TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Exminister Žiga vypovedal na súde. Odmieta účasť na úplatkárskej kauze Kočnera

24.02.2022, 12:35
Autor:
TASRTASR
Peter Žiga tvrdí, že obžalovaného Mariána Kučerku nepozná a vo štvrtok ho videl po prvý raz v živote.

Výpoveďami svedkov pokračoval vo štvrtok na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica, proces s bývalým policajným vyšetrovateľom Mariánom Kučerkom, ktorého prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry viní z dvoch skutkov - zločinu prijímania úplatku a obzvlášť závažného zločinu prijímania úplatku v spolupáchateľstve. Medzi svedkami bol aj exminister a poslanec Národnej rady Peter Žiga.

Kučerka je obžalovaný za prijatie úplatku vo výške 25-tisíc eur od nitrianskeho podnikateľa Norberta Bödöra prostredníctvom bývalého riaditeľa Národnej jednotky finančnej polície NAKA Bernarda Slobodníka za to, že pomôže príbuznému exministra Žigu.

V druhom skutku sa mu kladie za vinu, že prijal úplatok vo výške 200-tisíc eur od bývalého riaditeľa Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovíta Makóa.

Peter Žiga tvrdí, že obžalovaného Kučerku nepozná a vo štvrtok ho videl po prvý raz v živote. K skutkom sa nemôže vyjadriť, pretože na žiadnom stretnutí, kde sa mali údajne preberať finančné odmeny, ktoré mali pomôcť jeho príbuznému, aby sa vyhol obvineniu, nikdy nebol.

Bödöra a Bernarda Slobodníka pozná. Akékoľvek podozrenia na adresu príbuzného Štefana, ktorý mal byť zapletený do protiprávnej činnosti, sa dozvedel iba z médií.

Ešte pred exministrom tri hodiny vypovedal svedok Peter Petrov, ktorý obžalovaného usvedčil z trestnej činnosti. Bol údajne pri rozhovoroch Kučerku a Slobodníka, kde sa hovorilo o úplatkoch.

Obaja vraj boli dobrí kamaráti, chodili spolu na lyžovačky, hoci Slobodník bol obžalovanému nadriadený. Podľa neho na stretnutí boli aj Žigovci. Petrov zdôraznil, že pri odovzdávaní peňazí síce nebol, ale na stretnutiach, kde sa o nich hovorilo, áno. Priznal, že v súčasnosti čelí obvineniam najmä z ekonomickej trestnej činnosti.

Obhajoba spochybnila dôveryhodnosť Petrova a obžalovaný ho označil za klamára. Kučerka tvrdí, že nikdy také stretnutie nebolo a je nevinný. Trvá na tom, že chce a bude vypovedať, ale až po výsluchoch Bernarda Slobodníka, ako aj Ľudovíta Makóa. Podľa neho práve títo svedkovia mali počas prípravného konania účelovo meniť výpovede.

Kučerku zadržali v rámci policajnej akcie Judáš. Počas nej zadržali aj bývalého a zosnulého policajného prezidenta Milana Lučanského a ďalších vysokopostavených policajných funkcionárov. Bol obvinený aj v rámci policajnej akcie Očistec.

01 - Modified: 2024-04-16 12:04:40 - Feat.: - Title: V parlamente sa začala aprílová schôdza, na programe majú poslanci vyše sto bodov 02 - Modified: 2024-04-10 07:05:22 - Feat.: - Title: Žiga prevzal zápisnicu o výsledku prezidentských volieb 03 - Modified: 2024-02-20 09:13:26 - Feat.: - Title: V utorok sa začal proces so Štefanom Žigom, ktorý mal podplácať Slobodníka 04 - Modified: 2024-02-20 09:59:45 - Feat.: - Title: Kľúčový svedok voči Bödörovi čelil podľa polície hrozbe úkladnej vraždy a musel mať zabezpečenú ochranu 05 - Modified: 2024-02-19 14:17:23 - Feat.: - Title: V pondelok sa začal proces s Norbertom Bödörom. Čelí obžalobe za úplatok 50-tisíc eur
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 15:35