TASR - Henrich Mišovič
StoryEditor

Polícia zadržala Pavla Vorobjova pre lustráciu novinárov

24.06.2020, 11:39
Autor:
TASRTASR
Pavla Vorobjova obvinili zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa a čelí aj obvineniu z neoprávneného nakladania s osobnými údajmi v súvislosti s lustrovaním ďalších osôb.

V súvislosti s vyšetrovaním lustrácií novinárov príslušníci Úradu inšpekčnej služby v stredu zadržali bývalého vysokého funkcionára Policajného zboru Pavla Vorobjova.

Obvinili ho zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa a čelí aj obvineniu z neoprávneného nakladania s osobnými údajmi v súvislosti s lustrovaním ďalších osôb, ktoré nie sú z novinárskej obce. Informovala o tom Petra Friese z tlačového odboru Ministerstva vnútra SR.

"Okrem tohto obvinenia bolo dnes zadržanému doručené aj obvinenie zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa a neoprávneného nakladania s osobnými údajmi v súvislosti s lustrovaním ďalších osôb, ktoré nie sú súčasťou novinárskej obce, ale ku ktorým bližšie informácie poskytnúť v súčasnosti nie je možné," uviedla Friese.

Ako ďalej priblížila, Vorobjov, ktorý je v súčasnosti postavený mimo služby, doteraz čelil jednému obvineniu pre podozrenie zo spáchania rovnakých skutkov, teda za neoprávnené nakladanie s osobnými údajmi a zneužitie právomoci verejného činiteľa, v súvislosti s lustrovaním nebohého Jána Kuciaka.

Vznesenie ďalších obvinení v kauze lustrácií označilo Ministerstvo vnútra za "výrazný posun". ÚIS na prípade podľa slov Friese ďalej intenzívne pracuje.

Vorobjova vyšetrujú pre kontakty s Marianom Kočnerom. Vorobjov lustroval novinárov vrátane Jána Kuciaka. V trestnom konaní vedenom pre neoprávnené lustrácie novinárov vystupuje 168 poškodených. Z toho je 28 novinárov a 140 iných osôb.

To, že konal na príkaz nadriadeného a je vyšetrovaný inšpekciou, potvrdila ešte vo februári tohto roka aj bývalá ministerka vnútra Denisa Saková. 

Vorobjov riadil finančnú spravodajskú jednotku NAKA od septembra 2017, skončil vo februári tohto roka. K lustrovaniu novinárov sa sám priznal. Tvrdil, že konal na príkaz vtedajšieho policajného prezidenta Tibora Gašpara. Svoju výpoveď neskôr zmenil.

01 - Modified: 2024-05-01 18:49:00 - Feat.: - Title: Polícia vyšetruje dva prípady, keď seniori pri podvode prišli o desaťtisíce eur 02 - Modified: 2024-05-01 07:16:55 - Feat.: - Title: Prípravu reorganizácie Policajného zboru má riadiť nový viceprezident 03 - Modified: 2024-04-30 13:14:44 - Feat.: - Title: V Londýne útočil muž s mečom. Zabil trinásťročného chlapca, napadol aj policajtov 04 - Modified: 2024-04-30 09:12:27 - Feat.: - Title: Na Orave urobili historicky najväčší záchyt falzifikátov elektronických cigariet 05 - Modified: 2024-04-30 04:55:33 - Feat.: - Title: Pri zatýkaní hľadaného muža v USA zahynuli traja policajti, ďalší je v kritickom stave
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
02. máj 2024 09:21