StoryEditor

Návrhy zákona o preukazovaní majetku môžu byť až tri

09.01.2010, 10:29
Autor:
TASRTASR
V parlamente by sa mohli objaviť až tri návrhy zákona o preukazovaní pôvodu majetku.

Jeden z dielne predsedu vlády SR Roberta Fica (Smer-SD), druhý od poslanca Národnej rady (NR) SR Daniela Lipšica (KDH) a tretí od ministerky spravodlivosti Viery Petríkovej (nominantka ĽS-HZDS). Myslí si to poslanec NR SR a podpredseda Ústavnoprávneho výboru NR SR Peter Miššík (SDKÚ-DS), ktorý svoj predpoklad pre TASR odôvodnil tým, že "teraz ide skôr o voľby".

Ako ďalej uviedol, on spolu s SDKÚ-DS je však pripravený podporiť akýkoľvek návrh, ktorý by potrestal ľudí s nelegálne nadobudnutým majetkom, no musí byť v súlade s Ústavou SR. Za ďalšiu dôležitú vec považuje to, aby nebol zákon zneužívaný voči nevinným ľuďom. "Aby nenastali preteky, že sused suseda bude udávať," vysvetlil. Preto je podľa neho potrebné, "aby niekde prišlo k situ, že kto dá racionálny návrh, ktorý bude mať šancu prejsť u prokurátora, ktorý bude môcť peniaze zastaviť". "Ak toto zvládneme, tak polovičku máme vyhraté. Toto bude najväčší problém," tvrdí Miššík.

Zároveň dodal, že takýto zákon by nebol ani potrebný, keby poriadne fungovala polícia či justícia. "V normálnej krajine, kde dobre funguje polícia, prokuratúra, daňové orgány a sú dobré daňové zákony, trestný poriadok, netreba takéto mimoriadne zákony," poznamenal Miššík, ktorý je pripravený aj v prípade návrhu premiéra Roberta Fica spolupracovať tak, aby jeho finálna podoba neporušovala ústavné práva občanov.

Spoluprácu nevylučuje napriek tomu, že aktuálnu snahu predsedu vlády presadiť návrh zákona o preukazovaní pôvodu majetku považuje SDKÚ-DS za "neúprimnosť a za predvolebný ťah".

Podľa predsedu Ústavnoprávneho výboru NR SR Mojmíra Mamojku (Smer-SD) by bol zákon o preukazovaní pôvodu majetku určite potrebný, no v niektorých detailoch o ňom ešte treba diskutovať. "Pretože čisto právne je to veľmi zložitý predpis," priznal pre TASR Mamojka.

Potrebu právnej normy odôvodňuje tým, že preukázateľne existujú ľudia s majetkami, ktoré nemohli získať legálne. "Principiálne nie je o čom, treba nelegálne majetky postihnúť, to je v poriadku, ale čisto právne hľadisko je diskutabilné," zdôraznil poslanec NR SR, ktorý považuje za dôležité nájsť takú formuláciu zákona, ktorá nebude protiústavná. Je tiež potrebné zabezpečiť, aby sa zákon nedal zneužiť proti nevinným ľuďom. "Aj premiér to naznačil, že to nie je zamerané na normálnych obyčajných ľudí," poznamenal.

V tejto súvislosti poukázal aj na fakt, že dnes je situácia taká, že majiteľ bytu v Bratislave-Petržalke je už milionár a aj niekoľkonásobný. Preto sa obáva, že aj z tohto dôvodu hrozia v súvislosti so zákonom udania o byte či dome bežných ľudí. Právna norma je podľa neho "morálne dobre myslené politikum". Podľa vlastných slov sa ale obáva, či ho skutočne poslanci schvália. "Ťažko povedať, ako to vypáli politicky. Predseda SNS, ani predseda ĽS-HZDS tomu zrejme tlieskať nebudú. Ani mnohí iní," konštatoval.

01 - Modified: 2024-05-16 09:42:12 - Feat.: - Title: Medvedev pochválil Fica. Je len málo takých politikov ako on, vyhlásil 02 - Modified: 2024-05-16 08:34:28 - Feat.: - Title: Atentátnikovi hrozí doživotie, polícia ho obvinila z úkladnej vraždy z pomsty. Na svoj čin je vraj hrdý 03 - Modified: 2024-05-16 08:39:08 - Feat.: - Title: Po atentáte na Roberta Fica sa zvýšili bezpečnostné opatrenia. Chránení budú mnohí politici 04 - Modified: 2024-05-16 08:07:14 - Feat.: - Title: Priamo z Banskej Bystrice: Operácia trvala päť hodín, na stav premiéra čaká aj štáb z Fínska 05 - Modified: 2024-05-15 21:32:08 - Feat.: - Title: Agentúry OSN na Slovensku rázne odsudzujú útok na premiéra Roberta Fica. Nazvali ho šokujúcim
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. máj 2024 12:21