StoryEditor

Zrejme zlyhali brzdy

Štyria mŕtvi, 34 zranených -- takto tragicky sa skončil návrat folkloristov z vystúpenia v hoteli Poľana. Autobus, ktorý ich viezol, sa v nedeľu večer cestou do mesta Hriňová v časti Snohy zrútil do rokliny. Krátko nato dorazili na miesto hasiči a niekoľko záchraniek, ktoré odvážali zranených do najbližších nemocníc. S ťažkými zraneniami leží v nemocnici aj 44-ročný vodič autobusu, ktorého udržiavajú v umelom spánku. Podľa doterajších zistení, ako aj tvrdení samotných cestujúci z autobusu zrejme zlyhali brzdy. "Polícia už začala trestné stíhanie pre všeobecné ohrozenie, zatiaľ voči neznámemu páchateľovi," uviedla Petra Babulicová z banskobystrickej polície. Potvrdila, že predbežne sa hovorí o zlyhaní bŕzd -- o presnej príčine nešťastia je však podľa nej predčasné hovoriť.
Prehriate brzdy?
Autobus mala prenajatý firma Crystal. Jej konateľ Marián Fekiač povedal, že polícii už podali vysvetlenie a tá to aj so znalcami vyšetruje. "Zlyhanie bŕzd môže mať veľmi veľa dôsledkov. Skôr sa uvažuje o iných dôvodoch než o zlom technickom stave. Nemám na mysli vodiča, skôr materiál autobusu, no nechcem špekulovať. Treba počkať na vyšetrenie políciou." Nevedel však povedať, koľko rokov autobus mal, ani ako často bol na kontrole. "Na prehliadky určite chodil, ale presne to neviem." Na otázku, či mohol byť už na hrane životnosti, reagoval: "Také autobusy jazdia bežne." Ako však tvrdí -- ak vina padne na nich, sú pripravení niesť následky. "Určite aj teraz sa snažíme pomôcť."
Podľa Juraja Palaia z jednej z autobusových spoločností v Košiciach sa zrejme prehriali brzdy a prestali byť tak účinné. "Keď idete dole kopcom na brzdách, zohrejú sa brzdové bubny, tie sa roztiahnu až natoľko, že brzdové obloženie už neuhamuje ten voz."
Nemocnice dostali zabrať
Pacienti po nehode sú rozmiestnení v nemocniciach Banskobystrického kraja. V autobuse boli aj členovia súboru Hriňovčan. Prednosta Mestského úradu v Hriňovej Stanislav Horník neskrýva smútok. "Po nádhernom víkende, kde sa prezentovala kultúra Hriňovej, príde takáto apokalypsa. Krásny sen sa zmenil sa nočnú moru." Horník viacero obetí tragickej nehody pozná. Tvrdí, že absolvoval všetky vystúpenia súboru Hriňovčan. "Obchádzame teraz nemocnice a snažíme sa pomôcť, ako sa dá." Celkovo je po nehode hospitalizovaných 31 ľudí. Najviac ich prijala zvolenská Nemocnica s poliklinikou -- 23. Jej riaditeľ Erik Valovič hovorí, že stav pacientov je už stabilizovaný a je priebežne kontrolovaný. Veľmi komplikovaná je však podľa neho situácia okolo pacientky na ARO, ktorá mala vnútorné krvácanie a natrhnutie pečene. "Ohrozenie života sa nedá vylúčiť." Riaditeľ nemocnice uviedol, že aj pri ľahších zraneniach sa nedá vylúčiť, či nenastanú komplikácie, a preto pacientov zatiaľ neprepúšťajú. "Zajtra (dnes, pozn. red.) po vizite budeme vedieť viac."
Všetko ťažké prípady
Riaditeľ Rooseveltovej fakultnej nemocnice s poliklinikou Banská Bystrica Ján Šulaj pre HN potvrdil, že u nich leží sedem pacientov. Včera ešte na jedného čakala operácia zlomeniny hrudnej chrbtice. Ide o zraneného, ktorého k nim priviezli zo zvolenskej nemocnice. Ostatných operovali ešte v nedeľu v noci tesne po nehode. "Všetko to boli ťažké prípady. Šlo o zlomeniny hlavy, chrbtice, vyoperovanie sleziny." Šulaj hovorí, že momentálne v ohrození života nie sú, aj keď sa to nedá s istotou povedať. "Vitálne funkcie im intenzívne sledujeme." Detská fakultná nemocnica v Banskej Bystrici má tiež jedného pacienta. Ide o 14-ročného chlapca hospitalizovaného na ARO. "Mal ťažko poranené pľúca a krvácanie do mozgu. Momentálne je po jednej operácii a chystá sa na ďalšiu," povedala včera primárka ARO Jana Gulásová.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
04. máj 2024 04:34