PrevádzkyTASR/H. Mišovič
StoryEditor

Viaceré reštaurácie otvorili interiéry. Ľudia sú opatrní, brzdí ich aj zlé počasie

25.05.2021, 19:35
Autor:
TASRTASR
Interiéry sa otvárali aj v Bratislave, potvrdili siete, ktoré v hlavnom meste prevádzkujú viaceré reštaurácie.

Reštaurácie v oranžových a žltých okresoch využili možnosť otvoriť aj interiéry. “Zatiaľ to všetci vnímajú pozitívne, aj keď je to také ustráchané, opatrné, pomalé. Uvidíme, ako to bude. Minulý rok to bolo podstatne iné, nakoľko sme boli i kratšie zatvorení, jeden a pol mesiaca, teraz to bolo sedem mesiacov,” povedal Andrej Lednický z Muzika restaurant v Bojniciach.

Sektor sa bude zviechať veľmi ťažko

Hostia mali možnosť doposiaľ využiť len terasy. „Samozrejme, je to rozdiel, lebo je to už pravá reštauračná robota, keď môžeme podávať slušne jedlo. Terasu hostia veľmi nevyužívali, terasy nám povolili od začiatku mája a keďže bolo počasie, aké bolo, využili sme ju maximálne päť dní,” ozrejmil Lednický.

Očakávame a hlavne dúfame, že teraz budú vyššie tržby, terasy nám ich nepriniesli. Zatiaľ nemáme vôbec žiadnu zľavu z mesta Bojnice na terasy, z tržby na terase tak zaplatíme akurát jej prenájom,” podotkol.

Interiéry sa otvárali aj v Bratislave, potvrdili siete, ktoré v hlavnom meste prevádzkujú viaceré reštaurácie.

Doterajšiu možnosť otvorených terás využívali podľa nich ľudia hlavne v závislosti od počasia. „Záujem ľudí je priamo úmerný počasiu, a to nám bohužiaľ v máji až tak neprialo. V teplých a slnečných dňoch bol však záujem veľký,“ povedala Miriam Benčíková – Kušnírová z Bencik Culinary Group. O otvorené interiéry je podľa jej slov záujem hlavne v pivárňach vzhľadom na aktuálne majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji.

Záujem je, len na druhej strane závisí to aj od počasia. Na druhej strane sme boli veľmi dlho zavretí, takže bez pomoci od štátu sa sektor bude zviechať veľmi ťažko,“ zhodnotil Ján Laš z Medusa Group. Aký bude záujem o interiéry, bude možné podľa neho zhodnotiť v najbližších dňoch.

Svoj interiér otvorila aj Koliba Gréta v Liptovskej Sielnici. Návštevníci sú však podľa konateľa Antona Považského zatiaľ ostýchaví. "Otvára sa to, nie je to však také bombastické, ako to bolo vlani. Minulý rok, keď sa po prvej vlne otvorili prevádzky, z každého padol strach a ľudia húfne obsadzovali stoličky. Teraz je to také pomalšie, nie je to taký nábeh," skonštatoval Považský.

Stále je chladno

Dôvodom môže byť podľa neho aj počasie, keďže na Liptove je stále chladno. "Predpokladám, že sa to viac rozbehne v polovici júna, keď sa skončia uzávery v Tatranskom národnom parku," myslí si. Dodal, že o terasu koliby majú ľudia záujem, zákazníci sa tiež postupne snažia rezervovať si v prevádzke termín na rodinné oslavy.

V bordových, červených a ružových okresoch nie je možné jesť a piť vo vnútri prevádzok, povolené sú však letné terasy, kde sa môže jesť len posediačky a mimo konzumácie jedla je nutné mať nasadené rúško alebo respirátor.

V oranžových a žltých okresoch je od pondelka povolené už aj interiérové sedenie a konzumácia.

01 - Modified: 2024-04-16 09:11:46 - Feat.: - Title: Mapa odhalila covidovú „oponu smrti“ naprieč Európou, Slovensko je na chvoste 02 - Modified: 2024-04-01 17:25:00 - Feat.: - Title: Prekonanie počtu turistov spred pandémie sa v tomto roku ešte neočakáva 03 - Modified: 2024-03-24 16:47:36 - Feat.: - Title: Súboj Korčoka a Pellegriniho o Banskú Bystricu sa skončil jednoznačne, víťaz bral o tretinu viac hlasov 04 - Modified: 2024-03-18 12:05:12 - Feat.: - Title: Slovenka je riaditeľkou z nórskeho Woltu a hovorí: Teplé obedy tu neexistujú, domov si doručujú aj náradie 05 - Modified: 2024-03-13 11:00:00 - Feat.: - Title: Ďalšia pandémia už naplno prepukla. Svet sa jej nedesí, lebo vo veľkom zatiaľ zabíja „len” zvieratá
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 01:42