TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Sulíkova SaS nepodporí koaličný balík pomoci. Odmietame zvyšovanie daní, odkazujú liberáli

21.04.2022, 09:54
Autor:
redredTASRTASR
Podľa strany SaS má zmysel pomáhať len ohrozeným skupinám obyvateľstva.

Strana SaS nepodporí väčší balík pomoci, ktorý dnes predstaví vládna koalícia na čele s premiérom Eduardom Hegerom. Brífing je naplánovaný dnes na 11.00 a nezúčastní sa ho nikto z predstaviteľov SaS.

​Červená čiara

"SaS podporuje rýchlu a adresnú kompenzáciu pre zraniteľné skupiny obyvateľstva, ktorá by bola vo výške 133 miliónov eur a môže byť krytá z očakávaných rozpočtových nadpríjmov. Odmietame však zvyšovanie daní, ktoré je pre nás červenou čiarou."

Liberáli tvrdia, že zvyšovanie daní nie je liekom na súčasnú inflačnú krízu.

Namiesto efektívneho míňania verejných zdrojov, ideme cestou zvyšovania daní, s čím nemôžeme v žiadnom prípade súhlasiť. Slovensko je krajina s najvyšším rastom daňovo-odvodového zaťaženia v posledných 10 rokov z krajín EU, preto treba byť veľmi opatrný pri ich ďalšom zvyšovaní. Nie všetky rodiny s deťmi nutne potrebujú kompenzáciu," píše sa v stanovisku SaS.

S návrhom Krajniaka súhlasili

SaS hovorí o tom, že zmysel má pomáhať len ohrozeným skupinám. "Súhlasili sme s pomocou vo výške 133 miliónov eur, ktorú predstavil minister Krajniak a ktorá by bola krytá z očakávaných nadpríjmov,“ povedal šéf výboru pre financie a rozpočet Marián Viskupič.

Doplnil, že všetky dodatočné dane i výdavky, ktoré sa idú zaviesť, sú trvalého charakteru a budú zaťažovať ekonomiku a štátny rozpočet.

Programové vyhlásenie vlády hovorí o tom, že vytvoríme predpoklady na zastavenie rastu daňovo-odvodového zaťaženia. Tieto opatrenia však znamenajú ich ďalší rast a preto návrh považujeme za neudržateľný aj pre budúcoročný rozpočet,“ dodal Viskupič.

Posledná šanca

Minister financií Igor Matovič v utorok pred rokovaním koaličnej rady vyhlásil, že SaS má poslednú šancu "dostať sa na palubu" tých politických strán, ktoré chcú ľuďom pomôcť.

Ak by strana chcela podľa neho ostať bokom, verí, že tému budú komunikovať spoločne zvyšní traja koaliční partneri. Pripustil však, že bez SaS nebude možné systémovú zmenu v parlamente presadiť.

"Dnes má SaS poslednú šancu dostať sa na palubu tých politických strán, ktoré chcú ľuďom pomôcť. Ak SaS povie, že silou-mocou chcú zostať bokom, pevne verím, že ostatné tri koaličné strany budeme komunikovať spoločne pomoc," povedal Matovič.

01 - Modified: 2022-04-20 10:49:11 - Feat.: 0 - Title: Vláda predstaví balík opatrení v súvislosti s infláciou
01 - Modified: 2024-04-19 10:39:49 - Feat.: - Title: SaS chce odvolávať Huliaka z postu predsedu výboru. Dôvodom je cigareta v parlamente 02 - Modified: 2024-04-18 14:18:55 - Feat.: - Title: Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy 03 - Modified: 2024-04-18 12:34:23 - Feat.: - Title: SaS chce zvolať hospodársky výbor pre údajnú nečinnosť Sakovej. Je to kampaň pred voľbami, reaguje rezort 04 - Modified: 2024-04-17 14:48:17 - Feat.: - Title: Zákon o strategických investíciách zbaví vinníkov zodpovednosti, tvrdí SaS 05 - Modified: 2024-04-16 13:32:21 - Feat.: - Title: Poslanec SaS kritizuje, že rezort zahraničia riadi Fico a nie Blanár: Zaujíma ho len právo veta krajín EÚ
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 08:47