StoryEditor

Von der Leyenová v Bratislave: Ak to bude potrebné, zavedieme ďalšie masívne sankcie voči Rusku

03.03.2022, 12:09
Autor:
TASRTASR
V súvislosti s humanitárnou pomocou von der Leyenová uviedla, že je potrebné vytvoriť humanitárne koridory, aby mohli humanitárne konvoje bezpečne prejsť a Ukrajinci mohli bezpečne odísť.

Európska únia (EÚ) bude Slovensko v rámci pomoci utečencom kompenzovať. Informovali o tom predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová spolu s premiérom Eduardom Hegerom (OĽANO) po ich spoločnom rokovaní v Bratislave. Únia chce podľa von der Leyenovej poskytnúť krajinám, ktoré sú na hraniciach s Ukrajinou, pomoc v celkovej hodnote 500 miliónov eur.

"Otázka, koľko peňazí Slovensko dostane, nie je na stole, pretože solidarita je úplná. Nie je to o percentách. Každá krajina chce pomôcť, ako sa dá," tvrdí premiér. Balík peňazí je podľa neho nachystaný, ak budeme potrebovať, bude väčší. Dodal, že možno hovoriť o stopercentnom preplatení.

V súvislosti s humanitárnou pomocou von der Leyenová uviedla, že je potrebné vytvoriť humanitárne koridory, aby mohli humanitárne konvoje bezpečne prejsť a Ukrajinci mohli bezpečne odísť. "Z tohto dôvodu musia Rusi dovoliť, aby sme poskytli humanitárnu pomoc ľuďom, ktorí sú na mieste," zdôraznila.

Predsedníčka EK informovala, že Únia navrhuje pre utečencov dočasný ochranný mechanizmus. Všetci dostanú právo na pobyt v EÚ na jeden rok, ktorý sa bude dať automaticky predĺžiť na dva roky. Budú sa tak môcť zamestnať, dať svoje deti do školy, dostanú zdravotnú pomoc. "Vy ste príkladom toho, ako ste to už spravili v národnej legislatíve. Toto isté robíme aj na európskej úrovni, aby tu boli všetci utečenci okamžite privítaní," podotkla.

Von der Leyenová zároveň poukázala, že Európa má dostatok plynu na to, aby prežila túto zimu. Únia komunikuje s ďalšími štátmi o dodávkach stlačeného plynu. "Máme potrebnú sieť po celej Európe. Môžeme posielať plyn tam, kam ho treba," skonštatovala s tým, že Slovensko bude v prípade potreby podporené tiež.

Proces prijatia Ukrajiny do EÚ sa podľa nej spustil. Ešte pred vypuknutím vojny začali s integráciou jednotlivých trhov, budovali spoločnú bezpečnosť či dohodu o voľnom obchode. "Máme prihlášku a spustilo to tak ďalšie procesy," poznamenala predsedníčka. Deklarovala, že podporu Únie majú i Moldavsko a Gruzínsko, ktoré avizujú vstup do európskeho spoločenstva. Obom krajinám pomôže EÚ finančne pri prijímaní utečencov z Ukrajiny.

Slovensko tiež podľa Hegera pomôže zabezpečiť repatriáciu ľudí z tretích krajín, ktorí utekajú pred vojnou z Ukrajiny.

Vojna na Ukrajine (3.3.2022) 00:50 Dnešný prenos sme uzavreli, situáciu na Ukrajine budeme naďalej sledovať TU. 00:46 Putin ničí celú Ukrajinu, tvrdí gruzínska prezidentka „Už to nevyzerá, že má za cieľ iba anektovať niekoľko regiónov. Teraz to vyzerá, že ničí celú krajinu. Je to svojím spôsobom vojna hromadného ničenia,“ povedala o Putinovi pre stanicu CNN gruzínska prezidentka Salome Zurabišviliová. Gruzínsko vo štvrtok podalo žiadosť o vstup do Európskej únie. 23:46 Biden sľúbuje úľavu pri pracovnom povolení pre Ukrajincov v USA Administratíva USA Joea Bidena udelí dočasnú úľavu pri deportácii a pracovnom povolení desiatkam tisíc Ukrajincov, ktorí sa už nachádzajú v Spojených štátoch, ale nemôžu sa vrátiť na Ukrajinu z dôvodu vojenského konfliktu s Ruskom, uviedlo U.S. Department of Homeland Security (DHS). Tento krok umožní Ukrajincom v Spojených štátoch od roku prvého marca legálne zostať a pracovať po dobu 18 mesiacov, uviedlo DHS po tom, čo ruské sily vtrhli na Ukrajinu v najväčšom útoku na európsky štát od druhej svetovej vojny, uviedla agentúra Reuters. 23:36 Protitankové zariadenia v srdci Kyjeve Protitankové zariadenia v srdci Kyjeva, na centrálnom Námestí nezávislosti.

