takejto vojenskej prehliadke by sa žiadny náš ústavný činiteľ zúčastniť nemal," odporučil s tým, že by bolo hanbou pre Slovensko, ak by náš premiér stál ne jednej tribúne s diktátorom Kim Čong-unom.

Na margo aprílovej návštevy Lavrova na Slovensku, na ktorú bol pozvaný ešte v roku 2012, Lajčák uistil, že určite budú hovoriť aj o situácii na Ukrajine. Náš minister zopakoval, že Ukrajina potrebuje mier a reformy. "Tá reformná dimenzia by mala byť riadená Európskou úniou. Musíme im radiť, usmerňovať ich a kontrolovať, aby mali trochu uvoľnené ruky," konštatoval.

Podľa Šebeja však robiť naraz reformy a dosiahnuť mier je takmer nemožné dielo. Súhlasí však s Lajčákom, že Ukrajine by zriadenie európskeho koordinátora mohlo pomôcť. "My dlžíme Ukrajincom solidaritu. Je v našom záujme, aby sa im to podarilo. Je v našom záujme mať prosperujúceho suseda," povedal.

Šebej: Sankcie ochránili Odesu

Diskutéri sa dotkli aj otázky sankcií voči Rusku. "Záver summitu v Bruseli zodpovedá pozícii, ktoré malo Slovensko. Nevidíme logiku prijímať rozhodnutie o predĺžení sankcií teraz v marci, keď budú platné ešte štyri mesiace. Aký nástroj by nám potom zostal v ruke? Hrozba použitia sankcií je silnejšia než ich samotné použitie," vyhlásil Lajčák, podľa ktorého majú sankcie najmä ekonomický efekt a spôsobili ekonomické oslabenie Ruska.

Šebej ich považuje za jediný nástroj, ako donútiť Vladimíra Putina k zmene správania, keďže vojenské riešenie zo strany Západu neprichádza do úvahy. "Niektorí analytici sa domnievajú, že nebyť sankcií, už je dávno obsadená aj Odesa," dodal.

 

01 - Modified: 2007-04-19 14:47:51 - Feat.: 0 - Title: V skratke
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-18 14:30:51 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 03 - Modified: 2024-04-10 08:12:52 - Feat.: - Title: Na juhu Slovenska prispeli k volebnému obratu maďarské médiá. Zasahovali do kampane v prospech Pellegriniho 04 - Modified: 2024-03-30 06:30:45 - Feat.: - Title: "Už to nie je pojem z minulosti." Tusk upozornil na hrozbu novej vojny v Európe, píšu médiá 05 - Modified: 2024-03-27 05:18:38 - Feat.: - Title: Expert na kybernetickú bezpečnosť pre HN: Vojna na Ukrajine? Kritickým faktorom je bezpečná komunikácia
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 19:50