StoryEditor

Dopravcovia sa chcú stretnúť s Ficom. Budú vyjednávať

08.01.2010, 06:57
Autor:
TASRTASR

Zástupcovia stoviek malých a stredných dopravcov sa chcú v piatok stretnúť s premiérom Robertom Ficom a diskutovať o svojich požiadavkách. O koľko sú ochotní ustúpiť bude podľa člena organizačného výboru Únie autodopravcov Slovenska (UNAS) Jaroslava Polačeka závisieť od procesu vyjednávania. TASR o tom informoval dnes vo večerných hodinách.

Kamionisti sú aj napriek tomu rozhodnutí blokovať bratislavské cesty. Aktuálne sa v hlavnom meste nachádza približne sto nákladných áut na Rožňavskej ulici, ktoré tam zastavila polícia. Situácia na komunikácii je pokojná. Množstvo okoloidúcich vodičov povzbudzuje kamionistov nielen trúbením, ale aj pokrikmi. "Chlapi sme s vami," kričal vodič auta stojaceho na križovatke.

Ďalšie množstvo nákladných áut je podľa Polačeka odrezaných políciou na rôznych odstavných plochách, parkoviskách a pumpách v okolí Bratislavy. "Budeme sa snažiť tie celky nejakým spôsobom pospájať a dostať na tie miesta, ktoré budú zaujímavé na vyjednávanie. Nie je určený čas, ide o to, kedy sa uvoľnia, pretože sú blokovaní políciou," vysvetlil situáciu Polaček.

Bratislavský primátor Andrej Ďurkovský so znepokojením sleduje počínanie protestujúcich kamionistov, ktorí oddnes blokujú cesty v meste. "Ostro odmieta, aby sa tak z Bratislavčanov stali rukojemníci vzniknutého problému s elektronickým mýtom," informovala TASR hovorkyňa primátora Beatrice Szabóová. Zdôraznila, že mesto využije všetky legálne prostriedky na zabezpečenie plynulého chodu MHD, prejazdnosti ciest a zároveň vyzýva slovenskú vládu, aby problém urýchlene riešila k spokojnosti oboch strán.

Polaček v reakcii na obavy bratislavského dopravného podniku vysvetlil, že dnešné problémy s neprejazdnosťou Rožňavskej ulice spôsobila práve polícia. Tá totiž podľa neho zastavila kamióny, ktoré chceli mestom iba prejsť a následne odstaviť vozidlá na mieste, kde by neblokovali dopravu.

UNAS dnes vyzvala premiéra Roberta Fica, aby ich v piatok (8.1.) o 10. h prijal na Úrade vlády. Novovzniknutá únia, ktorá momentálne združuje viac ako 350 členov, žiada znížiť spotrebnú daň na pohonné látky, cestnú daň či oddialiť prevádzku mýtneho systému o šesť mesiacov. "Spotrebná daň sa týka každého občana, je zároveň aj našou nákladovou položkou a mýtny systém zdvojnásobuje naše náklady," vysvetlil dôvod ich protestu.

Nespokojní dopravcovia by mali v piatok zablokovať bratislavské cesty s viac ako 400 kamiónmi. "Mám informácie, že nás prídu podporiť aj motoristi na osobných autách," konštatoval Polaček. Tiež podotkol, že šéf rezortu dopravy Ľubomír Vážny nemal pravdu, keď tvrdil, že protestujúci vodiči nie sú zaregistrovaní do nového systému mýta. "Zaregistrovaných je 95 % dopravcov, ktorí zároveň majú OBU jednotky," uviedol Polaček.

01 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický 02 - Modified: 2024-04-18 17:24:22 - Feat.: - Title: Vláda na post eurokomisára za Slovensko podporuje Šefčoviča. Má silné postavenie, tvrdí Fico 03 - Modified: 2024-04-18 15:27:41 - Feat.: - Title: Splnili sme sľub o plnohodnotnom trinástom dôchodku, napĺňame programové vyhlásenie, tvrdí Fico 04 - Modified: 2024-04-18 14:00:59 - Feat.: - Title: V Bratislave sa poobede tvoria kolóny, zdržíte sa aj 20 minút 05 - Modified: 2024-04-18 17:48:37 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 04:07