23:16 Železničné stanice na Ukrajine v týchto dňoch 23:12 Ruská invázia udržiava investorov v napätí Americké akcie dnes oslabili, najvýraznejšie odvetvie technológií. Ruská invázia na Ukrajinu udržuje investorov v napätí. Najviac ťahali index S&P 500 nadol rastové akcie, okrem iného firiem Tesla či Amazon. Odrazom defenzívnej nálady na trhu bol rast čiastkového indexu S&P 500 verejných služieb a nehnuteľností. 23:09 Konvoj ruskej armády mieri k Záporožskej jadrovej elektrárni, uviedol starosta Kolóna ruských vojsk mieri k Záporožskej jadrovej elektrárni, uviedol dnes večer starosta neďalekého mesta Enerhodar. Ukrajinské úrady už skôr oznámili, že ruské jednotky stupňujú úsilie o obsadenie zariadenia, ktoré sa nachádza na juhovýchode krajiny a je pokladané za najväčšiu jadrovú elektráreň v Európe. "V meste sú počuť hlasné výstrely," uviedol podľa agentúry Reuters enerhodarský starosta Dmytro Orlov. 22:54 Ukrajnci aj Rusi potvrdili smrť ruského generála Ukrajinské aj ruské zdroje a médiá potvrdili smrť veliaceho generála elitnej ruskej 7. výsadkovej divízie Andreja Suchovietskeho. Podľa vojenských zdrojov ho dnes zlikvidoval ukrajinský sniper počas príhovoru. Suchovetský bol Putinom vyznamenaný za inváziu na Krym v roku 2014. 22:41 Scholz hovorí, že poslať zbrane na Ukrajinu bolo správne Rozhodnutie poslať zbrane na Ukrajinu bolo správne, povedal nemecký kancelár Scholz
Zdroj: AP/TASR
22:36 Boje v meste Buča Boje v meste Buča a na predmestí Vorzeľu trvajú už viac ako 6 hodí.  22:12 Za účasť na protivojnovej demonštrácii hrozí v Rusku niekoľko rokov vo väzení Ruská generálna prokuratúra dnes varovala, že ľuďom môže za zapojenie sa do protivojnových protestov hroziť rovnaký postih ako za podiel na činnosti extrémistickej organizácie, teda až šesť rokov za mrežami. Informoval o tom spravodajský portál Meduza. Ruskí vyšetrovatelia okrem toho varovali, že za účasť na „hromadných nepokojoch“, pri ktorých dochádza k násiliu, môžu byť uložené ešte vyššie tresty. 21:49 Ruský konvoj mieri k jadrovej elektrárni v Energodare Starosta ukrajinského Energodaru tvrdí, že konvoj ruských vojakov mieri k neďalekej jadrovej elektrárni. 21:43 Stovky rozhlasových staníc ráno zahrajú Give Peace A Chance V piatok ráno o 8:45 hodine SEČ zahrajú stanice naprieč Európou pieseň Give Peace A Chance (Dajte mieru šancu) od Johna Lennona. Medzinárodná rozhlasová akcia na protest proti vojne na Ukrajine sa podľa agentúry DPA zúčastní aj rádia z Českej republiky. "Do akcie sa zapojí len v Nemecku viac ako 200 programov zo všetkých rozhlasových rodín a všetkých žánrov," ohlásil nemecký verejnoprávny vysielateľ ARD. Akcie podľa DPA zúčastnia stanice z Rakúska, Švajčiarska, Luxemburska, Dánska, Holandska, Francúzska, Talianska, Lotyšska. Islandu, Poľska, Rumunska, Chorvátska a tiež ukrajinská stanica Radio Promin. 21:42 Po útokoch na mesto Borodyanka Zábery po útokoch na mesto Borodyanka: 21:35 Studená vojna so Západom sa zmenila na horúcu Šéf ruskej zahraničnej tajnej služby Sergej Naryškin vo štvrtok uviedol, že je nesprávne hovoriť o novej studenej vojne medzi Ruskom a Západom, pretože situácia je už "horúca". Informovala o tom tlačová agentúra Reuters. "Západní politici a komentátori radi nazývajú to, čo sa deje, ’nová studená vojna’. Zdá sa, že historické paralely tu nie sú celkom vhodné," napísal Naryškin na webovej stránke svojej Služby vonkajšej rozviedky (SVR). 21:06 Spôsob vedenia vojny hrubo porušuje Ženevské dohovory Spôsob vedenia tejto vojny hrubo porušuje elementárne zásady ľudskosti a Ženevské dohovory o dodržiavaní pravidiel medzinárodného humanitárneho práva. Píše sa to vo vyhlásení sudcovskej iniciatívy Za otvorenú justíciu (ZOJ) k vojnovým udalostiam na Ukrajine. 21:00 Západ by mal prestať od Ruska kupovať ropu a plyn, povedal šéf Naftogazu Západ by mal prestať od Ruska kupovať ropu a zemný plyn, povedal dnes v rozhovore s BBC šéf najväčšej ukrajinskej energetickej spoločnosti Naftogaz Jurij Vitrenko. Protiruské sankcie by podľa neho mali byť prísnejšie a zamerané priamo na energetiku. Aby sa vojna prestala šíriť, Západ by podľa neho "mal urobiť jasnú voľbu a zbaviť sa závislosti od ruského plynu a ropy". 20:59 Časť rakiet bola odpálená z Bieloruska 70 zo 480 rakiet vypálených na Ukrajinu v prvom týždni vojny bolo odpálených z Bieloruska, informuje Ministerstvo obrany USA.  
230 rakiet bolo odpálených z mobilných odpaľovacích zariadení, ktoré Rusko priviezlo na Ukrajinu, 160 z Ruska a 10 z ruských námorných lodí v Čiernom mori.
20:52 V Berlíne ponúkajú utečencom miesta na spanie Stovky ľudí ponúkajú na berlínskej hlavnej stanici utečencom z Ukrajiny miesta na spanie zadarmo. 20:37 Ruskí vyjednávači potvrdili dohodu o bezpečných koridoroch Ruskí vyjednávači na rokovaniach s Ukrajinou potvrdili, že tretie kolo mierových rozhovorov sa pravdepodobne uskutoční čoskoro. Uviedli to po štvrtkovom druhom kole rokovaní, informovala agentúra AP. 20:35 Ukrajinská loď bola potopená Vlajková loď ukrajinského námorníctva, Herman Sahaidachnyi, bola potopená. 20:28 USA a Rusko zriadili horúcu linku Ministerstvá obrany USA a Ruska medzi sebou zriadili horúcu linku, ktorá má zamedziť nežiaducim vojenským incidentom a eskalácii v čase ukrajinskej krízy. 