Advokáta Daniela Lipšica prekvapilo, že na výsluchu nebol dozorujúci prokurátor.TASR
StoryEditor

Zastavme korupciu odporúča troch kandidátov na funkciu špeciálneho prokurátora. Nadácia vynechala Lipšica

02.02.2021, 17:35
Autor:
TASRTASR
Zastavme korupciu hovorí o rekordnej nedôvere Slovákov v inštitúcie a dosahovanie spravodlivosti v súčasnosti.

Nadácia Zastavme korupciu odporúča Národnej rade troch zo štyroch kandidátov na špeciálneho prokurátora.

Potenciál zefektívniť a stransparentniť Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) majú podľa nadácie Peter Kysel, Ján Šanta i Vasiľ Špirko. Uviedla to na sociálnej sieti. Daniela Lipšica podľa slov nadácie napriek jeho odborným kvalitám diskvalifikuje z boja jeho politická či advokátska minulosť.

​"Po dvoch dňoch grilovania kandidátov, sme presvedčení, že ktokoľvek z trojice Peter Kysel, Ján Šanta, Vasiľ Špirko má v prípade zvolenia potenciál zvýšiť efektívnosť a transparentnosť práce na Úrade špeciálneho prokurátora. Ide o skúsených prokurátorov, pri ktorých nemáme pochybnosti o ich odbornosti a morálnom profile," uviedla nadácia.

Zastavme korupciu hovorí o rekordnej nedôvere Slovákov v inštitúcie a dosahovanie spravodlivosti v súčasnosti. Preto považuje za dôležité, aby bol nový špeciálny prokurátor nie len nestranný, ale aby sa tak aj javil v očiach čo najväčšej časti verejnosti.

"Zvlášť ak sa veľká časť vedených trestných konaní týka verejných funkcionárov, či dokonca politikov. Daniela Lipšica z tohto pohľadu, napriek jeho nesporným odborným kvalitám, diskvalifikuje jeho politická či advokátska minulosť," dodala nadácia.

Skonštatovala, že všetci preukázali odborné kvality, pričom uchádzači z ÚŠP majú navyše jasný prehľad o aktuálnom fungovaní úradu a jeho nedostatkoch.

Pri Kyselovi pozitívne hodnotí kariérne výsledky a schopnosť priznať pochybenie. Špirko zas nadáciu prekvapil predložením Koncepcie rozvoja a riadenia špeciálnej prokuratúry, kde navrhuje výraznejšie systémové zmeny.

Jeho silnú stránku vidí v morálnej integrite. Šanta podľa nadácie potvrdil svoj obraz skúseného prokurátora a výborného rečníka, pričom zdôraznil potrebu zlepšenia transparentnosti ÚŠP a komunikácie smerom k verejnosti, či kontroly zo strany generálneho prokurátora a parlamentu.

Členovia Ústavnoprávneho výboru odporučili v utorkovom hlasovaní všetkých štyroch kandidátov na šéfa ÚŠP na voľbu v parlamente. Rozhodli tak po dvojdňovom verejnom vypočúvaní uchádzačov.

Termín voľby špeciálneho prokurátora v parlamente ešte nie je známy. Podpredseda parlamentu Juraj Šeliga (Za ľudí) po skončení výboru povedal, že závisí od predsedu NR SR Borisa Kollára (Sme rodina), kedy sa rozhodne zaradiť voľbu do programu schôdze a či sa tak rozhodne už teraz.

01 - Modified: 2024-04-18 10:17:25 - Feat.: - Title: Haščákov obhajca tvrdí, že ÚŠP sa nezmohol na preskúmanie obvinenia pre Gorilu. 02 - Modified: 2024-04-17 15:30:00 - Feat.: - Title: Zlá atmosféra a koniec prokurátorov: Trauma sa predlžuje 03 - Modified: 2024-03-27 13:52:53 - Feat.: - Title: Odtiaľ potiaľ. Odsudzujem urážlivé vyhlásenia politikov, reagoval Žilinka na Ficove útoky 04 - Modified: 2024-03-21 13:49:39 - Feat.: - Title: Európska komisia ľutuje rozpustenie Úradu špeciálnej prokuratúry, nebude váhať konať 05 - Modified: 2024-03-20 12:51:34 - Feat.: - Title: Obvinenia Úradu špeciálnej prokuratúry sú nezmyselné, je to vyslovene účelový krok, tvrdí Fico
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 14:50