StoryEditor

Radičová: Predsedu teší môj úspech

11.10.2007, 00:00

Strana SDKÚ-DS v posledných voľbách nepresvedčila dostatok voličov na to, aby mohla naďalej vládnuť. Dokáže dnes osloviť nových voličov?
SDKÚ je na scéne 10 rokov. Je po transformáciách, zlučovaniach. Má za sebou aj dvakrát za sebou účasť vo vláde, má za sebou ťažké reformy, ktoré neboli na začiatku populárne, ale dnes prinášajú svoje ovocie. Podarilo sa jej dostať Slovensko do Európskej únie. Verím, že voličská základňa zostáva na rovnakých pozíciách ako strana.

Sú v strane rozdielne názory na smerovanie či politiku?
Táto strana vznikala zlúčením dvoch prúdov. V období vládnutia tie priority boli dané programom vlády, a preto kryštalizácia týchto dvoch prúdov bola v úzadí. Účasť v opozícii nám dáva možnosť viac sa hodnotovo profilovať, pretože nie sme viazaní koaličnými dohodami A v rámci tejto hodnotovej profilácie naozaj SDKÚ je nosičom dvoch prúdov - liberálneho a konzervatívneho.

Nebolo by lepšie uberať sa iba jedným a jasným smerom?
Mohla by som vymenovať niekoľko krajín, kde je to v takomto spojení. Chápanie rodiny, občana, úlohy štátu, občiansky princíp, je to, čo tie prúdy stmeľuje.

Nedochádza k "stretom" týchto prúdov?
Diskusie, samozrejme, sú, to je prirodzené, ale nemá to podobu "stretov". V prípade rôznosti názorov k niektorým témam prebiehajú rozhovory a diskusie.

Nepotrebuje SDKÚ pre svoje ďalšie smerovanie zmeniť predsedu? Je Mikuláš Dzurinda človek, ktorý dokáže ešte voličov presvedčiť?
O predsedovi majú právo a jediné právo rozhodovať členovia strany.

Zaujíma ma váš názor.
Členovia strany rozhodli na kongrese a zvolili Mikuláša Dzurindu na post predsedu. Či dôjde k zmene postojov, to bude riešiť následný kongres.

Vo voľbách ste získali viac preferenčných hlasov ako Mikuláš Dzurinda. Nechceli by ste kandidovať na túto funkciu?
Rozlišujme preferencie od občanov. Budem citovať predsedu, ktorý povedal, že má veľkú radosť z mojich preferencií, ktoré dosahujem u občanov a teší ho to. Rovnako ma tešia pozitívne výsledky kolegov. To je výsledok spoločného úsilia. Nezvažujem takýto postup a neuvažujem o ňom. Je to na primárkach a na členskej základni.

ANKETAMikuáš Dzurinda je na čele SDKÚ-DS od jej vzniku v roku 2000. Má podľa vás voličom ešte stále čo ponúknuť? áno 89 (28%) neviem sa rozhodnúť 8 (3%) nie 218 (69%) Hlasovalo 315 ľudí, aj vy
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. máj 2024 12:02