StoryEditor

Prokuratúra chce Fica dostať do väzby, Lipšicov zástupca požiadal parlament o súhlas

22.04.2022, 12:49
Autor:
TASRTASR
Parlament eviduje žiadosť o väzobné stíhanie Roberta Fica, zaoberať sa ňou bude aj mandátový a imunitný výbor.

Generálny prokurátor Maroš Žilinka vylúčil z konania a rozhodovania v prípade obvineného poslanca a lídra Smeru Roberta Fica špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica pre pochybnosti o jeho nezaujatosti.

Žilinkov apel

​Zároveň poveril zástupcu špeciálneho prokurátora, aby konal v mene generálneho prokurátora pri výkone jeho pôsobnosti žiadať Národnú radu o vydanie súhlasu na vzatie poslanca do väzby. Informoval o tom hovorca Generálnej prokuratúry Dalibor Skladan.

"Dôrazne apelujem na politikov a médiá, aby boli pri svojich vyjadreniach a záveroch k trestnej veci bez znalosti spisu zdržanliví a aby rešpektovali prezumpciu neviny," uviedol v súvislosti s prípadom Žilinka.

Fico je spolu s ďalšími stíhaný pre zločin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, prečin zneužívania právomoci verejného činiteľa a zločin ohrozenia obchodného, bankového, poštového, telekomunikačného a daňového tajomstva.

Na základe Žilinkovho piatkového rozhodnutia môže zástupca špeciálneho prokurátora konať v jeho mene pri výkone pôsobnosti žiadať Národnú radu o vydanie súhlasu na vzatie poslanca do väzby.

Žiadosťou sa budú zaoberať

Úrad špeciálnej prokuratúry už medzičasom parlament o súhlas na vzatie poslanca a lídra Smeru-SD Roberta Fica do väzby požiadal. Vyplýva to z informácií, ktoré TASR poskytol hovorca Generálnej prokuratúry Dalibor Skladan.

"Úrad špeciálnej prokuratúry podal dňa 22. apríla 2022 národnej rade žiadosť o vyslovenie súhlasu so vzatím do väzby poslanca národnej rady Roberta Fica," uviedol Ladislav Masár, poverený zástupca špeciálneho prokurátora.

Riaditeľka odboru komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie Národnej rady Slovenskej republiky Michaela Jurcová pre TASR potvrdila, že parlament žiadosť o súhlas so vzatím Fica do väzby eviduje.

Žiadosťou sa má podľa rokovacieho poriadku parlamentu zaoberať aj mandátový a imunitný výbor. "Ak predseda národnej rady požiada o zvolanie výboru, zvolám ho v čo najskoršom reálnom termíne," deklarovala predsedníčka výboru Anna Andrejuvová (OĽANO).

Lipšicovo vylúčenie

Prípadné väzobné stíhanie poslanca parlamentu je možné až po súhlase parlamentu a rozhodnutí súdu. Líder Smeru považuje vznesené obvinenie za politickú pomstu a pokus zlikvidovať predsedu najsilnejšej opozičnej parlamentnej strany.

V súvislosti s vylúčením Lipšica z prípadu Úrad špeciálnej prokuratúry priblížil, že oznámenie špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica o jeho zaujatosti v danej veci bolo súčasťou štvrtkového podnetu na podanie žiadosti o vydanie súhlasu na vzatie Fica do väzby.

"Už na základe tohto oznámenia špeciálneho prokurátora, ktoré bolo generálnemu prokurátorovi doručené, bol špeciálny prokurátor z konania a rozhodnutia v danej veci podľa zákona o prokuratúre vylúčený," vysvetlil hovorca.

Ficova reakcia

Predseda opozičného Smeru-SD Robert Fico zobral na vedomie žiadosť o jeho väzobné stíhanie. Tvrdí však, že jeho obvinenie je vymyslené s cieľom zatvoriť jemu i jeho strane "opozičné ústa".

Vo videu zverejnenom na sociálnej sieti hovorí o konci demokracie, keď sa väčšina rozhodne zlikvidovať menšinu.

"Jediný hriech, ktorý pácham, je, že idem tejto vláde dôsledne po krku," vyhlásil Fico s tým, že netuší, z čoho je obvinený.

V uznesení o vznesení obvinenia, ako uviedol, číta o trestnej daňovej činnosti bývalého prezidenta Andreja Kisku a súčasného ministra financií Igora Matoviča (OĽANO).

"O tom sme pravdivo informovali verejnosť. To je celý môj hriech aj s Robertom Kaliňákom," podotkol Fico. Tvrdí, že sa s ním ako nevinným opozičným lídrom bojuje neférovo.

Myslí si, že ho "vládna mašinéria" pošle na Špecializovaný trestný súd, aby ho z kolúznych dôvodov zatvorili do väzby. Fico však nechápe, koho má ovplyvňovať.

01 - Modified: 2022-04-21 11:12:04 - Feat.: 0 - Title: Žiadny dedo Jahoda, Kaliňáka s Ficom potopil aj muž z mafiánskych zoznamov 02 - Modified: 2022-04-21 13:58:34 - Feat.: 0 - Title: Lipšicov úrad žiada Žilinku o získanie súhlasu na Ficovu väzbu 03 - Modified: 2022-04-21 14:20:10 - Feat.: 0 - Title: Na Ficovho priateľa Výboha je vydaný medzinárodný zatykač, jeho firma veselo inkasuje miliónové zákazky
01 - Modified: 2024-04-23 09:20:03 - Feat.: - Title: Fedor Flašík mal veľké ústa 02 - Modified: 2024-04-22 12:11:43 - Feat.: - Title: Fico chce ovládnuť RTVS, tvrdí Gröhling. Šimečka odmieta útoky na kultúrnu obec 03 - Modified: 2024-04-22 11:17:57 - Feat.: - Title: Reakcie na úmrtie Flašíka: Jeho nápady sme často využívali v politike, vyhlásil Fico 04 - Modified: 2024-04-22 11:03:59 - Feat.: - Title: Žilinka tvrdí, že bývalí prokurátori ÚŠP komunikujú konfrontačne, ich list zobral na vedomie 05 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Členovia vlády reagujú na Ficove slová o prepúšťaní úradníkov. Dankov minister chce priberať nových
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 08:48