TASR - Michal Svítok
StoryEditor

Sloboda slova dáva politikovi možnosť používať aj nepekné slová, tvrdí Smer. Beňová nesúhlasí s vulgarizmami

03.05.2022, 16:46
Autor:
fmfmTASRTASR
Strana Smer zároveň povedala, že ju mrzí, že ľudia na nedeľnom proteste neudržali emócie.

Opozičný Smer-SD mrzí, že sa niektorí ľudia na nedeľnom proteste v Nitre neudržali a povedali, "čo si myslia o prezidentke a mohlo sa jej to dotknúť".

V stanovisku tiež predstavitelia strany pripomenuli, že viac ich mrzí, ako sa vládna koalícia správa k občanom. V organizovaní protestov mienia pokračovať.

Kritika Pellegriniho

"Smer-SD musí vládnej koalícii a prezidentke pripomenúť, že ulice sa napĺňajú len preto, lebo ľudia sú v beznádeji a neveria, že sa niečo na Slovensku zlepší," uviedli predstavitelia strany v stanovisku, ktoré zaslal vedúci jej tlačového oddelenia Ján Mažgút.

Strana zdôraznila, že sloboda slova u politika zahŕňa aj právo tohto politika používať "nadnesené, prehnané, šokujúce a nepekné vyjadrenia, ak je potrebné zvýrazniť vážnosť situácie".

Líder mimoparlamentného Hlasu-SD a nezaradený poslanec Národnej rady Peter Pellegrini hovorí v súvislosti s vulgarizmami na adresu prezidentky o podliezaní latky slušnosti. "Takéto niečo nepatrí do slušnej politiky," zdôraznil.

Označil za neprípustné takéto burcovanie davu vo vzťahu k žene či mužovi, hoci aj voči ústavnému činiteľovi. Podotkol, že ak si v Smere-SD takúto cestu vybrali, je to obraz nich. Zároveň ho mrzí, že sa v takýchto situáciách rozlišuje aj podľa toho, či máme niekoho radi alebo nie.

Pripomenul, že nikto neodsúdil konanie ministra financií Igora Matoviča (OĽANO), ktorý v minulom volebnom období burcoval dav voči exšéfovi parlamentu Andrejovi Dankovi (SNS). 

Vulgarizmy na adresu prezidentky Zuzany Čaputovej, ktoré odzneli počas nedeľného protestného zhromaždenia organizovaného Smerom-SD, odsúdili viacerí koaliční politici a zároveň sa jej ospravedlnili.

Nesúhlasí s vylúčením

Prezidentka sa na sociálnej sieti poďakovala za podporu. Podotkla tiež, že voľba politického slovníka aj nástrojov politického boja sú vizitkou predstaviteľov Smeru-SD. K situácii sa vyjadrila aj slovenská europoslankyňa členka Smeru Monika Beňová, ktorá tiež bola na mítingu.

"Ja absolútne nesúhlasím s akýmikoľvek vulgarizmami, nesúhlasím s tým, že dochádza naozaj k hlúpym situáciám," uviedla Beňová narážajúc na nedávny míting Smeru a výzvy jej straníckeho kolegu Ľuboša Blahu, ktorý pred davom hrubo nadával na adresu slovenskej prezidentky.

Nesúhlasí však s tým, aby pre takýto incident stranu Smer-SD vylúčili z klubu socialistov v Európskom parlamente. "Všetky tie témy, ktoré sa spájajú so sociálnou demokraciou, Smer dlhodobo presadzoval," uviedla.

Tvrdí, že v dobe keď došlo k urážke hlavy štátu, Blahu ako rečníka nepočúvala, pretože diskutovala s iným členom strany na pódiu. Predpokladá, že urážlivé pokriky boli zo strany tých protieurópskych a protizápadne orientovaných jedincov, ktorí neskôr vypískali aj ju pri prejave.

Zopakovala, že tento incident aj s urážkami ju veľmi mrzí, nemalo k tomu vôbec dôjsť. Dodala, že je dávno známe, že na mnoho vecí má zásadne rozdielny pohľad ako Blaha a prekáža jej najmä spôsob, akým reprezentuje svoje názory. "Ten spôsob je pre mňa neprijateľný," zdôraznila Beňová.

Pripomenula, že k podobným scénam došlo už aj v minulosti, keď počas inej demonštrácie padali nadávky na adresu politikov Smeru a tých sa vtedy nikto nezastal. "Mali by sme sa zamyslieť nad tým, že vulgarizmy na verejné priestranstvo vôbec nepatria," povedala Beňová.

01 - Modified: 2024-04-22 08:46:22 - Feat.: - Title: Svojho času mediálny mág Fedor Flašík, skončil v nemocnici. Má opäť problém s rakovinou? 02 - Modified: 2024-02-01 08:49:15 - Feat.: - Title: Politológ: Blaha ide zarábať, Sulík zas na politický dôchodok. A Ódora podľa Beňovej nevedeli, kam upratať 03 - Modified: 2023-11-17 14:14:19 - Feat.: - Title: Snem Smeru: straníci ďakovali Ficovi, že vstal ako Fénix. Nasledovala ostrá kritika prezidentky 04 - Modified: 2023-10-17 18:38:17 - Feat.: - Title: Europoslankyne Beňová a Neveďalová sa vzdali členstva v skupine európskych socialistov 05 - Modified: 2023-04-27 08:18:47 - Feat.: - Title: V Bratislave tiká časovaná bomba: Znečistenie naberá veľké rozmery, ohrozuje najväčší zdroj pitnej vody
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 14:56