20:22 Krajiny OBSE chcú zriadiť misiu na zisťovanie vojnových zločinov na Ukrajine Štáty Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) chcú vytvoriť expertnú misiu, ktorá by preverila možné vojnové zločiny spáchané Ruskom na Ukrajine. Oznámila to dnes podľa agentúry Reuters Británia. Mechanizmus na zriadenie takejto misie podľa Londýna spúšťa 45 z 57 členských štátov OBSE. 20:20 Generál ruskej armády padol Na Ukrajine zahynul v bojoch generálmajor ruskej armády Andrej Suchoveckij, ktorý velil 7. výsadkovej divízii, informovala vo štvrtok televízia Sky News. Jeho smrť potvrdila aj miestna dôstojnícka organizácia v Krasnodarskom kraji na juhu Ruska. Zabitý bol začiatkom tohto týždňa. Tento 47-ročný muž sa zúčastnil aj na ruskej vojenskej operácii v Sýrii a bol tiež zástupcom veliteľa 41. kombinovanej armády, dodala Sky News. 20:12 USA oznámili nové sankcie Spojené štáty oznámili nový balík sankcií kvôli Ukrajine, je namierená na niekoľko ruských oligarchov a Putinovo okolie vrátane hovorcu Kremľa Peskova. 20:09 Spojené štáty neplánujú zaviesť nad Ukrajinou bezletovú zónu Bezletová zóna nad Ukrajinou by mohla viesť k vojne s Ruskom - povedala tlačová tajomníčka Bieleho domu Psaki. Povedala tiež, že nie je možné hovoriť o možných kontaktoch medzi Putinom a Bidenom, kým sú ruské jednotky na Ukrajine. 19:57 Česko bude garantovať beztrestnosť ľuďom, ktorí pôjdu bojovať za Ukrajinu Česko bude garantovať beztrestnosť ľuďom, ktorí pôjdu bojovať za Ukrajinu, zhodli sa premiér Fiala a prezident Zeman. Zo zákona by im inak hrozilo väzenie. 19:53 Švédsko si predvolá predstaviteľov Ruska kvôli narušeniu svojho vzdušného priestoru Švédsko si predvolá ruských diplomatických zástupcov v krajine kvôli stredajšiemu narušeniu švédskeho vzdušného priestoru nad Baltským morom ruskými lietadlami. PODĽA agentúry AFP to dnes oznámilo švédske ministerstvo zahraničia. 19:44 Bieloruskí vojaci dostali rozkaz vstúpiť na Ukrajinu Bieloruskí vojaci dostali rozkaz prekročiť hranicu a vojsť na územie Ukrajiny, uviedla vo štvrtok ukrajinská armáda, ktorá je o tom presvedčená. Informáciu priniesla britská stanica Sky News. Ukrajina tiež uviedla, že Rusko využíva bieloruské územie na raketové útoky na ukrajinské mestá. Zároveň obvinila Minsk z toho, že umožňuje ruským vojakom vstupovať na ukrajinské územie. Ako tiež Sky News podvečer informovala, predstaviteľ amerického ministerstva obrany povedal, že ruský prezident Vladimir Putin dal od začiatku konfliktu odpáliť už približne 480 rakiet. Väčšina z nich bola vystrelená zvnútra Ukrajiny. Predstaviteľ však dodal, že vyše 160 rakiet prišlo z Ruska a vyše 70 bolo odpálených zvnútra Bieloruska. 19:26 Rusko malo vypracovať plán na verejné popravy na Ukrajine Rusko vypracovalo plán na verejné popravy ľudí na Ukrajine, keď už ruskí vojaci dobyjú mestá. Chce tak zlomiť odpor obyvateľstva. Vo štvrtok o tom informovala americká tlačová agentúra Bloomberg, ktorú citoval britský denník Guardian. Bloomberg sa odvoláva na predstaviteľa európskej spravodajskej služby - a ten povedal, že Moskva načrtla stratégie, ako zlomiť morálku Ukrajincov a odstrašiť ich od bojov proti ruským silám, keď už mestá padnú pod kontrolu Kremľa. Predstaviteľ povedal, že Moskva plánuje tvrdo zasahovať proti protestom, zatýkať odporcov a prípadne vykonávať verejné popravy, píše Bloomberg. 19:13 Zelenskyj vyjadril sklamanie nad nedostatočnou podporou Izraela Ukrajine Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj povedal, že od Izraela očakával väčšiu podporu. Podľa izraelského spravodajského serveru Ynet to povedal pred novinármi pozvanými na utajované miesto krátko pred dnešným začiatkom nového kola rusko-ukrajinských rokovaní v Bielorusku. 19:11 Ruskí poslanci predložili návrh zákona, ktorý sa týka povinnosti narukovať pre demonštrantov Dvaja ruskí poslanci predložili návrh zákona, podľa ktorého by museli všetci zatknutí z protivojnových demonštrácií narukovať do ruskej armády a bojovať na Donbase. Jedným z navrhovateľov je poslanec Andrej Lugovoj, ktorý je podozrivý z vraždy Alexandra Litvinenka rádioaktívnym polóniom. 19:07 Domobrana v meste Černovice Domobrana v meste Černovice: 18:59 Ukrajina a Rusko sa dohodli na humanitárnych koridoroch Ukrajina a Rusko sa dohodli, že čoskoro usporiadajú tretie kolo rozhovorov, citovala agentúra Reuters ukrajinského vyjednávača na štvrtkovom, druhom kole mierových rokovaní. Podľa Reuters ukrajinský predstaviteľ uviedol, že Ukrajina nedosiahla výsledky, s ktorými počítala, ale obe strany dosiahli dohodu o spoločnom zabezpečení humanitárnych koridorov na evakuáciu civilistov. 18:43 Pri útoku na Černihiv bolo zabitých 33 ľudí Tridsaťtri ľudí bolo zabitých pri ruskom útoku na dve školy a obytné domy v severoukrajinskom meste Černihiv. Podľa agentúry AFP to dnes v najnovšej bilancii uviedli záchranné služby. Predtým miestne úrady uvádzali, že najmenej 22 tiel bolo vyslobodených zo sutín po leteckých úderoch v Černihivskej oblasti, ktorá sa nachádza pri hraniciach s Bieloruskom a Ruskom. Pôvodne gubernátor Černihivskej oblasti Vjačeslav Čaus hovoril o deviatich mŕtvych a štyroch ranených. 18:40 USA zatiaľ nechcú vyhlásiť Cherson za ovládnutý Rusmi Spojené štáty sa domnievajú, že v Chersone ďalej pokračujú boje a nechcú preto zatiaľ juhoukrajinské mesto vyhlásiť za dobytých Rusov, povedal dnes novinárom nemenovaný činiteľ Pentagonu. Rusko už oznámilo, že Cherson ovládlo, obsadenie tamojšej radnice oznámil v stredu večer aj starosta mesta. Podľa Pentagonu sa ruská armáda chce cez Cherson posunúť k útoku na Mikolajiv a následne smerom na čiernomorský prístav Odesa. 18:38 Horiace ruské tanky Horiace ruské tanky v okolí mesta Mikolajiv. 