StoryEditor

Svěrákovci predstavili Vratné lahve v Nemecku

16.01.2008, 10:46

Deväť dní pred oficiálnym uvedením českého filmu Vratné lahve (v nemčine pod názvom Leergut) do nemeckých kín malo včera večer dielo oscarového režiséra Jana Svěráka predpremiéru v Postupime. Film o neposednom učiteľovi na dôchodku filmovému publiku predstavili osobne Jan a Zdeněk Svěrákovci. Plná sála kina Thalia Arthouse Kinos v braniborskej metropole počas večernej projekcie vybuchovala salvami smiechu pri tragikomických scénach i typicky "svěrákovských" dialógoch, zatiaľ čo hlavne ženskej časti publika sa do očí drali slzy pri pasážach, keď na hrdinov doľahla realita.
Zvláštne kúzlo mali pre nemecké publiku aj scénky z lekcií nemčiny, ktoré dáva starnúca manželka (Daniela Kolářová) hlavného hrdinu filmu svojmu ctiteľovi. Nemci sa mohli s chuťou zasmiať aj slovným hračkám, ktoré sú v češtine aj nemčine obdobné. Ako povedal ČTK režisér filmu Jan Svěrák, v bežnej nemeckej distribúcii budú Vratné lahve, na rozdiel od včerajšej predpremiéry, dabované a kurzy nemčiny sa zmenia na kurzy francúzštiny. "Najprv sme sa toho báli, ale potom sme zistili, že film je tak urozprávaný, že ak by Nemci museli čítať titulky, nepochopili by všetko. Takto bude v nemčine to, čo zaznelo v češtine," vysvetlil režisér filmu.
Diváci po projekcii využili možnosť sa dvojici tvorcov pýtať a zrejme najväčšiu polemiku vyvolala istá mladá diváčka, ktorej sa nepáčila záverečná sekcia filmu, keď sa už-už polepšený hlavný hrdina pri výkone nového povolania sprievodcu zamyká v kupé s istou slečnou. "Diváčku by som podporil. Moja žena túto scénu taktiež nenávidí," povedal scenárista filmu a predstaviteľ hlavnej roly Zdeněk Svěrák. Sklamaním to však v sále zahučalo, keď scenárista prezradil, že známa scéna s teplovzdušným balónom bola nakrútená pomocou žeriava. "Das ist alles," uzavrel Zdeněk Svěrák.
Postupimská predpremiéra nebola úplne prvým uvedením Vratných lahví v Nemecku. Film už slávil úspech na medzinárodných festivaloch. Svěrákove Vratné lahve už boli predané aj do Grécka, Austrálie, Rakúska, Kanady, Talianska, ale aj Švajčiarska, krajín Beneluxu a Poľska. Podľa informácií Českého filmového centra patrí film k ďalším domácim projektom, ktoré sa objavili alebo sa objavia pred zahraničným publikom, napríklad Menzelova snímka Obsluhoval jsem anglického krále. Máloktorý český film sa však stretol u domácich a zahraničných divákov s takým záujmom ako pred 12 rokmi Kolja, takisto od Jana Svěráka. Vratné lahve budú v nemeckých kinách od 24. januára k dispozícii v 44 kópiách.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
02. máj 2024 05:03