StoryEditor

Rozpad pomôže len Smeru

21.11.2007, 23:00
Zachovanie súčasnej koalície, predčasné voľby alebo koalícia Smeru-SD a SNS s podporou niektorých poslancov.

Také sú možné scenáre v prípade, že ľudovci neustúpia a v záujme zachovania koalície "neobetujú" svojho ministra pôdohospodárstva Miroslava Jureňu (ĽS-HZDS). Ak by sa naplnili hrozby Smeru-SD, prichádza do úvahy možnosť, že vylúčia z koalície ĽS-HZDS. "Každý z variantov je otvorený," hovorí poslanec Smeru-SD Boris Zala. Zároveň však vyhlásil, že pre nich je prvoradé, aby sa koalícia nerozpadla. Ustúpiť však musí HZDS. Koalícia sa totiž podľa neho nerozpadne len za podmienok, že sa veci okolo Slovenského pozemkového fondu napravia a ich koaličný partner si uvedomí, že sa to nesmie opakovať. Podpredseda Smeru a minister vnútra Robert Kaliňák pritom na otázku, či sú pripravení aj na rozpad koalície, odpovedá: "Aj to je riešenie problému."
Veteškovci so Smerom?
Takéto sebavedomé vystupovanie zo strany Smeru-SD podľa politológa Miroslava Kusého naznačuje, že premiér má skrytý variant ďalšieho postupu v koalícii. "Je možné, že by sa HZDS rozdelilo, čoho svedkami sme už boli aj v minulosti, a Smer by podporovala časť poslancov HZDS okolo Viliama Vetešku." Strana Roberta Fica by podľa parlamentnej matematiky mala so SNS v súčasnosti 69 poslancov - na vládnu väčšinu by potrebovali ešte 7 poslancov. Na strane Vetešku pritom zatiaľ v HZDS otvorene vystupoval len poslanec Tibor Mikuš. Ten už dnes naznačuje, že je na strane premiéra. Zatiaľ sa však takto vyjadruje len v otázke dôvery voči ministrovi Jureňovi. Podľa poslanca HZDS Jána Kovarčíka však rozdelenie klubu ľudovcov nehrozí. "Môžem sa zaručiť, že naši poslanci by niečo také neurobili."
Ako možnosť sa ukazuje aj scenár, že Smer vymení HZDS za KDH. Časť kresťanských demokratov totiž pri tvorbe vládnej koalície po voľbách 2006 prejavila záujem o vládu so Smerom, problémom bola len osoba Vladimíra Mečiara. "Nedá sa vylúčiť, že Smer bude hrať aj s takouto kartou," hovorí politológ Grigorij Mesežnikov. Je však presvedčený, že KDH by s tým nesúhlasilo. To potvrdzuje aj ústredný tajomník kresťanských demokratov Pavol Abrhan. "Smer sa už rozhodol. Má koaličných partnerov a musí znášať následky." Tvrdí, že ak by ich Smer oslovil, nesúhlasili by. Kusý je pritom presvedčený, že Smer by neuspel a ani by nerokoval so žiadnou z opozičných strán: "Nemohol by s nimi napĺňať svoj socialistický program."
Voľby neprajú HZDS
V prípade, že by boli vyhlásené predčasné parlamentné voľby, najhoršie by podľa politológov dopadlo HZDS. Kým Smer sa v súčasnosti teší 40-percentnej podpore verejnosti, ľudovci, ktorí získali v posledných voľbách nečakane málo hlasov, strácajú aj dnes. V novembrovom prieskume ÚVVM mali už len 8,6 percenta - pred dvoma mesiacmi to bolo ešte 12,3 percenta. "Mečiarovi by hrozil totálny debakel," hovorí Kusý. A nielen preto, že už dnes majú slabú podporu. Ešte viac by im podľa neho poškodili aj dôsledky samotnej kauzy, pretože ak by opustili vládu, zodpovednosť by zostala na ich pleciach. Navyše Smer by z toho vzišiel ako víťaz. Zala tvrdí, že svoju silu si uvedomujú. Zopakoval však, že súčasnú koalíciu nechcú rozbíjať. Samotné HZDS si tiež uvedomuje, že pre nich je najlepším variantom, aby sa koalícia nerozpadla. Podpredseda HZDS Milan Urbáni preto akýkoľvek rozpad koalície odmieta. Tvrdí, že táto situácia sa dá vyriešiť - treba len rokovať. Tretí z koaličných partnerov, SNS, nič nestratí. Ich preferencie sú stabilné, navyše do sporu nie sú zainteresovaní.

Politika nemá na korunu veľký vplyv

Politické krízy už nemôžu výrazne ovplyvniť vývoj koruny tak ako v minulosti. Keď pred rokom 2004 koruna reagovala na každú zhoršenú situáciu vlády nápadným výkyvom, dnes si svoju pozíciu drží omnoho silnejšie. Dôvodom je skutočnosť, že sme členom Európskej únie a koruna je tak stabilizovaná, tvrdia analytici.

Ak by sa aj naša mena veľmi odchýlila od svojich dlhodobých hodnôt, postupne by sa jej kurz ustálil. „Od roku 2004 sa vplyv vlády výrazne znížil, pričom ten trend je dlhodobý,“ povedal hlavný analytik Tatra banky Róbert Prega. I keď koruna včera zaznamenala prudké oslabenie, spôsobila to nervozita na trhu vyplývajúca z americkej úverovej krízy.
Politika by na kurz mohla mať výrazný vplyv v tom prípade, ak by výsledkom vládnej krízy bol odklon od prijatia eura v plánovanom termíne roku 2009.
„Naposledy koruna reagovala zvýšenou volatilitou na parlamentné voľby. Trhy sa snažia odhadnúť najmä dôsledky na chod ekonomiky. Ak sa nemení zásadná línia, situácia sa spravidla po čase stabilizuje,“ dodal analytik ČSOB banky Marek Gábriš.