18:33 Ruská operácia na Ukrajine ide podľa plánu, vyhlásil Putin Ruský prezident Vladimir Putin dnes oznámil, že "špeciálna vojenská operácia" na Ukrajine postupuje presne podľa plánu. Ruských vojakov pôsobiacich v susednej krajine označil za hrdinov. Vo vystúpení prenášanom televíziou tiež Putin vzniesol viacero obvinení voči ukrajinským silám, dôkazy pre svoje tvrdenia neponúkol. 18:24 Vláda odsúhlasila nové podmienky pre prelety ozbrojených síl NATO nad Slovenskom Vláda povolila prelety ozbrojených síl členských krajín NATO vzdušným priestorom Slovenskej republiky na účel podpory operáciám na zabezpečenie kolektívnej obrany NATO, udržanie mieru a stability v euroatlantickom priestore, humanitárnych misií, cvičení vo vzdušnom priestore Slovenska a prepravy delegácií, materiálu, umožnenia leteckých opráv a tankovania za letu nad územím Slovenskej republiky. Vyplýva to z aktualizovaného materiálu o prítomnosti zahraničných ozbrojených síl na území Slovenska na prvý polrok, ktorý odsúhlasil kabinet v stredu na online rokovaní. 18:13 Slovensko daruje Ukrajine vojenský materiál v hodnote 6,27 milióna eur Slovenská republika daruje na pomoc Ukrajine vojenský materiál, vláda rozhodla o uvoľnení finančných prostriedkov na tento účel vo výške 6,27 milióna eur. Vyplýva to z uznesenia, ktoré kabinet prijal na svojom štvrtkovom rokovaní. 18:12 Moldavsko požiadalo o vstup do EÚ, oznámila jeho prezidentka Moldavsko dnes požiadalo o vstup do Európskej únie. Oficiálnu žiadosť podpísala prezidenta krajiny Maia Sanduová. Dokument by mal doraziť do Bruselu v najbližších dňoch, informovala agentúra Reuters. "Chceme žiť v mieri, demokracii a slobode," povedala Sanduová na tlačovej konferencii v Kišiňove. "Trvalo 30 rokov, kým Moldavsko dospelo, ale dnes je krajina pripravená prijať zodpovednosť za svoju vlastnú budúcnosť," povedala prezidentka pred kamerami. 18:11 Rusi a Ukrajinci sú "jeden národ", tvrdí Putin Rusi a Ukrajinci sú "jeden národ", vyhlásil vo štvrtok v televíznom prejave ruský prezident Vladimir Putin. Informovala o tom televízia Sky News. 18:07 Zhromaždenie na námestí SNP v Bratislave V piatok štvrtého marca o 17:00 hodine sa na námestí SNP v Bratislave uskutoční zhromaždenie pod názvom Mier na Ukrajine: Za vašu aj našu slobodu. Prostredníctvom telemostu sa k zhromaždeniu pripojí aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Pozvánku na stretnutie nájdete TU.   17:56 Ruské sily sa znova snažia obsadiť jadrovú elektráreň v Enerhodare Ruské sily vystupňovali snahu o obsadenie jadrovej elektrárne pri meste Enerhodar na juhovýchode Ukrajiny, uviedli dnes ukrajinské úrady. Snažia sa prelomiť barikádu, ktorú pred tamojšou elektrárňou postavili miestni obyvatelia a sily teritoriálnej obrany, uviedol poradca ukrajinského ministerstva vnútra Anton Heraščenko. Ďalší poradca, Vadym Denysenko, povedal, že situácia je alarmujúca, pretože Rusi vstúpili do mesta Enerhodar, v ktorom žijú zamestnanci elektrárne. 17:54 Dedina Yakovlivka bola zničená Celá dedina Yakovlivka v Charkovskej oblasti bola zničená po útoku ruských lietadiel. Bolo už zahájené vyšetrovanie pre zjavné porušenie pravidiel a zvyklostí vojny. Každý pilot a veliteľ sa bude zodpovedať v Haagu, píše generálna prokurátorka Ukrajiny Iryna Venediktova. 17:38 Ministri vnútra prijali smernicu EÚ o dočasnej ochrane Ministri vnútra členských štátov Európskej únie sa vo štvrtok popoludní v Bruseli dohodli na prijatí smernice EÚ o dočasnej ochrane pre migrantov z Ukrajiny. Informuje o tom bruselský spravodajca TASR. 17:37 Západ nemá odvahu Rusku čeliť otvorene, povedal šéf ruskej civilnej rozviedky USA a ich spojenci sa snažia o ekonomickú a informačnú blokádu Ruska, pretože nemajú odvahu sa mu otvorene a čestne postaviť vojenským a politickým spôsobom, uviedol dnes podľa ruskej tlačovej agentúry TASS šéf ruskej civilnej rozviedky SVR Sergej Naryškin. Podľa jeho názoru platí, že čím je "špeciálna vojenská" operácia Ruska na Ukrajine úspešnejšia, tým viac rastie hystéria USA a ďalších členských krajín NATO. 17:33 Z ukrajiny utieklo viac ako milión ľudí Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov oznámil, že z Ukrajiny za týždeň od začatia ruskej invázie utieklo viac ako milión ľudí, čo je viac ako dve percentá populácie. Najviac utečencov mieri do Poľska, podľa poľskej pohraničnej stráže ich tam doteraz dorazilo vyše 575-tisíc. Druhý najvyšší počet utečencov je v Maďarsku - podľa stredajších údajov vyše 133-tisíc ľudí. Bezmála 100-tisíc utečencov registruje Moldavsko. Na porovnanie, v roku 2015, keď vrcholila európska migračná kríza, dorazilo rôznymi cestami do Európy viac ako milión ľudí. 17:28 Nové sankcie proti ruským oligarchom Biden uvalí sankcie na viacero ruských oligarchov a ich rodiny, uviedla agentúra Bloomberg. Budú mať zakázané cestovať do Spojených štátov. Prijmú sa opatrenia na zablokovanie prevodov majetku. 17:26 Rusko odmietlo účasť na cvičení NATO v Nórsku ako pozorovateľ Rusko sa nezúčastní ako pozorovateľ na veľkom obrannom cvičení NATO, ktoré sa začne koncom tohto mesiaca v Nórsku, potvrdil vo štvrtok pre agentúru DPA hovorca nórskych ozbrojených síl.
Nórska televízia NRK už skôr informovala, že Rusko odmietlo účasť na vojenskom cvičení s názvom Cold Response. "Nahlásili, že sa nemôžu zúčastniť. Musíme to rešpektovať," povedal pre NRK šéf operačného vojenského veliteľstva Yngve Odlo. Či toto rozhodnutie súvisí s vojnou na Ukrajine, je otázkou pre ruské orgány, dodal.
