TASR/M. Baumann
StoryEditor

Heger: Je najjednoduchšie prichádzať s návrhmi, na ktoré ekonomika nemá zdroje

05.04.2022, 17:38
Autor:
TASRTASR
Vláda podľa premiéra už prijala a bude prijímať ďalšie opatrenia na tlmenie rastu cien energií a rovnako bude pomáhať ohrozeným skupinám obyvateľstva.

Je najjednoduchšie prichádzať s návrhmi, na ktoré slovenská ekonomika nemá zdroje. Presne toto dnes robia strany Hlas a Smer spolu s extrémistami.

Bezohľadne zneužívajú obavy občanov miesto toho, aby prinášali kvalifikované alternatívy sociálnej a hospodárskej politiky. Vyplýva to zo stanoviska premiéra Eduarda Hegera (OĽANO), ktoré poskytol úrad vlády.

Ako ďalej uviedol premiér prostredníctvom tlačového a informačného odboru úradu vlády v reakcii na tlačovú konferenciu mimoparlamentnej strany Hlas, parlamentná opozícia je odborne nekvalifikovaná, proruská, ťahá Slovensko preč z Únie a NATO a jej deštrukčné správanie pre občanov na Slovensku predstavuje vážnu hrozbu.

Vláda podľa premiéra už prijala a bude prijímať ďalšie opatrenia na tlmenie rastu cien energií a rovnako bude pomáhať ohrozeným skupinám obyvateľstva.

Tieto opatrenia musia byť adresné a účinné. Treba zároveň otvorene povedať, že nie je v možnostiach ani bohatších štátov, aby globálny rast cien dokázali eliminovať bez akýchkoľvek sociálnych dopadov.

Zdôraznil, že vláda po celý čas od svojho nástupu robí účinné opatrenia na zmiernenie dopadov pandémie a dnes už aj globálneho rastu cien. Miliardové stimuly tak chránili občanov pred masovým prepúšťaním a prudkým poklesom životnej úrovne.

Heger pripomenul, že za celý ten čas Hlas-SD a Smer-SD neprišli so žiadnou reálnou a finančne udržateľnou alternatívou pomoci. Práve tieto dve strany sú však podľa neho zodpovedné za to, že Slovensko išlo do pandemickej krízy s vysokým dlhom.

Upozornil, že kým dnes verejný dlh Slovenska je na úrovni kritických 60 percent hrubého domáceho produktu (HDP), napríklad Česká republika ho má na 40 percentách HDP a má tak priestor poskytovať domácnostiam a ekonomike výraznejšiu pomoc počas rastúcej inflácie.

Strana Hlas vyzvala vládu prijať tzv. Lex Slovensko - balík zákonov na zmiernenie zdražovania, aby občania nepadali pod hranicu chudoby. Uviedol to na utorkovom brífingu predseda strany Peter Pellegrini.

Ak tak vláda neurobí, vyzval prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby v tejto oblasti využila svoj vplyv.

Pellegrini zároveň vyzval vládu, aby ustanovila orgán, tzv. krízovú radu štátu, ktorá by bola podobná Rade solidarity fungujúcej v minulosti.

"Krízová rada štátu by vláde presne povedala, za každý sektor, čo treba robiť," podčiarkol predseda Hlasu-SD.

01 - Modified: 2024-04-23 10:54:00 - Feat.: - Title: Web ČTK napadli hackeri, vydali správy o zmarenom atentáte na Pellegriniho 02 - Modified: 2024-04-23 09:20:03 - Feat.: - Title: Fedor Flašík mal veľké ústa 03 - Modified: 2024-04-22 12:11:43 - Feat.: - Title: Fico chce ovládnuť RTVS, tvrdí Gröhling. Šimečka odmieta útoky na kultúrnu obec 04 - Modified: 2024-04-22 11:17:57 - Feat.: - Title: Reakcie na úmrtie Flašíka: Jeho nápady sme často využívali v politike, vyhlásil Fico 05 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Členovia vlády reagujú na Ficove slová o prepúšťaní úradníkov. Dankov minister chce priberať nových
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 08:26