StoryEditor

Kobsa pre HN: Súd môže firmu bez šéfa zrušiť

23.02.2010, 23:00
Autor:
tajtaj

Čo sa stane, ak spoločnosť zaregistrovaná vo Švajčiarsku zostane bez štatutára, ako je teraz to v prípade firmy Interblue?
V minulosti mohla nastať taká situácia, že akciová spoločnosť nemala všetky orgány a dlhší čas tak existovala, v niektorých prípadoch aj bez možnosti rokovania. Teraz podľa nového práva existujú rôzne možnosti. V tejto veci sa môže obrátiť šéf obchodného registra, veriteľ alebo akcionár na súd, aby sudca urobil nejaké kroky. Sudca môže dať spoločnosti lehotu, aby sa postarala o to, aby všetky orgány boli korektne zaregistrované. Môže tiež vymenovať správcu. Alebo spoločnosť môže zrušiť súd napríklad cestou konkurznej likvidácie.

Je firma bez konateľa funkčná? Môže takáto firma zaniknúť?
Taká firma môže existovať, ale je blokovaná tým, že nemá konateľa. Bez znalosti prípadu neviem povedať, či existujú ďalšie možnosti, napríklad právoplatnou plnou mocou. V praxi to bude asi vedúci obchodného registra, kto po nejakom dlhšom čase po nesplnení formálnych požiadaviek dá lehotu spoločnosti a potom s pomocou súdu spoločnosť zlikviduje a zruší.

Čo by ste robili v prípade, že sa nedá spojiť s firmou, ktorá nemá konateľa?
Napísal by som list so požiadavkou na adresu jej sídla a dal by som nejakú lehotu. Ak by neodpovedali v lehote, tak -- keby mi dlhovali peniaze -- by som skúsil začať vymáhať dlžobu normálnou cestou. A keby sa to nedalo pre nejaké formálne príčiny, tak by som žiadal sudcu z miesta sídla, aby "dal" firme konateľa alebo začal konkurz súdnym nariadením.

Počuli ste o slovenskej kauze Interblue?
Čítal som o tom v novinách.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
15. máj 2024 21:01