17:23 Ak Ukrajina padne, na rade budú pobaltské štáty, varuje Zelenskyj Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok vyzval Západ, aby zvýšil vojenskú pomoc Ukrajine. Dodal, že inak bude Rusko postupovať do zvyšku Európy. Informovala o tom tlačová agentúra AFP. "Ak nemáte právomoc zatvoriť oblohu, tak mi dajte lietadlá!" povedal Zelenskyj na tlačovej konferencii. "Ak už my nebudeme, Bože chráň, na rade budú Lotyšsko, Litva, Estónsko," varoval a dodal: "Verte mi." 17:22 Lukoil vyzval na ukončenie vojny na Ukrajine Ruský ropný gigant Lukoil dnes vyzval na rýchle ukončenie vojny na Ukrajine. Stal sa tak prvým veľkým ruským podnikom, ktorý sa postavil proti ruskej invázii na Ukrajinu, napísala agentúra AFP. "Vyslovujeme sa za rýchle zastavenie ozbrojeného konfliktu a plne podporujeme jeho riešenie prostredníctvom vyjednávaní a diplomatických prostriedkov," cituje AFP z vyhlásenia vedenia podniku. 17:19 Kyjev zostrelil ruskú raketu Kyjevská protivzdušná obrana zostrelila ruskú riadenú strelu nad mestom. 16:54 Ruský poslanec: Prípravy na inváziu trvali rok Ruský poslanec Rifat Šajchutdinov vyhlásil, že Moskva začala plánovať inváziu na Ukrajinu pred 12 mesiacmi. "Nepripravovali sme to, túto operáciu, svojvoľne," povedal Šajchutdinov, ktorý je členom Štátnej dumy, teda dolnej komory ruského parlamentu. "Prípravy trvali rok, možno aj dlhšie. Pochopili sme, čo (sa deje), a vopred sme ich varovali," povedal v dennom politickom diskusnom programe Čas ukáže na ruskej televíznej stanici Prvý kanál. 16:21 Ukrajinci prechádzajú do protiútokov Generálny štáb ozbrojených síl Ukrajiny oznámil, že prechádza z obranného do protiofenzívneho režimu. 16:18 Aktuálny stav bojov na Ukrajine
  • Ukrajinci vydobyli späť mesto Buča
  • Ruský útok na Voznesensk útok odrazený
  • Prebieha obliehanie Mariupoľu
  • Mestá Charkov, Kyjev a Černigov sú ostreľované
Zdroj: Twitter/NewsMap.pl
16:09 Začali sa rokovania Druhé kolo mierových rozhovorov medzi Ukrajinou a Ruskom sa začalo. Oznámil to poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak. "Hlavnými bodmi programu sú: Okamžité zastavenie paľby, prímerie a vytvorenie humanitárnych koridorov na evakuáciu civilistov zo zničených alebo neustále ostreľovaných miest," napísal Podoľak. 15:46 Po ruskom útoku hlásia z Černigova obete Najmenej deväť ľudí podľa ukrajinských úradov zahynulo a štyria ďalší utrpeli zranenia pri ruskom nálete, ktorý dnes zasiahol dve školy a niekoľko obytných domov v meste Černigov na severe Ukrajiny. Oznámil to na gubernátor Černigovskej oblasti Viačeslav Čaus. Gubernátor tiež informoval, že na mieste stále "pokračujú záchranné práce".
Zdroj: Reuters
15:34 Moskva varuje bojovníkov zo zahraničia "Chcem oficiálne zdôrazniť, že všetci žoldnieri, vyslaní Západom na pomoc kyjevskému nacionalistickému režimu, nie sú bojovníkmi podľa medzinárodného humanitárneho práva. Nemajú právo na postavenie vojnového zajatca," varoval dnes hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov v reakcii na vytvorenie medzinárodnej légie v ukrajinskej armáde. 15:31 Macron: Putin trvá na odzbrojení Ukrajiny Situácia na Ukrajine je naďalej veľmi nepriaznivá, povedal francúzsky prezident Emmanuel Macron po dnešnom telefonáte so šéfom Kremľa. "Vladimir Putin trvá na svojich pozíciách, na vôli demilitarizovať Ukrajinu a na jej kapitulácii, čo je jednoznačne neprijateľné," uviedol Macron. V rokovaní s Moskvou je podľa francúzskeho prezidenta "treba dôslednosť v princípoch a v sankciách", ale zároveň je potrebné usilovať sa o "mierový dialóg", čo Macron pokladá za veľmi ťažké. Od vypuknutia vojny na Ukrajine si už obaja štátnici telefonovali tretíkrát, dnešný hovor trval hodinu a pol. 15:25 Ukrajinská delegácia dorazila na rokovania s Ruskom v Bielorusku. 15:16 Ukrajinci budú konfiškovať majetok ruských firiem Ukrajinský parlament dnes schválil zákon umožňujúci skonfiškovať majetok a peniaze ruských firiem na Ukrajine. Rozhodovať má bezpečnostná rada štátu na návrh vlády. Vláda má tiež zostaviť zoznam objektov, podliehajúcich nútenej konfiškácii. 15:09 Armáda sa Mariupoľu nevzdá Situácia v meste Mariupoľ na juhu Ukrajiny "zostáva zložitá," povedal vo štvrtok pre CNN hovorca ukrajinskej Národnej gardy, pričom však zdôraznil, že armáda sa "mesta nevzdá". "Vojaci Národnej gardy Ukrajiny spolu s ozbrojenými silami pokračujú v obrane mesta," uviedol hovorca. Ukrajinská armáda sa nechystá vzdať mesta a zaútočí na okupačné sily. Armáda bude tiež pokračovať v ničení nepriateľských sabotážnych skupín na okraji Mariupoľu,“ dodal. 14:55 Kličko: Situácia v Kyjeve je náročná, avšak pod kontrolou Situácia v ukrajinskom hlavnom meste Kyjev je "náročná, ale pod kontrolou", povedal vo štvrtok predpoludním tamojší starosta Vitalij Kličko. Kyjevský starosta dodal, že cez noc nedošlo k nijakým obetiam na životoch. Uviedol tiež, že silné výbuchy, o ktorých ráno informovali s odvolaním sa na svedkov mnohé médiá, boli spôsobené tým, že ukrajinská protivzdušná obranou zneškodnila ruské rakety. 14:40 Heger: Zobudili sme sa do nového sveta Treba si uvedomiť, že minulý štvrtok sme sa zobudli do nového sveta. Preto musíme hľadať nové spôsoby a nové pravidlá, povedal Heger. 14:37 Zelenskyj spustil proces Von der Leyenová tvrdí, že ľudia, ktorí sú ochotní umierať za naše hodnoty, jednoznačne patria do nášho európskeho spoločenstva. Zelenskyj spustil proces, ktorý prebieha, ďalším krokom bude, že členské štáty Únie budú rokovať o žiadosti Ukrajiny na vstup do Únie. 14:33 Heger: Putina prekvapila jednota a súdržnosť Jednota a súdržnosť štátov prekvapila aj samotného Vladimira Putina, povedal premiér. 14:32 Von der Leyenová ocenila odvahu Zelenského Cením si odvahu a vytrvalosť prezidenta Zelenského. Nikdy nezabudneme na to, ako sa postavil za naše hodnoty a za svoju slobodu, povedala Von der Leyenová. 