TASR/Henrich Mišovič
StoryEditor

Na Slovensku má vzniknúť deväť nových politických strán. Ide zväčša o lokálne či regionálne projekty

19.03.2022, 09:44
Autor:
TASRTASR
Na Slovensku momentálne funguje vyše 160 politických strán a hnutí, z toho vyše 90 je v likvidácii.

Na Slovensku chcú založiť deväť nových politických strán. Oznámenie o zbieraní podpisov zverejnili na webstránke ministerstva vnútra.

Medzi nimi je viacero subjektov, ktoré majú ambíciu byť regionálnymi stranami. Politologička z Univerzity Komenského v Bratislave Aneta Világi ako nový trend vníma, že po úspechu nezávislých kandidátov dochádza k vytvoreniu lokálnej či regionálnej politickej platformy.

Medzi vznikajúcimi stranami sú Team Bratislava, Tím Kraj Nitra - Združenie kandidátov Nitrianskeho kraja, Za regióny či subjekt Zakrúžkuj ma! Som tvoj sused - nezávislí. Okrem nich má vzniknúť Rómska strana, Reštart Slovenska, Alternatíva pre Slovensko, Naše Slovensko - SD a Spoločný Cieľ.

​Subjekty Team Bratislava i Tím Kraj Nitra ohlásili primátori týchto miest s plánom spojiť ľudí kandidujúcich v jesenných komunálnych či regionálnych voľbách.

To, že dochádza k formalizácii spolupráce medzi pôvodne nezávislými kandidátmi na lokálnej alebo regionálnej úrovni, nie je podľa politologičky úplnou novinkou.

"Naši študenti skúmali takéto ´novotvary´ ako hnutia nezávislých kandidátov (Ľudia pre Malacky, Banskobystrická alternatíva, Senec Moje Mesto, Lepšia Trnava v Trnave a Ružomberok bez korupcie v Ružomberku) a niektoré z nich vznikli už pred komunálnymi voľbami v roku 2010," skonštatovala Világi pre TASR.

Už niekoľko rokov podľa nej možno pozorovať stúpajúcu popularitu nezávislých kandidátov.

"Súvisí to jednak s nízkou mierou dôvery v politické strany, ale aj so zvláštnosťou, ktorú sme pravidelne na lokálnej a regionálnej úrovni pozorovali – podporu kandidátov tak rôznorodými koalíciami politických strán, že to prestávalo dávať zmysel," doplnila.

Stratégia úspešných nezávislých kandidátov, ktorí si zakladajú regionálne strany, umožňuje podľa Világi lepšiu efektivitu v dosahovaní politických cieľov a zároveň rieši problém spájania kandidátov s existujúcimi parlamentnými stranami, čo môže byť problematické z pohľadu dôvery voličov.

Világi nevidí problém v tom, že stranu zakladajú len pre potreby regionálnych volieb.

"Na Slovensku nerozlišujeme medzi regionálnou a ´obyčajnou´ či celoslovenskou stranou. Neznamená to však automaticky, že každá registrovaná strana sa musí uchádzať o podporu vo voľbách na všetkých úrovniach. V princípe by politickej strane malo ísť o moc. Lenže moc môže byť získavaná a vykonávaná aj na lokálnej či regionálnej úrovni. Nevidím v tom problém," vysvetlila.

Na Slovensku momentálne funguje vyše 160 politických strán a hnutí, z toho vyše 90 je v likvidácii. Zakladatelia strany musia vyzbierať aspoň 10-tisíc podpisov, odovzdať ich ministerstvu a požiadať o registráciu. Ak splnia všetky zákonné podmienky, ministerstvo stranu zaregistruje.

01 - Modified: 2022-03-18 16:09:14 - Feat.: 0 - Title: Víkendové politické diskusie: Aj o ruských špiónoch na Slovensku budú diskutovať Mikulec, Remišová či Kaliňák 02 - Modified: 2022-03-16 12:42:17 - Feat.: 0 - Title: Rozpustenie ĽSNS a Republiky pre kontakty s ruskými špiónmi? Prokuratúra by to podľa SaS mala riešiť
01 - Modified: 2024-04-08 22:00:00 - Feat.: - Title: Koľko stojí nový cestovný pas alebo občiansky? Poplatky na úradoch išli výrazne hore (+prehľad v tabuľke) 02 - Modified: 2024-04-08 09:37:29 - Feat.: - Title: Záchranné zložky môžu v rámci výzvy čerpať desiatky miliónov eur na techniku, ohlásil Raši 03 - Modified: 2024-03-20 13:13:10 - Feat.: - Title: Šutaj Eštok nevidí problém v účasti v relácii s medzinárodne hľadanou osobou, opozícia namieta 04 - Modified: 2024-02-23 12:21:44 - Feat.: - Title: Zmeny vo význame dopravných značiek chcú odložiť, platiť majú až v roku 2029 05 - Modified: 2024-02-17 10:25:50 - Feat.: - Title: Minister vnútra odmieta, že by sa mal zvyšovať vek odchodu policajtov do výsluhy
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 01:43