TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Súd zablokoval majetok odsúdeneho Bašternáka, ktorý previedol na rodinu

12.06.2020, 16:27
Autor:
TASRTASR
Súd zakázal jeho manželke a ďalším žalovaným prevádzať, prenajímať, dávať do užívania, alebo zaťažovať vecnými bremenami majetok, ktoré na nich odsúdený Bašternák previedol.

Okresný súd Bratislava I zablokoval majetok odsúdeného Ladislava Bašternáka, ktorý bol sporne prevedený na jeho príbuzenstvo a ďalšie osoby. TASR o tom v piatok informovala hovorkyňa Ministerstva vnútra (MV) SR Barbara Túrosová.

"Ide o pozemky a nehnuteľnosti na Donovaloch, byty a spoluvlastnícke podiely v Bratislave, obchodné podiely či štvorkolky a motocykle," priblížila Túrosová.

Zákaz pre manželku

Súd takisto zakázal jeho manželke a ďalším žalovaným prevádzať, prenajímať, dávať do užívania, alebo zaťažovať vecnými bremenami majetok, ktoré na nich odsúdený Bašternák previedol.

Súd sa rozhodnutím stotožnil s názorom právneho zástupcu štátu v tejto kauze, podľa ktorého má štát v konkurznom konaní postavenie veriteľa a má právo odporovať vykonaným právnym úkonom úpadcu, v tomto prípade odsúdeného Bašternáka. Súčasná správkyňa Lenka Ivanová napriek počiatočnému prísľubu odporovacie žaloby nepodala s odôvodnením, že v priebehu konkurzu neboli splnené hmotnoprávne podmienky na uplatnenie odporovacieho práva.

Ministerstvo vnútra po posúdení vývoja situácie rozhodlo o obstaraní externých právnych služieb. Slovenská republika v zastúpení Okresného úradu Bratislava právne zastúpená spoločnosťou Dentons Europe koncom mája podala na súd odporovacie žaloby a návrhy na neodkladné opatrenia.

"Ministerstvo vnútra na základe rozhodnutia súdu konštatuje, že postoj správkyne Lenky Ivanovej bol nedôvodný a v rozpore s jej zákonnou povinnosťou obhajovať záujmy veriteľov s odbornou starostlivosťou," uviedla hovorkyňa.

Nový správca

Okresný úrad v Bratislave už navrhol súdu jej odvolanie a zároveň ustanovenie nového správcu konkurznej podstaty.

Súd vydal uvedené rozhodnutia 8. júna, uznesenia sú vykonateľné dňom doručenia, čiže od 12. júna, priblížilo ministerstvo.

Žalovaní však môžu podať odvolanie. Ďalším krokom v tomto procese bude návrh na zápis obmedzujúcich poznámok k majetku Bašternáka v katastri nehnuteľností.

01 - Modified: 2024-04-18 09:41:14 - Feat.: - Title: Tesla trvá na mnohomiliardovej odmene pre Elona Muska, ktorú zamietol súd v Spojených štátoch 02 - Modified: 2024-04-18 11:00:00 - Feat.: - Title: Muž tvrdil, že je jasnovidec, ľudí pripravil o takmer 200 miliónov dolárov. 10-ročné väzenie vo svojej budúcnosti ale nevidel 03 - Modified: 2024-04-16 08:08:29 - Feat.: - Title: Kauza herca Baldwina, ktorý pri nakrúcaní zastrelil kameramanku, má dohru. Do väzenia však nejde on, ale niekto úplne iný 04 - Modified: 2024-04-12 14:44:31 - Feat.: - Title: Obžalovaná „grófka“ Rošková prišla na súd. Prokurátor navrhol nižší trest aj pre jej bezúhonnosť 05 - Modified: 2024-04-14 08:00:00 - Feat.: - Title: Na škole zastrelil štyroch spolužiakov, no odsúdili jeho rodičov. O úmysloch svojho syna vedeli, no nijako nezasiahli
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 04:26