Reuters
StoryEditor

Postup pri nákupe testov môžu overiť až po skontrolovaní celej dokumentácie, tvrdí Hlivák

18.10.2020, 20:37
Autor:
TASRTASR
Mimoparlamentná strana Spolu tvrdí, že štát uzatvoril zmluvu na nákup testov na plošné pretestovanie obyvateľov s firmou, ktorá má nedoplatky v Sociálnej poisťovni.

Záver o správnosti a zákonnosti postupu Správy štátnych hmotných rezerv pri nákupe testov na plošné testovanie môže Úrad pre verejné obstarávanie skonštatovať až po preskúmaní kompletnej dokumentácie k danej zákazke.

Vyplýva to zo stanoviska predsedu ÚVO Miroslava Hliváka, informovala o tom hovorkyňa ÚVO Janka Zvončeková.

"Po preverení systémov, prostredníctvom ktorých sa posielajú oznámenia o použití PRK, možno uviesť, že úrad eviduje oznámenia zasielané SŠHR, no v danom čase sa nemožno vyjadriť, či si verejný obstarávateľ splnil svoje zákonné povinnosti včas," uviedol Hlivák.

Záver o správnosti a zákonnosti postupu SŠHR môže úrad skonštatovať až po preskúmaní kompletnej dokumentácie k danej zákazke.

"Všetky úkony verejného obstarávateľa v súvislosti s týmto nákupom úrad preskúma," uviedol predseda ÚVO.

Úrad podľa Hliváka nie je len kontrolný orgán. "Zvlášť v krízových situáciách dokáže podať aj pomocnú ruku a taktiež dokáže pripravovať zmeny legislatívy, ktoré odzrkadľujú potreby praxe a reagujú aj na takúto situáciu," poznamenal Hlivák.

Ako dodal, budúci týždeň plánuje predstaviť novelu zákona o verejnom obstarávaní, ktorá sa tvorila v širšej odbornej diskusii.

Mimoparlamentná strana Spolu tvrdí, že štát uzatvoril zmluvu na nákup testov na plošné pretestovanie obyvateľov s firmou, ktorá má nedoplatky v Sociálnej poisťovni.

Predseda SŠHR SR Ján Rudolf tvrdí, že firma Eurolab Lambda, ktorá má dodať štátu desať miliónov antigénových testov, dlh v Sociálnej poisťovni zaplatila a až potom sa s ňou podpísala zmluva.

01 - Modified: 2024-01-11 16:42:03 - Feat.: - Title: Diaľnica do Košíc, na Kysuce či Valaliky. Ráž chce zrýchliť stovku projektov, hrozí spolitizovanie úradov 02 - Modified: 2023-12-13 19:09:10 - Feat.: - Title: Slováci najviac dôverujú Najvyššiemu kontrolnému úradu, ukazuje prieskum 03 - Modified: 2023-12-04 10:30:30 - Feat.: - Title: Slovenský vodohospodársky podnik chce vybudovať stavidlo na odvodňovacom kanáli Malá Krčava 04 - Modified: 2023-10-24 11:56:48 - Feat.: - Title: Za vodu budú niektorí platiť menej. ÚRSO znížil ceny pre štyri vodárenské spoločnosti 05 - Modified: 2023-10-02 22:00:00 - Feat.: - Title: Verejné obstarávanie riadime ako stánok s hranolčekmi
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 01:49