TASR/Pavel Neubauer
StoryEditor

Bratislavskí starostovia kritizujú zásah voči Kusému. Vallo hovorí o neprimeranom zastrašovaní

07.10.2020, 17:53
Autor:
TASRTASR
Bratislavská krajská kriminálna polícia zasahovala prvého októbra v prípade vyšetrovania trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa.

Konanie polície v prípade starostu bratislavského Nového Mesta Rudolfa Kusého považuje primátor Bratislavy Matúš Vallo a 14 starostov bratislavských mestských časti za výrazne neprimerané.

Napísali to v liste adresovanom ministerke spravodlivosti Márii Kolíkovej (Za ľudí), dočasnému prezidentovi Policajného zboru Petrovi Kovaříkovi a prvej námestníčke generálneho prokurátora Viere Kováčikovej.

"To, čo sme videli, nemá podľa nás v právnom štáte miesto. Namiesto predvolania, na ktorom by mohol starosta situáciu objasniť, ho polícia v snahe demonštrovať svoju moc "teatrálne" zadržala a nechala v cele predbežného zadržania," uviedol primátor i starostovia.

Žiadajú dôsledné prešetrenie celého prípadu vrátane postupu polície a prokuratúry. Len tak bude, ako tvrdia, vyslaný signál všetkým, ktorí sa správajú nečestne a vytvárajú tlak na starostov či primátorov.

"Neprimerané zastrašovanie nemôže mať v tomto štáte miesto," napísali v liste Vallo a starostovia.

Čelia tlakom 

Priznávajú, že ako predstavitelia mesta a mestských časti Bratislavy často riešia zložité situácie pri schvaľovaní nových stavieb a developerských projektov a z času na čas čelia tlaku v snahe dôsledne hájiť verejný záujem a dodržiavať platné právne predpisy

"Sme legitímne zvolení zástupcovia občanov a to, čo sa udialo, považujeme za útok na samostatnú podstatu poslania, ktoré nám s dôverou zverili obyvatelia našich mestských častí," napísali.

Poukazujú pritom na zverejnené informácie, podľa ktorých mala polícia voči novomestskému starostovi zakročiť pre jeho "zadržiavanie developerských projektov", ktoré nie sú v súlade s územným plánom hlavného mesta.

Až 12 rokov za mrežami 

Bratislavská krajská kriminálna polícia zasahovala prvého októbra v prípade vyšetrovania trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa.

Zadržala pritom starostu bratislavského Nového Mesta Rudolfa Kusého. Policajný vyšetrovateľ ho následne obvinil z prečinov a zločinov zneužívania právomoci verejného činiteľa. V prípade preukázania viny pred súdom mu hrozí trest odňatia slobody na sedem až 12 rokov.

V nedeľu sudca pre prípravné konanie rozhodol, že starosta nepôjde do väzby a prepustil ho na slobodu. Stíhaný je tak na slobode. Prokurátor podal voči rozhodnutiu súdu sťažnosť, rozhodnutie tak nie je právoplatné a zaoberať sa ním bude v piatok Krajský súd v Bratislave.

Obvinenie sa má podľa hovorcu bratislavského Nového Mesta Mareka Tettingera týkať troch developerských projektov, ktoré majú byť podľa mestskej časti v rozpore s územným plánom.

Kusý deklaroval, že vo veciach, v ktorých je obvinený, konal v súlade so zákonom a je presvedčený, že predmetné stavby by nemali stáť v takej podobe, ako sú navrhnuté. Tvrdí, že jeho konaním nebolo cielene niekoho poškodiť.

01 - Modified: 2020-10-01 17:45:06 - Feat.: 0 - Title: Starostu bratislavského Nového Mesta Kusého obvinili. Má ísť o tri developerské projekty 02 - Modified: 2020-10-02 12:40:11 - Feat.: 0 - Title: Vyšetrovateľ spracoval podnet na väzbu obvineného starostu Kusého 03 - Modified: 2020-10-04 13:35:26 - Feat.: 0 - Title: Kusého prepustili, bude stíhaný na slobode
01 - Modified: 2024-04-18 14:08:09 - Feat.: - Title: Bratislavské letisko patrí k desiatke najlepších letísk vo východnej Európe 02 - Modified: 2024-04-18 14:00:59 - Feat.: - Title: V Bratislave sa poobede tvoria kolóny, zdržíte sa aj 20 minút 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Bratislava pripravuje veľký parkovací dom. Magistrát si objednal dokumenty za niekoľko desiatok tisíc eur 04 - Modified: 2024-04-18 11:51:59 - Feat.: - Title: V bratislavskom Ružinove plánujú postaviť polyfunkčný objekt za 21 miliónov eur 05 - Modified: 2024-04-13 09:30:00 - Feat.: - Title: Piknik v záhrade či prírodná galéria. Život v Bratislave nemusí byť drahý. Prinášame ti ZOZNAM miest, kde neminieš ani cent
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 11:35