05.11.2007, 23:00

Je správne, že Európsky parlament rieši slovensko-maďarské vzťahy?

Gyula Bárdos:
Nie je to nelegitímne, neštandardné, ale bol by som, samozrejme, veľmi rád, keby sa to mohlo riešiť u nás na Slovensku. Preto by bolo lepšie aj keby súčasná vládna garnitúra mala lepšie vzťahy s predstaviteľmi menšín aj maďarskej menšiny. Som presvedčený, že účasť SNS vo vláde je príčinou týchto vzťahov.

József Berényi
:
K tomu sa dá vyjadriť, až keď výbor dospeje v nejakému rozhodnutiu. Záleží, aký bude výsledok na výbore europarlamentu. Pýtam sa však ešte predtým: Dalo sa to vyriešiť len na Slovensku?

Imre Andruskó
:
Áno. Táto odpoveď stačí. Nebudem sa viac vyjadrovať.

Béla Bugár:
Otázka nie je, či to je správne, ale otázne je, či to niečo vyrieši. Správnejšie by bolo riešiť to na Slovensku. Ale problém je v tom, že na to nie je politická vôľa. Vzniklo jedno uznesenie slovenského parlamentu, ktoré prakticky zabetónovalo dôsledky Benešových dekrétov. Pýtam sa, čo s tým urobí europarlament. Toto sa bude musieť aj tak riešiť na Slovensku.

Iván Farkas:
Nebude sa riešiť len otázka slovensko-maďarských vzťahov, ale budú sa komplexne riešiť všetky tie veci, ktoré vyšli na povrch v posledných mesiacoch v rámci vzťahov medzi Slovenskom a Maďarskom. Vzťahy sú na mŕtvom bode a niekde sa treba odpichnúť.

Gábor Gál:
Ochrana menšín nie je len vnútroštátna záležitosť európskych štátov. Nič zlé v tom nevidím. Krajiny, ktoré s tým nemajú problémy, sú v popredí toho, aby sa o týchto témach hovorilo aj na európskej úrovni.

László Szigeti:
Myslím si, že sú otázky a problémy, ktoré nemožno otvoriť na domácej scéne. V posledných mesiacoch sa udiali veci, ktoré svedčia o tom, že nie je jednoznačná vôľa riešiť tieto problémy na domácej scéne. Preto prichádza do úvahy aj takéto riešenie.

Tibor Bastrnák:
Nemyslím si, že to je nutné, lebo slovensko-maďarské vzťahy môžeme dať dohromady len my. To znamená -- Slováci a Maďari. A je to skoro jedno, čo na to povie Európsky parlament. Že sa o tom hovorí na pôde europarlamentu, zostáva u mňa bez komentára, ale bol by som radšej, keby sa to riešilo doma.

Klára Szarkózy:
Tieto veci predsa musí niekto odsúhlasiť, a tým pádom je to bod programu výboru.

György Juhász:
Nemyslím si, že je hriech diskutovať o tom v Bruseli. Vydiskutuje sa to, a potom sa, samozrejme, budú musieť niektoré veci riešiť na Slovensku.

Miklós Duray:
Odkedy je Slovensko a Maďarsko súčasťou zjednotenej Európy, vnútropolitické záležitosti oboch krajín sú európskymi záležitosťami.

Zsolt Simon:
Je zlé, že si tieto vzájomné spory nevieme riešiť my sami. Dobré susedské vzťahy sú základom toho, aby každá spoločnosť mohla prosperovať. Na to je však potrebná vôľa. Možno sa prostredníctvom europarlamentu táto vôľa nájde, ale nie je to tým najšťastnejším riešením.

Ágnes Bíro:
Je to veľmi zložitá vec. Ak ide o posledné dianie na Slovensku, možno už je to téma vhodná na prediskutovanie aj mimo krajiny.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
02. máj 2024 14:14