StoryEditor

KDH rozhodlo. Za prezidenta chcú Hrušovského

12.10.2013, 15:27
Autor:
tasr, stltasr, stl

Prezidentským kandidátom KDH je oficiálne Pavol Hrušovský. Rozhodla o tom dnes Rada KDH, na ktorej vystúpil aj predseda Mostu-Híd Béla Bugár. Hrušovského podporilo 75 z 91 prítomných členov KDH. Alojz Přidal, ktorý navrhol podporiť Jána Čarnogurského, hlasoval proti Hrušovskému. Rešpektuje rozhodnutie rady a tvrdí, že Hrušovský nie je vo voľbách bez šance. Čarnogurského preferoval preto, že na rozdiel od Hrušovského "vidí aj za roh". Koho napokon bude voliť, nepovedal.

Hrušovského podporuje aj Most-Híd. Tretia zo strán Ľudovej platformy, SDKÚ-DS, sa zatiaľ jasne nevyjadrila. Predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo Hrušovského vo štvrtok (10. 10.) označil za vážneho kandidáta, ktorý má šancu dostať sa do druhého kola a zviesť súboj s kandidátom Smeru-SD. Nepovedal však jasne, či to znamená, že ho SDKÚ-DS podporí.

Prezídium strany podľa Freša rozhodne na prelome novembra a decembra v zmysle uznesenia, ktoré prijalo. Z uznesenia vyplýva, že za najlepšieho kandidáta naďalej považuje expremiérku Ivetu Radičovú. Tá kandidovať odmieta. Hrušovský má podľa informácií TASR podporu niektorých členov SDKÚ-DS, ďalší by podporili iného kandidáta. Miroslav Beblavý naďalej trvá na svojom vyjadrení, že Hrušovský nemá šancu a strana by mala podporiť iného kandidáta.

Hrušovský ešte v lete podmieňoval svoju kandidatúru podporou všetkých troch strán Ľudovej platformy. Na to, aby kandidoval, pritom nepotrebuje hlasy poslancov SDKÚ-DS, vďaka KDH a Mostu-Híd má dosť hlasov. Mieni zbierať aj podpisy od ľudí. Trojica strán deklarovala záujem postaviť spoločného prezidentského kandidáta, čo sa jej však doteraz nepodarilo. KDH a Most-Híd vyzývali SDKÚ-DS na podporu Hrušovského, alebo aby prišla s vlastným kandidátom. Toho však SDKÚ-DS nemá, ku komu sa prikloní, sa ešte nerozhodla. KDH a Most-Híd neraz zdôrazňovali, že sa čas kráti a kandidáta treba postaviť, keďže kampaň už v podstate beží.

Voľby prezidenta SR by sa mali konať na jar 2014. O Prezidentský palác chce okrem Hrušovského zabojovať aj nezaradený poslanec Radoslav Procházka, podnikateľ a filantrop Andrej Kiska a prvý predseda KDH Ján Čarnogurský. Kandidatúru oznámil tiež Peter Osuský z SaS, invalidný dôchodca z Košíc Leonid Chovanec, ďalej Jozef Behýl, ale aj Milan Melník, ktorý už v minulosti kandidoval. Zoznam kandidátov doplnila aj Ľubica Blašková. Ako možný kandidát sa spomínal i Milan Kňažko.

Vládny Smer-SD by mal predstaviť svojho kandidáta najskôr v decembri tohto roka. V súvislosti s ním sa najčastejšie spomína premiér Robert Fico (Smer-SD).

01 - Modified: 2005-07-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Vláda dopredala akcie Deutsche Post
01 - Modified: 2024-04-26 20:14:00 - Feat.: - Title: Dolinková rozhodla, že z Rázsoch bude detská nemocnica, ružinovskú prestavajú. KDH ju chce odvolávať 02 - Modified: 2024-04-25 21:43:50 - Feat.: - Title: KDH navrhuje garanciu bezplatného objednávania k lekárovi, náklady sa nemajú preniesť na pacienta 03 - Modified: 2024-04-25 11:14:44 - Feat.: - Title: KDH navrhuje garanciu bezplatného objednávania k lekárovi 04 - Modified: 2024-04-24 14:13:06 - Feat.: - Title: KDH nesúhlasí s využitím vkladov z druhého piliera na štátne investície 05 - Modified: 2024-04-20 15:00:40 - Feat.: - Title: KDH predstavilo program do Európskeho parlamentu, chce presadzovať silné Slovensko
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 17:50