Autor: Filip Obradovič 

Vývoj slovenskej koruny oproti euru a politické krízy 


Pre zväčšenie kliknite na obrázok

 


Fico neustúpi, HZDS rieši koniec

Kríza v koalícii pokračuje aj po včerajšom rokovaní vlády. Smer-SD naďalej trvá na vyvodení zodpovednosti za kauzu prevodu pozemkov na Slovenskom pozemkovom fonde.
Premiér Robert Fico s novinármi o kríze odmietol komunikovať. Po rokovaní kabinetu nasadol do auta a odišiel. „Prevody pozemkov boli škandalózne. Radšej treba odísť z vlády preč, ako kryť škandalózne prevody majetku,“ povedal neskôr pre televíziu TA3.
Scenár možného rozpadu koalície pre HN potvrdil aj minister pôdohospodárstva Miroslav Jureňa. ĽS-HZDS je v krajnom prípade pripravené aj na pobyt v opozícii.

 

Celý článok >>

 


Sme pripravení byť v opozícii

 

Exkluzívny rozhovor. Minister pôdohospodárstva Miroslav Jureňa pre HN:

Požiadal vás už premiér Robert Fico, aby ste odstúpili z funkcie ministra?
Mimo koaličného rokovania nie.
V koalícii zavládlo mediálne ticho. Na čom sa dohodla ĽS-HZDS na utorkovom politickom grémiu?
Grémium bolo naplánované, pretože stranu čaká snem.
Ale určite ste hovorili aj o súčasnej situácii v koalícii.
Určite, jasné. V zásade sme si dali informácie a zjednotili sme sa na ďalšom postupe.
Na akom postupe?
Že do snemu nebudeme zverejňovať žiadne informácie a na sneme budeme informovať našich členov.

Celý rozhovor >>


Koalíciu „žerie“ spor, lesy lykožrút

V čase, keď koalíciu „požiera“ vlastný spor, rokovala vláda včera o lykožrútovi, ktorý požiera smrekové lesy. Problém neriešila „od stola“ z Bratislavy, ale vybrala sa rovno do terénu. Po Sobranciach, Betliari a Tisovci si za miesto svojho štvrtého výjazdového rokovania vybrala tentoraz Čierny Balog.
Ficovo mlčanie
Koaličné napätie bolo cítiť aj tu. Hoci hlavní aktéri sporu – premiér Robert Fico (Smer-SD) a šéf rezortu pôdohospodárstva Miroslav Jureňa (ĽS-HZDS) – prišli na rokovanie spolu, po jeho skončení pred médiá predstúpil iba minister. Predseda vlády sa pred novinármi doslova skrýval – jeho hovorkyňa Silvia Glendová upozornila novinárov na premiérovo mlčanie o koaličnom spore už vopred. „Premiér ma poveril vedením tlačovej besedy s tým, že ideme hovoriť k témam po rokovaní vlády,“ vysvetlil Jureňa. Ani po skončení „tlačovky“ minister neodpovedal na otázky týkajúce sa krízy. „Iba držím slovo, že sa nebudem vyjadrovať, dokiaľ sa nebude pokračovať v rokovaniach Koaličnej rady.“

Celý článok >>

 


Anketa s poslancami HZDS: Má minister Miroslav Jurena vašu dôveru, má zostať vo funkcii?

 

Tibor Cabaj: Má moju dôveru.
Katarína Tóthová: Dôveru ministrovi Jureňovi vyslovilo politické grémium, ktoré má rozhodne viac informácií ako ja. Ja sa musím spoľahnúť na toho, kto má viac informácií.
Jozef Tarčák: Ja som sa o tom dočítal len z novín. Teraz som prišiel do Bratislavy a akumulujem atmosféru. Neviem o tom veľa, ani za akých podmienok sa to dialo. Zatiaľ mám málo informácií na to, aby som sa vedel nejako vyjadriť.
Jozef Halecký: Má moju dôveru a podporu. Pokiaľ bude preukázané to, čo sa považuje za nezákonné alebo neodôvodnené, myslím si, že o tom ani nemusel vedieť. Bolo to v gescii jeho podriadených, jeho priama preukázaná vina je dosť problematická.

Celá anketa >>


Anketa: Aký vplyv môže mať súčasná vládna kríza na vývoj koruny?

Róbert Prega, hlavný analytik Tatra banky
Súčasná kríza nemá v podstate žiadny vplyv. Ak by sa však ohrozil vstup do eurozóny, mohlo by sa to zmeniť.

Celá anketa >>

01 - Modified: 2003-06-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Britský premiér Tony Blair sa hnevá 02 - Modified: 2003-06-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zahraničný obchod ČR prekvapil 03 - Modified: 2003-06-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Uvažujete o práci v zahraničí? Neprehliadnite. 04 - Modified: 2003-06-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Reakcie na prijatie maďarského krajanského zákona 05 - Modified: 2003-06-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: "Protizákon" už v paragrafovom znení 06 - Modified: 2003-06-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Súdna rada opäť nerozhodla
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. máj 2024 20:56