14:30 Masívny dopad sankcií Sankcie budú mať masívny dopad na Rusko a vedenie ruskej federácie. Ak sa bude situácia zhoršovať, sme pripravení na ešte tvrdšie sankcie. Chcem dodať, že musíme byť pripravení aj na odvetné sankcie zo strany Ruska, informovala Von der Leyenová. 14:29 Chceme zastaviť Rusko Von der Leyenová tvrdí, že Európska únia chce zastaviť schopnosť Kremľa viesť vojnu voči Ukrajine. Preto "sme zaviedli masívne sankcie bezprecedentnou rýchlosťou," dodala. 14:25 Právo na pobyt Únia ako celok poskytuje podporu všetkým ľuďom, ktorí utekajú z Ukrajiny pred vojnou. Komisia navrhuje dočasný ochranný mechanizmus, čo znamená, že utečenci z Ukrajiny okamžite dostanú právo na pobyt v Európskej únii na jeden rok s možnosťou predĺženia na dva roky, povedala von der Leyenová po rokovaní s Hegerom. 14:23 Von der Leyenová Slovákom: Ďakujem Von der Leyenová ďakuje Slovákom za pomoc Ukrajine. "Vieme, že státisíce ľudí utekajú pred Putinovými bombami. Minimálne milión ľudí prešlo hranicami a Slovensko samotné už privítalo vyše 80-tisíc utečencov," povedala. 14:22 Všetky aktivity, ktoré sa konajú, vysielajú signál aj pre našich obyvateľov. Ide o signál, "že sme v spoločnosti silných krajín," povedal slovenský premiér. 14:21 Jednota je v tom, že sa nevzdávame. Budeme Ukrajinu podporovať, až kým sa táto agresia nezastaví, hovorí Heger. 14:19 Slovensko prijalo legislatívu, ktorá Ukrajincom umožňuje mať na Slovensku dočasné útočisko, informoval Heger von der Leyenovú. 14:16 Heger: 141 krajín odmietlo a odsúdilo agresiu Premiér Eduard Heger po rokovaní s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou povedal, že svet je jednotný v odsúdení ruskej agresie a vojny. "141 krajín odmietlo a odsúdilo agresiu na Ukrajine. Je to jasný signál, že chcú občania mier."
Zdroj: Reprofoto/HNtelevízia
14:08 Pri Odese sa údajne potápa estónska loď Podľa predbežných správ sa pri Odese po explózii potápa estónska nákladná loď. Správu priniesol novinár nemeckého týždenníka Der Spiegel. 14:06 Devastácia v blízskosti Kyjeva V obci Boroďanka neďaleko Kyjeva prebiehali tuhé boje. Vybombardovaná obytná budova:
Zdroj: Reuters
Zničená ruská vojenská technika:
Zdroj: Reuters
13:48 Uhlie výrazne dražie Ceny uhlia v Európe stúpajú na mnohoročné rekordy. Zásoby uhlia v Európe sú najnižšie za niekoľko rokov a energetické spoločnosti sa kvôli rusko-ukrajinskej kríze a sankciám západných krajín na Rusko snažia získať akúkoľvek dostupnú alternatívu, uviedol portál Montel News. Cena európskeho termínového kontraktu na uhlie API 2 sa dostala až na 436 dolárov (392 eur) za tonu, zatiaľ čo na začiatku roka predstavovala 119 dolárov za tonu. Ceny sú teraz najvyššie najmenej od polovice roku 2006. 13:39 Ukrajinci hlásia bojový úspech Na severovýchode ukrajinská armáda zaznamenala úspech. Pri meste Sumy sa jej jednotkám podarilo obnoviť kontrolu hraníc s Ruskom. Šéf ukrajinskej bezpečnostnej rady Oleksij Danilov vo štvrtok dopoludnia oznámil, že v siedmy deň vojny "vstúpila pohraničná stráž 5. pohraničného oddielu spolu s jednotkami ozbrojených síl Ukrajiny na líniu štátnej hranice Ukrajiny v Sumskej oblasti." 13:00 Rokovanie medzi Ukrajinou a Ruskom Poradca ukrajinského prezidenta oznámil, že ďalšie rokovania medzi Ukrajinou a Ruskom začnú o dve hodiny. Ukrajinská delegácia na miesto rozhovorov s Ruskom poletí helikoptérou. 12:41 Nové pravidlá v Chersone - neprovokujte Rusov Dôležitý prístav na juhu Ukrajiny je aktuálne pod kontrolou ruských vojsk. Boje v Chersone aktuálne ustáli a ľudia už môžu vychádzať von, informuje BBC.  "Máme nejaké pravidlá, ktoré musíme dodržiavať. Podľa dohody s našou vládou by sme nemali provokovať ruských vojakov," hovorí miestna obyvateľka Nina. Dodáva, že Chersončania sa nemôžu zdržiavať v skupinách, ani nemôžu v autách rýchlo jazdiť. 12:05 Volkswagen zastavuje výrobu áut v Rusku, pridáva sa aj Škoda Nemecký automobilový koncern Volkswagen až do odvolania zastavuje výrobu áut v Rusku. Automobilka Škoda Auto taktiež zastaví všetky svoje aktivity v Rusku. Preruší výrobu vo svojich ruských továrňach v Kaluge a Nižnom Novgorode, zastaví aj export vozidiel do zeme. 12:05 Dorazili prví cudzinci ochotní bojovať za Ukrajinu Volodymyr Zelenskyj dnes oznámil, že na Ukrajinu dorazili zo zahraničia prví dobrovoľníci ochotní bojovať po boku Ukrajincov proti ruskému vpádu. Zelenskyj poznamenal, že do cudzineckej – či medzinárodnej – légie, ktorej vznik predtým ohlásil, sa prihlásilo 16 000 cudzincov a prví z nich už začínajú prichádzať. Zároveň vyzval ruských vojakov, aby sa vrátili domov a tam bránili rusky hovoriacich ľudí. 11:27 Zelenskyj: Rusi preplatia škody, naše línie držia "Rusko nahradí Ukrajine všetky škody, ktoré utrpela počas brutálnej vojny. Obnovíme každý dom, každú ulicu, každé mesto," uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v novom videu. Tvrdí, že ukrajinské obranné línie držia, ale dodáva tiež, že ruské ostreľovanie miest od polnoci nepoľavilo. "Nemáme čo stratiť, len našu vlastnú slobodu," hovorí Zelenskyj a dodáva, že Ukrajina denne dostáva dodávky zbraní od svojich medzinárodných spojencov. 11:19 Hlásia minimálne vyše 200 mŕtvych civilistov Od začatia ruskej invázie na Ukrajinu pred týždňom podľa Úradu vysokej komisárky OSN pre ľudské práva zahynulo už najmenej 227 civilistov a ďalších 525 ich bolo zranených. Úrad zároveň pripúšťa, že skutočná bilancia je podstatne vyššia. 11:17 V Mariupole hovoria o genocíde: Sme v blokáde ako Leningrad Mariupoľ, takmer polmiliónové prístavné mesto na juhu Ukrajiny, už nemá vodu, kúrenie ani elektrinu a neustále čelí ruskému ostreľovaniu. Mestská rada v reakcii na situáciu uviedla: „Prerušujú zásoby potravín a dostávajú nás do blokády ako v starom Leningrade. Sedem dní zámerne ničili životne dôležitú infraštruktúru mesta."
Zastupiteľstvo chce pre mesto vytvoriť humanitárny koridor. "Ako národ sme ničení. Ide o genocídu ukrajinského ľudu," dodalo vo svojom vyhlásení. Dobytím Mariupoľa by sa podarilo Rusom spojiť separatistické územia na východe Ukrajiny s Krymom.
11:00 Rusko vidí perspektívy dialógu s Ukrajinou Rusko vidí perspektívy dialógu s Ukrajinou v Bielorusku, aj keď ukrajinská delegácia ešte na rokovania nedorazila, uviedol námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Rjabkov. Ukrajinská delegácia je podľa agentúry TASS v Poľsku, ale upresňuje sa miesto stretnutia s ruskými vyjednávačmi. "Určite je tu perspektíva dialógu v Bielorusku, aj keď včera (v stredu) sa rokovania nekonali, pretože ukrajinská delegácia sa nedostavila," povedal Rjabkov. Ruská delegácia je podľa TASS už na mieste v Bielovežskom pralese, kde sa plánovalo druhé kolo rozhovorov. 10:57 Z Ukrajiny k nám už utieklo takmer 80-tisíc ľudí Slovenské hranice s Ukrajinou prekročilo za posledný deň vyše 12 000 osôb a od útoku ruskej armády na Ukrajinu do dnešného rána vstúpilo na Slovensko z Ukrajiny celkovo 79 059 ľudí. Informovala o tom dnes slovenská polícia. Podľa nej úrady na slovenskej strane hraničných priechodov ľudí odbavujú priebežne. 10:52 Ukrajinskí domobranci: Pomôžte nám a my Putina zastavíme
​Kým starosta Ľvova ďakuje Slovensku za „podporu a principiálny postoj“, dobrovoľní obrancovia mesta vyzývajú Európu, aby im pomohla zastaviť Putina ešte na Ukrajine. Inak sa cieľom jeho rakiet stanú aj naše mestá. Novú reportáž od vyslaných redaktorov HN na Ukrajine si prečítajte tu.
10:31 Ruské straty Rusko od začiatku útoku na Ukrajinu prišlo o skoro 9000 vojakov, 217 tankov, 900 obrnených vozidiel, 90 diel a mínometov, 42 raketometov, 11 prostriedkov protivzdušnej obrany, 30 lietadiel, 31 vrtuľníkov, 374 kusov automobilovej techniky a tri drony. Uviedol to dnes na svojom webe denník Ukrajinska pravda s odvolaním sa na ukrajinský generálny štáb, podľa ktorého sa tieto údaje ďalej upresňujú. Sčítanie komplikujú tvrdé boje. Tieto údaje nemožno nezávisle overiť. 10:26 Aktuálny stav bojov na Ukrajine
  • Ruský útok na Kruty odrazený
  • Cherson bol dobytý Rusmi, potvrdil to aj miestny predstaviteľ
  • Charkov, Kyjev a Černigov sú ostreľované
Zdroj: Twitter/NewsMap.pl
10:00 Neznámy páchateľ poškodil vojenský pamätník Slavín Časť vojenského pamätníka Slavín v Bratislave poškodil neznámy páchateľ modrou a žltou farbou. Natrel schody, stĺpy pamätníka, ako aj priestor pred ním. Polícia začala trestné stíhanie vo veci trestného činu poškodzovania cudzej veci. Informoval o tom bratislavský krajský policajný hovorca Michal Szeiff. "Páchateľ týmto konaním spôsobil na veci, ktorá ako pietne miesto v zmysle ustanovení trestného zákona 'požíva ochranu podľa osobitného predpisu', škodu v doposiaľ presne nezistenej výške. Tá bude predmetom ďalšieho dokazovania," priblížil Szeiff.
Zdroj: Facebook Polícia SR - Bratislavský kraj
​Poškodený pamätník. 
09:48 Spoločnosť VELUX, ktorá sa špecializuje na strešné okná a rolety, pozastavuje prevádzku vo svojich pobočkách v Rusku, Bielorusku a na Ukrajine. Spolu má spoločnosť na týchto trhoch 95 zamestnancov "Rozhodli sme sa, že najlepšou reakciou na súčasnú situáciu je pozastaviť poskytovanie našich služieb v Rusku a Bielorusku až do odvolania. Nemôžeme totiž pokračovať v poskytovaní služieb v týchto krajinách - a to práve kvôli súčasnej situácii. Veľmi nás mrzí dosah tohto rozhodnutia na našich lojálnych zamestnancov na uvedených trhoch," hovorí David Briggs, CEO skupiny VELUX. 09:34 Putin má rysy psychopata, tvrdí expert Vladimir Putin vykazuje rysy psychopata, ktorého možno odradiť iba "vierohodnou hrozbou sily", uviedol súdny psychiater z Cornellovej univerzity v rozhovore s Fox News Digital. Doktor Ziv Cohen povedal, že by bolo porušením etických pravidiel jeho profesie diagnostikovať verejnú osobu, ktorú osobne nevyšetril, ale môže Putinovo konanie posúdiť v rámci osobnostného typu. 09:11 Ruská liberálna rozhlasová stanica Echo Moskvy končí Predstavenstvo ruskej liberálnej rozhlasovej stanice Echo Moskvy väčšinou hlasov rozhodlo o likvidácii stanice a jej webu, uviedlo dnes rádio na svojom webe. O dva dni skôr úrady zastavili vysielanie Echa - spolu s nezávislou internetovou televíziou Dožď - bolo to z dôvodu, ako tieto médiá informovali o ruskej invázii na Ukrajinu. 09:01 Situácia po zásahu pri ostreľovaní horí sklad ropy v Černigove. 08:52 Kasparov: Mladí Rusi zomierajú za šialeného diktátora Bývalý majster sveta v šachu Garry Kasparov je ďalší z radu kritikov ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý nariadil inváziu na Ukrajinu. "Je to tragédia pre moju krajinu. Tisíce mladých Rusov zomierajú pre tohto šialeného diktátora. Veľa z nich sa narodilo a aj zomrie za jeho vlády," povedal Kasparov v rozhovore pre Frankfurter Allgemeine Zeitung. 08:24 Cherson ovládli ruskí vojaci, potvrdil miestny činiteľ Ruské vojenské sily ovládli juhoukrajinské mesto Cherson, potvrdil pre agentúru AFP miestny činiteľ. Ide o prvé veľké mesto, ktoré ruské sily dobyli, odkedy zaútočili na Ukrajinu. "(Ruskí) okupanti sú vo všetkých častiach mesta a sú veľmi nebezpeční," napísal v stredu neskoro večer prostredníctvom aplikácie Telegram Gennadij Lachuta, šéf Chersonskej regionálnej správy.
Zdroj: TASR/AP
08:12 Rusi a Bielorusi sa nepredstavia na paralympiáde Športovci z Ruska ani Bieloruska nakoniec nemôžu súťažiť na zimných paralympijských hrách v Pekingu. Medzinárodný paralympijský výbor (MPV) im zakázal účasť len deň pred otváracím ceremoniálom, keď zmenil svoje predchádzajúce rozhodnutie, že reprezentanti týchto krajín sa na podujatí môžu zúčastniť pod neutrálnou vlajkou. 07:56 Ruské vojenské sily ovládli juhoukrajinské mesto Cherson, potvrdil pre agentúru AFP miestny činiteľ. Ide o prvé veľké mesto, ktoré ruské sily dobyli, odkedy zaútočili na Ukrajinu. "(Ruskí) okupanti sú vo všetkých častiach mesta a sú veľmi nebezpeční," napísal v stredu neskoro večer prostredníctvom aplikácie Telegram Gennadij Lachuta, šéf Chersonskej regionálnej správy.
Tank nejde? Chcete odtiahnuť do Ruska? Ukrajinec sa vysmial ruským vojakom
Zdroj: TASR/AP, Foto
07:15 USA presunuli plánovaný test jadrovej rakety, aby sa vyhli nedorozumeniu Americké ministerstvo obrany v noci na štvrtok oznámilo, že presunie na iný termín plánovaný test jadrovej balistickej strely, aby sa Spojené štáty vyhli akémukoľvek nedorozumeniu v súvislosti s rozhodnutím ruského prezidenta Vladimira Putina uviesť ruské jadrové sily do stavu pohotovosti. 07:02 Blinken v súvislosti s Ukrajinou navštívi Poľsko, Moldavsko a Pobaltie Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken navštívi od 3. do 8. marca Belgicko, Poľsko, Moldavsko a pobaltské štáty s cieľom potvrdiť podporu Washingtonu Ukrajine.
Zdroj: AP/TASR
06:42 Svetová banka zastavuje všetky svoje projekty v Rusku a Bielorusku Svetová banka oznámila v noci na štvrtok, že zastavuje všetky svoje prebiehajúce projekty v Rusku a v Bielorusku. Banka k tomu kroku pristúpila v reakcii na vojenskú inváziu na Ukrajinu. 06:34 Na protivojnových protestoch v Rusku zadržali ďalších 782 ľudí i známu aktivistku V mnohých ruských mestách sa aj v stredu konali protivojnové protesty, na ktorých ľudia vyjadrili svoj nesúhlas s ruskou vojenskou inváziou na Ukrajinu. Ruská polícia v stredu zadržala na týchto protestoch v 34 ruských mestách celkovo 782 ľudí. 06:29 Ruský šéfdirigent ostravskej filharmónie: Je to odporná invázia "Prestaňte, pravda nie je na vašej strane!" Takýto odkaz vyslal do Kremľa Vasilij Sinajskij, jeden z najprestížnejších svetových dirigentov a umelec ruského pôvodu, ktorý pôsobí na poste šéfdirigenta Janáčkovej filharmónie v Ostrave. Postup ruských vojsk na Ukrajine označil za "odpornú inváziu" na územie suverénneho štátu. 06:17 Ukrajina hlási mŕtvych po leteckých útokoch v rôznych častiach krajiny Ukrajina hlási mŕtvych po leteckých útokoch v rôznych častiach krajiny. Osem ľudí vrátane dvoch detí zomrelo pri zásahu viacposchodového domu vo východoukrajinskom meste Izjum neďaleko Charkova, uviedla agentúra Unian s odvolaním sa na miestne úrady. Obete leteckého bombardovania sú hlásené aj zo západnej časti krajiny. Informácie oznamované ukrajinskými úradmi nie je možné overiť. 06:14 Zelenskyj: Ukrajina prekazila zákerné plány Ruska, ktoré sa pripravovali roky Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v noci na štvrtok uviedol, že jeho krajine sa podarilo prekaziť "zákerné" plány Ruska, pričom vyzdvihol "hrdinský vzdor“ ukrajinskej armády a obyvateľstva voči ruskej invázii. TASR o tom informuje na základe správ agentúry AFP a televízie CNN. 06:09 Z Ukrajiny utieklo po ruskej invázii už viac ako milión ľudí Z Ukrajiny utieklo počas týždňa od začiatku ruskej invázie už viac ako milión ľudí. Uviedol to Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR), podľa ktorého ide čo do rýchlosti o bezprecedentný exodus v tomto storočí. Informovala o tom dnes agentúra AP. 05:55 Prehľad včerajších udalostí z vojny na Ukrajine si prečítate tu.

01 - Modified: 2024-04-03 10:41:20 - Feat.: - Title: Aféra Pfizergate: Hlavný žalobca rieši Von der Leyenovú, ide o vakcíny proti covidu 02 - Modified: 2024-03-17 21:04:13 - Feat.: - Title: Lídri Európskej únie volajú po prímerí v Gaze. Humanitárnu situáciu považujú za neprijateľnú 03 - Modified: 2024-03-08 11:34:19 - Feat.: - Title: Námorný humanitárny koridor do Pásma Gazy začne cez víkend fungovať, vyhlásila šéfka eurokomisie 04 - Modified: 2024-03-07 21:08:45 - Feat.: - Title: Posledných päť rokov Únie bolo zlyhaním. Orbán nepodporuje opätovnú nomináciu von der Leyenovej 05 - Modified: 2024-03-07 12:11:20 - Feat.: - Title: Oficiálna nominácia. Európski ľudovci potvrdili von der Leyenovú za svojho lídra do eurovolieb
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 14:51